Työhyvinvointi

Estääkö sairaus työnteon?

17.11.2015 klo 13:47

Sairastatko kotona hyvällä omalla tunnolla vai menetkö kipeänä töihin? Kiireinen työelämä ja hallituksen kaavailema sairauspoissaolouudistus saattavat aiheuttaa sen, että työtä tehdään myös sairaana ja puolikuntoisena.

Sairauspoissaolojen vähentäminen on yksi keino lisätä tuottavuutta. Hallitus suunnittelee uudistusta, jonka toteutuessa sairausajan ensimmäiseltä poissaolopäivältä ei enää maksettaisi palkkaa. Ruotsissa vastaava muutos vähensi erityisesti lyhyitä sairauspoissaoloja. Sairauspoissaolojen ensimmäiset päivät ovat työnantajille kalleimpia, koska työnantaja ei saa niistä korvausta Kelalta.

Etäpäivää flunssaisena

Työntekijä saa olla pois töistä, jos hän on sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön suhteessa omiin työtehtäviinsä. Silti työkyvyttömyys ymmärretään usein kokonaisvaltaisena asiana, jolloin työntekijä on täysin kyvytön hoitamaan minkäänlaisia työtehtäviä. Esimerkiksi sormen tai varpaan murtuminen tarkoittaa hyvin erilaisia asioita muusikolle ja poliisille. Flunssa estää asiakaspalvelutyön, mutta etäpäivää voi hyvin tehdä kotoa käsin.

Tunteeko työterveyslääkäri asiakkaansa?

Työterveyslääkärin tulisi tuntea hoitamansa henkilön toimenkuva. Vaikka suomalaiset työnantajat kunnioittavat lääkärintodistuksia hyvin, lainsäädäntö ei kiellä yhteydenottoa lääkäriin. Lääkäri ei kerro arkaluontoisia tietoja ilman työntekijän suostumusta. Työnantaja voi kuitenkin kysyä, tunteeko lääkäri työntekijän toimenkuvan ja työpaikan olosuhteet.

Ääritapauksia nyt ja tulevaisuudessa

Joillekin jatkuva ”saikutus” on tapa. Osa työntekijöistä on poissa maanantaisin, perjantaisin, aurinkoisella säällä ja loman loppuessa. Samaan aikaan tietty ryhmä tulee töihin työkyvyttömänäkin. Avoin keskustelu työpaikoilla on tärkeää myös tässä asiassa.

Lähde: Asianajaja Outi Tähtisen blogi: http://castrenblog.com/2015/11/17/sairaana-toissa-vai-terveena-saikulla/