Työuran alussa

Ensimmäistä kertaa kesätöissä?

Kesätyöhön liittyy monia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon. Keräsimme yhteen muutaman niistä.

Kesäduunivinkki #1:

Muista antaa verokortti työnantajalle hyvissä ajoin ennen ensimmäisen palkan maksua, ettei verottaja vie 60 % palkastasi. Verokortin voit tulostaa täältä: http://vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Verokortti

Kesäduunivinkki #2:

Tee aina työsopimus! Suullinen sopimus pätee siinä missä kirjallinenkin, mutta saattaa jättää sopimuksen tärkeitä yksityiskohtia epäselväksi, eikä sitä ole yhtä helppo todistaa kuin kirjallista. Helpoimmalla pääset siis tekemällä kirjallisen työsopparin.

Kesäduunivinkki #3:

Tarkista työaikasi ja pidä siitä kiinni. Jos sinulla teetätetään ylitöitä, kuuluu siitä saada myös korvaus.

Kesäduunivinkki #4:

Ole aktiivinen ja oma-aloitteinen. Suhtaudu kesätyöhön sen ansaitsemalla kunnioituksella ja muista, että aktiivinen ja positiivinen ote työpaikalla kuin työpaikalla huomataan kyllä.

Kesäduunivinkki #5:

Kysy, kysy, kysy! Jos et tiedä jotain, kysy rohkeasti neuvoa – sinun ei oletetakaan osaavan vielä kaikkea, pääasia että yrität parhaasi ja pyydät tarvittaessa apua.

Kesäduunivinkki #6:

Pyydä perehdytys. Kesätyöntekijäkin ansaitsee työtehtäviin kunnollisen perehdytyksen – jo työturvallisuuden ja työn mielekkyydenkin takia.

Kesäduunivinkki #7:

Tarkista palkanmaksun oikeellisuus palkkakuitista joka palkanmaksun yhteydessä ja varmista, että summat vastaavat työsopimuksessa sovittua.

Kesäduunivinkki #8:

Lomarahat kertyvät myös kesätyötä tekevälle. Muista, että olet oikeutettu lomakorvauksiin työrupeamasi aikana ja jos et ehdi pitämään niitä lomapäivinä, kuuluu sinulle rahallinen korvaus.

Kesäduunivinkki #9:

Arvosta kesätyötäsi, oli se sitten ruohonleikkaamista tai ojan kaivuuta – motivaatiosi säilyy näin varmasti korkeammalla.

Kesäduunivinkki #10:

Ole ajoissa. Töistä myöhästeleminen ei koskaan ole hyvä asia, joten huolehdi, että olet ajoissa paikalla joka päivä.

Kesäduunivinkki #11:

Työaikalaki koskettaa sinuakin, kesätyöntekijä. Nuorille (alle 18-vuotiaille) kesätyöntekijöille on oma työaikalakinsa, johon voit tutustua täällä: http://www.tyosuojelu.fi/fi/kesatyo

Kesäduunivinkki #12:

Tee sovitut työt huolella ja parhaasi mukaan. Aina.

Kesäduunivinkki #13:

Käytöstavat kunniaan! Kohtele työtovereitasi samoin kuin itsekin toivoisit tulevasi kohdelluksi.

Kesäduunivinkki #14:

Olet itse oma käyntikorttisi työelämään: kesätyöstä voi hyvin poikia pidempiaikainenkin työrupeama, joten pidä tämä tavoite mielessä työskennellessäsi.

Kesäduunivinkki #15:

Muista pyytää työtodistus kesän ahkeroinnistasi – tarvitset sitä etenkin tulevaisuudessa uutta työtä hakiessasi.

Kesäduunivinkki #16:

Muista myös nauttia kesäduunista!