Työhyvinvointi

Ennaltaehkäisevä terveydenhoito – tämän päivän juttu

14.11.2019 klo 14:37

Oletko kuullut ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta? Miksi se on niin tärkeää? Alalle on tullut uusia yrityksiä, joiden avulla ennakoivasta terveydenhuollosta on tullut yhä helpompaa. Samalla se myös työllistää terveydenhuollon ammattilaisia.

Sairauksien ennaltaehkäisyllä on suuri merkitys niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Krooniset sairaudet kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää merkittävästi: Yhdysvalloissa ne ovat syynä 81 prosenttiin sairaalahoitoa vaativista tapauksista ja 76 prosenttiin lääkärikäynneistä. Vuonna 2005 ne aiheuttivat yli kolme neljännestä koko maan vuotuisista terveydenhuollon kuluista.

– Kroonisiin sairauksiin suhtaudutaan usein sattumankauppana: sairastun jos sairastun, enkä voi asiaan itse juuri vaikuttaa. Tosiasiassa tiedostamalla riskit ja toimimalla aktiivisesti oman terveytensä eteen voi tehdä paljon, toimitusjohtaja, perustaja Marko Nurmela Neosmart Healthista sanoo.

WHO:n arvion mukaan 80 prosenttia sydänsairauksista, aivohalvauksista ja kakkostyypin diabeteksesta olisi ennaltaehkäistävissä ja syöpätapauksista 40 prosenttia voitaisiin välttää. Näistä erityisesti maamme kansantauteina pidetyt sydän- ja syöpäsairaudet koskettavat suomalaisia.

Vuonna 2006 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan merkittävä investointi ennaltaehkäiseviin hoitoihin ja neuvontaan voisi tuottaa vuositasolla maan väestölle yli 2,3 miljoonaa elinvuotta lisää.

Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa

Neosmart Health tuo ennaltaehkäisevän terveydenhoidon mahdollisimman monen ulottuville ja auttaa ihmisiä tiedostamaan sekä välttämään henkilökohtaiset terveysriskinsä.

Ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja siihen liittyvän teknologian kehittämiseen panostetaankin nyt enemmän kuin koskaan. Keskeisenä ajatuksena on, että terveydenhoidon tulee pitää ihminen terveenä, ei vain hoitaa sairautta ja sen oireita.

– ”Sairauden hinta” on pienin silloin, kun se ei koskaan edes pääse puhkeamaan. Neosmart Healthilla tehdään perusteellinen terveydentilakartoitus, johon kuuluvat mm. kehonkoostumusmittaus, elintapojen ja -ympäristön kartoitus, verenkuva, geneettiset tutkimukset jne. (kesto noin 60 minuuttia). Asiakas käy tämän jälkeen tulokset läpi erillisellä käyntikerralla (kesto noin 60 minuuttia) yhdessä lääkärin kanssa, sairaanhoitaja Christa Mäyrä sanoo.

– Tavoitteenamme on kymmenen vuoden kuluessa parantaa miljardin ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, Marko Nurmela sanoo.

Mistä kaikki alkoi?

Neosmart Healthin juuret juontavat marraskuuhun 2014, kun Suomen silloinen pääministeri Alexander Stubb vieraili liike-elämän edustajien kanssa Etelä-Koreassa. Seurueeseen kuuluivat myös Samsung Nordicsilla tuolloin työskennellyt Marko Nurmela sekä lääkäri Pertti Lähteenmäki. Miehet päätyivät keskustelemaan matkan aikana terveydenhoidon tulevaisuudesta, teknologian roolista ja siitä, kuinka terveydenhuollosta saataisiin viimein aidosti tasa-arvoista.

– Mielenkiintoisten keskustelujemme jälkeen jatkoimme yhteydenpitoa matkan jälkeen ja Koreassa syntyneet ajatukset kypsyivät lopulta yhteiseksi yritysideaksi, jota lähdettiin kehittämään kesällä 2017. Aluksi mukana oli myös sittemmin toiminnasta pois jäänyt Chief Digital Officer Jarkko Hämäläinen, Nurmela muistelee.

Vuoden ajan miehet suunnittelivat yrityksen liiketoimintamallia ja keräsivät ympärilleen sopivaa Neosmart Health -tiimiä. Kesäkuussa 2018 perusteellinen pohjatyö oli valmis ja ensimmäinen klinikka avattiin Helsingin Aleksanterinkadulla.

– Helsingin-klinikka on saavuttanut nopeassa ajassa 70 prosentin käyttöasteen. Suunnitelmissamme on kasvattaa toimintakapasiteettia: etsimme parhaillaan lisää henkilökuntaa ja valmistelemme uusia laitehankintoja. Panostamme myös Suomen ulkopuolisille markkinoille ja avaamme toisen terveysklinikan vuoden 2020 alussa Dubaihin. Vuoden 2020 aikana klinikat avataan myös Ruotsissa ja Virossa, Nurmela valottaa.