Kesätyötarinat

Enerimillä työskennellään yhdessä kohti kestävämpää tulevaisuutta

Enerim Oy

Tietojärjestelmiä ja palveluita energia-alan yrityksille tarjoava Enerim on sitoutunut kestävään kehitykseen ja toimii Suomessa usealla paikkakunnalla. Ympäristövastuullisen yrityksen ydinarvoihin kuuluvat luottamus ja välittäminen, jotka näkyvät asiakkaiden lisäksi myös työntekijöiden arjessa. Enerimillä nuoret nähdään mahdollisuutena ja moni uraansa aloitteleva opiskelija onkin saanut mahdollisuuden jäädä taloon myös opintojensa jälkeen.  Kesätyöntekijänä aloittaneelle Aliisa Värtölle Enerim ei jää mieleen minä tahansa työnantajana. Vastavalmistuneelle filosofian maisterille Enerim on tarjonnut ensimmäisen oman alan kesäharjoittelupaikan, mahdollistanut Pro gradu -tutkielman teon sekä tarjonnut vakituisen työpaikan Support Specialistin roolissa.

 –Enerimillä on työnantajana itselleni aivan erityinen merkitys, sillä se on mahdollistanut niin paljon. Tuntui hienolta saada vakituinen työ alalta, jonka opinnot on juuri saanut päätökseen. Täällä koulun teoria on täydentynyt käytännöllä, Värttö kertoo.

Aliisa Värttö


Onnistumisen tunteita oikealla alalla

Koulutukseltaan Värttö on vastavalmistunut filosofian maisteri. Hän valmistui viime vuonna tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelmasta Oulun yliopistosta. Idea hakea valtakunnallisesti toimivalle Enerimille kesäharjoitteluun, sai alkunsa kaverin suosituksesta. Kun harjoittelupaikka varmistui kesälle 2019, tuli koulussa opitulle tiedolle aivan uudenlaista käyttöä.

–Ennen Eneremille tuloa energia-ala ei ollut itselleni kovin tuttu, mutta tutustuttuani yritykseen ja sen toimintaan ajatus tuntui kiinnostavalta. Lisäksi halusin haastaa itseni ja päästä hyödyntämään koulussa jo opittua, Värttö sanoo.

Hyvin sujuneen kesäharjoittelun jälkeen Värttö jatkoi Eneremillä osa-aikaisena harjoittelijana kesään 2020 saakka. Moni opintojansa päättävä haaveilee oman alan vakituisesta työpaikasta, eikä Värttö ollut poikkeus. Vastausta ei tarvinnut kauaa pohtia, kun esimies otti yhteyttä ja kysyi Värtön kiinnostuksesta jatkaa yrityksen leivissä myös valmistumisen jälkeen.

–Täällä työskentely on vahvistanut tunnetta oikeasta alasta. Nautin ongelmanratkaisusta, vaihtelevista työpäivistä sekä päivittäisistä, pienistä onnistumisen tunteista. Lisäksi on hienoa, miten meidän yrityksessämme mahdollistetaan energia-alan kehitys ja pyritään kohti kestävää tulevaisuutta, Värttö tuumaa.

Yhteistyöllä ja joustavuudella maaliin

Tutkinnon loppuun suorittaminen työn ohella vaatii joustavuutta niin työntekijältä kuin työnantajaltakin. Enerim saa joustavuudesta ja yhteistyöstä Värtöltä täydet pisteet. Ajatus Pro gradu -tutkielman tekoon lähti Värtön opiskelijaryhmän jo aiemmin toteutetusta kouluprojektista, joka tehtiin Enerimille. Tietokantadokumentointiin liittyvään graduun päädyttiin työnantajan kanssa yhteistuumin. Harjoittelupaikan ja koulusta valmistumisen jälkeen haasteista nauttiva Värttö on päässyt kehittymään työssään. Tällä hetkellä Värttö aloittelee palveluvastaavan tehtäviä ja toivoo tulevaisuuden tuovan haasteiden lisäksi myös lisää onnistumisen tunteita.

–On ollut hieno huomata, että olen oppinut uusia käytännön taitoja ja saanut osaamisen kartuttua yhä haastavampia tehtäviä hoitaakseni.

Yhteishenki ja ihmiset toistuvat Värtön puheissa, hänen kertoessa työnantajastaan.

–Täällä mahtavinta on sellainen “Can do” -asenne, joka näkyy kaikessa tekemisessä. Haastavien tilanteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään, vaan kollegat ja tiimi auttavat ja ilmapiiri on hyvä. Yhteistyö ulottuu myös muihin toimipisteisiimme, kuten Rovaniemelle. Täällä yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan, Värttö tiivistää.

Sanna Savikoski


Paikkoja luvassa myös tulevalle kesälle

Tulevalle kesälle 2021 Enerim hakee Aliisan kaltaisia oma-aloitteisia, reippaita ja tarkkaavaisia harjoittelijoita, niin järjestelmien kuin palveluiden puolelle, ympäri Suomen. Enerimin Head of Customer Support, Sanna Savikoski kertoo, ettei Aliisan kaltaiset uratarinat ole talossa harvinaisuuksia.

–Aika iso osa kesän harjoittelijoista jää taloon myös kesän jälkeen, mikä on meille suuri ylpeyden ja kiitollisuuden aihe. Meillä on toimintaa Oulun ja Rovaniemen lisäksi muun muassa Helsingissä, Porvoossa, Harjavallassa, Tampereella ja Jyväskylässä, Savikoski vinkkaa.

Mitä kesän harjoittelupaikan ja jalan oven väliin saaminen sitten vaatii Enerimillä? Savikoski nimeää useiden tehtävien vaativan tiettyä järjestelmällisyyttä ja alan opintoja, mutta myös uteliaisuus ja halu oppia sekä kehittyä auttavat urapolun alkutaipaleella. Asiakasrajapinnassa toimivilla korostuvat vuorovaikutustaidot.

–Meidän tehtävä vastuullisena kesätyönantajana on antaa eväät, jotta nuoret voivat menestyä. Meillä on käytössä perehdytysohjelma ja jokaiselle taloon tulevalle on oma tutor, joka opastaa ja tarjoaa avun lähellä. Vastuullisuutta on myös olla kiinnostunut harjoittelijasta perehdytyksen jälkeen ja katsoa kokonaiskuvaa, jatketaanko kesätyön jälkeen yhdessä vai jätetäänkö ovi yhteistuumin raolleen.

Ala täynnä mahdollisuuksia

Energia-ala on harvalle entuudestaan tuttu. Alalla kuitenkin riittää mahdollisuuksia ja tehtäviä monenlaisille osaajille. Enerimillä kesätyöntekijät otetaan ilolla vastaan.

–Oman asiakastukiyksikön lisäksi meillä on ollut kesätyöntekijöitä palveluiden puolella muun muassa valvomossa, sähkön tukkukaupassa ja tasehallinnassa. Talossa on nähty myös esimerkiksi ohjelmistokehittäjäharjoittelijoita, testaajia ja teknisiä asiakaspalvelijoita, Savikoski kertoo.

Savikoski rohkaiseekin kesätyöntekijöitä hakemaan Enerimille hommiin avoimin mielin:

–Täällä pääsee kokemaan yhdessä tekemisen fiilistä. Vaikka itseään haastaa niin yksin ei tarvitse selvitä. Kannustan kuitenkin haastamaan, sillä se tarjoaa oppimiskokemuksia. Voisiko Aliisan tarina olla myös sinun tarinasi? Savikoski kysyy ja hymyilee.

Tutustu Enerimin avoimiin paikkoihin ja lähetä hakemuksesi täältä.

Kuvat: Laura Maunu 
Teksti: Riikka Hautala

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Enerimin kanssa.