Työhyvinvointi

Enemmän unta!

21.10.2015 klo 13:03

Unihäiriöt ovat monelle tuttuja. Unihäiriön aiheuttaja on usein akuutti tai pitkittynyt stressi.

Unettomuus tarkoittaa sitä, että ihminen ei pysty nukkumaan riittävästi. Se ilmenee vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä. Normaalisti ihminen nukahtaa noin puolessa tunnissa. Unettomuudesta voidaan puhua, jos ihminen kärsii unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Unettomuus on usein hyvin ikävää, sillä se aiheuttaa päiväväsymystä ja altistaa myös masennustiloille, ahdistushäiriöille sekä alkoholin liikakäytölle.

Mikä on riittävästi?
Riittävän yöunen määrä vaihtelee eri ihmisillä 6–9 tuntiin. Yöuni koostuu vilkeunesta eli REM-unesta ja perusunesta eli NREM-unesta. Vilkeunessa silmissä ilmenee nopeaa värähtelyä (Rapid Eye Movement). Tällöin aivojen sähköinen toiminta on valvetilan tapaan vilkasta. Heti nukahtamista seuraava aika on ns. perusunijakso ja sen jälkeen on vuorossa lyhyt vilkeunen jakso. Yön aikana perusuni ja vilkeuni vuorottelevat noin 90 minuutin välein. Suurinosa unista nähdään vilkeunen aikana.

Univaje hallintaan

Univajeella tarkoitetaan tilaa, jossa ihminen nukkuu vähemmän kuin hänen unentarpeensa edellyttää. Jatkuvan univajeen seurauksena syntyy univelkaa ja usein myös unettomuutta.
Univelka vaikuttaa monin tavoin elimistön toimintaan ja aineenvaihduntaan. Se lisää kortisolin illanaikaista eritystä lisämunuaisesta. Kilpirauhasen toiminta vilkastuu ja sydämen syke kasvaa. Myös ruokahalua säätelevien rasvasolujen erittämän leptiinin määrä pienenee ja mahalaukun solujen tuottaman greeliinin pitoisuus suurenee verenkierrossa. Syntyy nälän tunne ja halu syödä imeytyviä hiilihydraatteja. Univelka on eräs syy lihomiseen. Jos yöuni jää liian lyhyeksi, päiväunista voi olla apua. Puolen tunnin lepo riittää virkistämään ilman, että päiväunet vaikuttavat seuraavan yön uneen.

10 x parempaa unta

1) Vältä alkoholin ja kahvin käyttöä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa
2) Hiilihydraattipitoinen ruoka ennen nukkumaan menoa voi helpottaa nukahtamista
3) Kello 17–20 tapahtuva liikunta edesauttaa nukahtamista, sen sijaan myöhemmin illalla tapahtuva liikunta voi vaikeuttaa unen saantia
4) Säädä makuuhuoneen lämpötila sopivaksi. Makuuhuone ei saisi olla liian kuuma, valoisa tai meluisa. Unen kannalta paras on viileähkö huone, jonka lämpötila 17–21 astetta.
5) Villasukat jalkaan. Sukat voivat helpottaa nukahtamista lisätessään jalkojen pintaverenkiertoa
6) Älä mene vuoteeseen ennenkuin olet oikeasti käymässä nukkumaan
7) Rentouttava rituaali ennen vuoteeseen menoa, esimerkiksi lämmin kylpy, voi auttaa rentoutumisessa
8) Vältä television, tabletin tai älypuhellmen katsomista sängyssä
9) Kuuntele rauhoittavaa musiikkia
10) Nouse sängystä joka aamu samaan aikaan.

Lähde: Terveyskirjasto