Työhyvinvointi

En enää himmaile elämää

22.10.2015 klo 9:01

Pysäyttävän sairauden tuomat oivallukset antoivat viestinnän asiantuntija Merja Turpeisen elämälle uuden suunnan. Tuloksena syntyi Suomen ensimmäinen pelialan viestintätoimisto SagaSocial.

Kuutisen vuotta sitten helsinkiläinen Merja Turpeinen työskenteli unelmatyössään virtuaalipelimaailma Habbo Hotelin luoneen Sulake Corporationin viestinnässä. Hän piti työkavereistaan ja nautti työnsä haasteellisuudesta, mutta koki silti olonsa jatkuvasti väsyneeksi. Vaikka hän nukkui lähes joka yö kellon ympäri, piinaava väsymys vaikutti yhä enemmän niin työhön kun vapaa-aikaankin.

Lääkäri epäili ongelmien syyksi kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta mitään todisteita siitä ei löydetty. Sitten alkoi kasvojen puutumisen tunteet ja huimaukset. Ne tulivat hetkellisinä kohtauksina useita kertoja päivässä ja jatkuivat yli kuukauden. Lopulta diagnoosiksi varmistui MS-tauti.

Apuna vertaistuki ja kyky puhua

– Diagnoosi oli sekä kauhistus että helpotus. Se antoi syyn väsymykselle, mutta samalla mietin, että oliko elämäni nyt sitten tässä. Lääkärit varoittelivat lukemasta nettijuttuja, niiden perusteella vaikutti, että viettäisin loppuelämäni pyörätuolissa. Diagnoosikevät meni aikalailla sumussa. Alkujärkytystä seurasi masennusvaihe, jolloin mietin, miksi tämä tapahtuu juuri minulle, koska suvussani ei ole ollut mitään vastaavaa, Merja kertoo.

Ensimmäinen askel ylöspäin oli päätös hankkia tietoa. Erityisen tärkeää Merjalle oli löytää vertaistukea ja päästä keskustelemaan kokemuksista samanikäisten MS-potilaiden kanssa. Myös ystävien kanssa puhuminen auttoi käsittelemään tunteita ja pohtimaan omaa tilannetta eri näkökulmista.

MS-tauti on hermostollisia oireita aiheuttava krooninen neurologinen sairaus, joka voi vaikeuttaa liikunta- ja toimintakykyä usealla tasolla. Taudinkuva ja sairauden eteneminen ovat kuitenkin erittäin yksilöllistä ja sairauden etenemistä voidaan hillitä lääkehoidon avulla.

Uusi rohkeus teki yrittäjän

Hoidon alettua Merjan oli opeteltava käyttämään injektiolääkkeitä. Ajatus pistämisestä tuntui alussa vastenmieliseltä ja iho reagoi pistoksiin mustelmilla. Puolen vuoden päästä lääkitys alkoi kuitenkin toimia.

– Yhtäkkiä vuosien väsymys hävisi ja mietin, että tällaistako elämän pitäisi olla oikeasti? Tajusin, ettei sairaus sittenkään ole kuolemantuomio ja koska kaikki on hyvin nyt, on turha murehtia huomisesta. Se antoi hirveästi rohkeutta ja päätin, etten aio enää himmailla elämää.

Vuoden 2013 keväällä Merja lähti Sulakkeelta mielessään ajatus omasta yrityksestä. Koska peliala oli kovassa kasvussa ja hänen tuttavansa perustivat vauhdilla uusia yrityksiä, Turpeinen näki, miten voisi hyödyntää osaamistaan.

Kuuden Sulake-vuotensa aikana Merja ehti kerätä monipuolista kokemusta pelialasta ja solmi hyödyllisiä kontakteja kansainvälisiin toimittajiin ja pr-toimistoihin. Hänen ajatuksensa oli tarjota suomalaisille startup-yrityksille kansainvälistä näkyvyyttä ja viestintäosaamista. Kun Merja kyseli tuttaviltaan ideansa kannattavuudesta, kaikki näyttivät vihreää valoa.

Jännittäjästä inspiroivaksi esiintyjäksi

Ensimmäiset asiakkaansa Suomen ensimmäinen peli- ja teknologia-alan viestintätoimisto SagaSocial sai tuttavapiiristä. Teknologiakonferenssi Slushista niitä tuli iso joukko lisää. Pari kuukautta yrityksensä perustamisen jälkeen aina esiintymistä kammonnut tuore toimitusjohtaja nimittäin nousi Slushin esiintymislavalle kertomaan, kuinka tehdä viestintää paremmin.

– En empinyt tilaisuutta pätkääkään. Alkujännitykseni loppui heti, kun nousin lavalle ja suorastaan nautin esiintymisestä. Ennen yrittäjyyttä en ole koskaan kokenut vastaavia fiiliksiä. Olen usein jatkuvassa flow-tilassa ja ikään kun leijun maanpinnan yläpuolella. On mahtavaa, kun saan jakaa tätä innostusta eteenpäin.

Merja on ollut onnekas, sillä lääkehoidon ansiosta sairaus on pysynyt kurissa eikä sillä tällä hetkellä juurikaan ole vaikutusta hänen arkeensa.

– Uusi pahenemisvaihe voi alkaa huomenna tai sitten sitä ei tule koskaan. Vaikeiden kokemusten myötä osaan arvostaa elämää ja koska hyväksyn itseni, en enää mieti, mitä muut minusta ajattelevat. Siksi en ikinä kieltäydy uusista kokemuksista pelon tai epävarmuuden takia.

SagaSocialilla menee hyvin ja yritys palkkasi viime vuonna ensimmäisen työntekijänsä. Suomen lisäksi pelimaailmaan liittyvää intoa ja osaamista tarvitaan maailmalla. Marraskuussa Merja suuntaa Kuala Lumpuriin mentoroimaan Game Founders -kiihdyttämön kansainvälisiä peli-startupeja.

Anna Väre