Työhyvinvointi

Empatia ja sydämen sivistys työpaikalla

Empatiaa tarvitaan, jotta jokainen saa kokea olevansa merkityksellinen ja yhteistyö sujuu kaikenlaisina työpäivinä.

Merkityksellisyyden kokeminen on ihmisen perustarve. Sen kun itseltä tai toiselta riistää, voi olla varma, että sukset menevät ristiin ja yksinkertaisestakin projektista tulee vaikea.

Meillä on tarve saada kokea olevamme tärkeitä ja hyväksyttyjä silloinkin, kun asiat riitelevät. Empaattinen ihminen on valmis kuuntelemaan ja kuulemaan toiselle tärkeän näkökulman kaikenlaisissa tilanteissa. Toisen tahtoon ei tarvitse suostua, mutta hänen näkemystään ja kokemustaan voi ymmärtää, jos empatiakykyä löytyy riittävästi.

Pelkkä tefloninen sympatia eli toisten tunteiden tunnistaminen ei riitä, jos tähdätään esim. menestyksekkääseen tiimityöhön. Empaattinen ihminen kykenee asettumaan toisen asemaan ja kokemaan samaa tunnetta, negatiivista ja positiivista. Empatian perustaitojamme edistävät onneksi aivojen empatiaan erikoistuneet neuronit eli peilisolut. Peilaamme toistemme tunteita ja tuntemuksia. Tunteet tarttuvat, samoin ilmeet, eleet, asennot ja jopa kipu. Meillä on siis mainiot eväät ryhtyä vahvistamaan empatiakykyämme.

Erityisen kukoistavaa työkulttuuria näkee siellä missä noustaan tarvittaessa empatiaakin korkeammalle ja löydetään myötätunto (engl. compassion) toista kohtaan. Myötätuntoinen ihminen kykenee paitsi kokemaan toisen tunteet, myös voimaannuttamaan muita.

Kaikki alkaa kuitenkin itsestä. Todellinen sydämen sivistys perustuu siihen, että on empaattinen ja myötätuntoinen ensin itseään kohtaan. On uskallettava itse olla epätäydellinen ja tehdä virheitä, koska ilman niitä ei voi kasvaa rohkeaksi ja voittamattomaksi. On uskallettava olla aito, koska ilman aitoutta ei synny todellista yhteyttä toiseen ihmiseen. Portti empatiaan ja sydämen sivistykseen käy itsestä tykkäämisen kautta.

Pirkko Tavaila

www.eatbenow.com