Blogi

Elinikäinen oppiminen on pieniä tekoja

Ennen nykyistä työpaikkaani en tiennyt, mitä todella tarkoittaa työyhteisö, jossa kannustetaan uuden oppimiseen ja jossa kehittyminen on syvällä kulttuurissa. Kaikilla näin ei ole, joten miten sitten varmistaa oma kehittyminen ja työssä oppiminen, jos työnantaja ei siihen liiemmin kannusta?

Yleensä yrityksillä on joku budjetti henkilöstön koulutuksiin ja tämä summa saattaa olla hyvinkin pieni per työntekijä, jolloin yritys saattaa satsata koko potin niin sanottuihin yhteiskoulutuksiin. Tällöin yksilön oppimista ei välttämättä tueta työnantajan puolelta oikeastaan lainkaan, ja vastuu oman alan ilmiöistä ja uusista tuulista opiskelusta jää työntekijälle. Kun yhtälöön sitten vielä lisätään kiire ja paukkuvat deadlinet, ollaan nopeasti tilanteessa, jossa aikaa saati motivaatiota työn ohessa osaamisen päivittämiselle ei yksinkertaisesti riitä.

Jatkuva oppimisen nälkä on kuitenkin asia, jota yritysten kannattaisi ruokkia monipuolisesti kun kyse on omasta henkilöstöstä. Kalliskaan huippuammattilainen ei kauaa pysy huippuna, jos tämän oppimispolkuun ja kehittymiseen ei panosteta. Aina ei kuitenkaan tarvitse ravata seminaareissa tai kalliissa koulutuksissa, vaan työyhteisössä voidaan kannustaa oppimiseen myös sisäistä kulttuuria petraamalla. Alkuun voi pyytää vaikka kollegaa sparraamaan jonkun aiheen ympäriltä ja laajentaa sparrailua pikku hiljaa ulkoisiinkin verkostoihin.

Omassa tiimissäni pohdimme säännöllisesti yhdessä, mistä ajankohtaisesta tai muuten kiinnostavasta aiheesta haluaisimme kuulla lisää, ja mietimme, kuka mahtaisi tuntea kyseisen aiheen asiantuntijan. Aina löytyy verkostoista joku, joka tuntee jonkun sopivan tai sitten reippaasti viestiä sopivalle tyypille somessa ja pyyntöä pikku sparrailuhetkeen menemään. Toistaiseksi tuntemattomatkaan eivät ole kieltäytyneet kutsusta ja aina tarjolla on tottakai vastavierailu. Järjestämme näitä sparrailuaamiaisia epäsäännöllisen säännöllisesti ja kun jokainen tiimissä organisoi aina vuorollaan session, ei kenenkään vastuulle jää kaikki järjestelyt. Yksinkertainen ja helppo tapa verkostoitua oman alan asiantuntijoiden kanssa ja oppia muilta - suosittelen!

Kiireen keskellä omasta osaamisestaan huolehtiminen ei aina nouse prioriteettilistan kärkeen, vaikka kannattaisi. Oppimisen priorisoimisessa voi auttaa pohdinta, miten oman osaamisen kehittäminen auttaa työuralla eteenpäin: mitä taitoja minun pitäisi osata ja mitä ilmiöitä tulisi ymmärtää? Jos tuntuu, että viimeksi uusia innostavia työhön liittyviä ajatuksia on saanut vuosia sitten, on viimeistään nyt aika päivittää omaa osaamistaan. Ota kuunteluun kiinnostava podcast, sparraa kollegan kanssa tai pyydä reippaasti apua verkostoilta. Oppimisen ei tarvitse kulminoitua koulutuksessa kerran vuoteen, vaan opiskelusta voi tehdä itselleen myös harrastuksen: mitä pientä napostelisin tänään?

Miten sinä opiskelet työn ohessa uutta?

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina