Talous ja raha

Eläkeuudistus 2017

26.3.2015 klo 9:37

Elon eläkejohtaja Jouni Seppänen avasi eläkeuudistuksen tavoitteita.

Eläkeuudistuksen sisällöstä neuvotelleet työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun työeläketurvan muutoksista syyskuussa. Eduskunnan käsiteltäväksi laki tulee pian vaalien jälkeen ja voimaan 2017.

- Yksityiskohdat tarkentuvat vielä lain valmistelussa, mutta päälinjat ovat selvillä, Seppänen kertoo.

Seppänen sanoo, että uudistuksella tavoitellaan riittävää eläketasoa ja eläkkeiden kestävää rahoitusta.

Vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostetaan vaiheittain 63 vuodesta niin, että vuonna 1962 syntyneillä ikäraja on 65 vuotta. Syy on Seppäsen mukaan selkeä.

- Elinajanodote on noussut. Meillä on entistä enemmän terveitä elinvuosia, joista voimme käyttää osan pidempään työskentelyyn.

Seppänen muistuttaa , että lakiuudistuksessa otetaan huomioon myös ne, joilla terveys ei riitä työskentelyyn. Työkyvyttömyyseläkkeiden taso ei heikkene uudistuksessa.

- Uutena etuutena laki tuo työuraeläkkeen, jonka avulla raskasta työtä tekevät voivat jäädä eläkkeelle jo 63-vuotiaina, jos työuraa on takana 38 vuotta ja työkyky on heikentynyt.

Seppänen uskoo, että ratkaisu on koko Suomen kannalta hyvä. Eläkeiän nostaminen on linjassa muun Euroopan kehityksen kanssa.

- Uudistuksella pystymme vahvistamaan eläkkeiden rahoituspohjaa. Eläkeratkaisujen pitää elää maailman tilanteen mukana.

Nyt Elossa työskennellään sen eteen, että muutokset ovat asiakkaille mahdollisimman selkeitä. Sitä varten ovat Elon asiakaspalvelijat, Seppänen muistuttaa.

- Kun katsomme historiaan, näemme, että Suomen eläkejärjestelmä on osoittanut voimansa. Niin se tekee tässäkin tapauksessa.