Talous ja raha

Eläkepäiviksi etelään?

30.6.2016 klo 7:00

Haaveiletko eläkepäivistä etelän lämmössä? Ota huomioon nämä asiat ennen muuttoa.

Portugali, Ruotsi, Espanja ja Viro. Siinä ovat maat, jonne eläkeikäiset suomalaiset ovat viime vuonna eniten muuttaneet. Tämä selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta.

Etelä-Euroopan vetonaulat Espanja ja Portugali ovat herättäneet viime vuosina keskustelua verotuksellaan. Nyt verotus on muuttumassa molemmissa, sillä Suomi on neuvotellut verosopimuksensa uusiksi.

Espanjan kanssa tehty uusi verosopimus odottaa Espanjan parlamentin hyväksyntää. Sen myötä Suomi voi alkaa verottaa myös yksityisen puolen eläkkeitä Espanjassa asuvilta eläkeläisiltä. Nyt niitä verottaa ainoastaan Espanja.

Muutoksesta ei olla ilahtuneita Espanjan Aurinkorannikolla. Verotus kun on tähän saakka ollut Espanjassa asuville pääsääntöisesti Suomea matalampi, mutta ei niin matala, että kukaan muuttaisi maahan sen perässä. Uuden sopimuksen mukaan Suomi alkaa verottaa myös Espanjassa asuvien suomalaiseläkeläisten osakehuoneistojen vuokratuloja Suomessa.

Sopimuksen voimaantuloaika riippuu siitä, milloin Espanjan parlamentti hyväksyy sopimuksen. Espanjassa on kesäkuun loppupuolella parlamenttivaalit, ja esitys menee uuden parlamentin hyväksyttäväksi.

Portugalissa asuvien tulevasta verotuksesta ei tiedetä yksityiskohtia. Suomi sai neuvottelunsa päätökseen huhtikuussa. Sopimus kuitenkin odottaa vielä allekirjoittamista molemmissa maissa, eikä sen yksityiskohtia julkisteta ennen sitä.

Tällä hetkellä Portugalissa asuvat eläkeläiset ovat saaneet nauttia nollaverotuksesta. Tämä johtuu siitä, että vanhan verosopimuksen mukaan ainoastaan Portugalilla on ollut verotusoikeus yksityisen sektorin eläkkeiden verotukseen, ja maa on voinut myöntää eläkeläisille kymmenen vuoden verovapauden.

Ruotsiin ja Viroon muuttavia suomalaiseläkeläisiä verotetaan pääosin Suomen verotuksen mukaisesti.

Portugaliin muutti yhä useampi

Vuonna 2015 Portugaliin muutti 96 iältään 65–74-vuotiasta suomalaista. Ruotsiin samaa ikäluokkaa muutti 82, Espanjaan 81 ja Viroon 61 ihmistä. Vuotta aiemmin Portugaliin muutti runsaat 50 henkeä tästä ikäluokasta.

Eläkeikää lähenteleviä 55–64-vuotiaita taas muutti Viroon 203 ihmistä, Ruotsiin 125, Espanjaan 117 ja Portugaliin 83.

Lähde: Taloussanomat