Blogi

Ei friikulla niin väliä

Epävarman ja ajoittain julman työelämän keskellä freelancer on lainsuojaton, jonka oletetaan kestävän vastoinkäymiset vanhasta tottumuksesta.

Alallani on jälleen synkät päivät. Useampi naistenlehti lopetetaan, yksi omista työllistäjistäni niiden joukossa. Ajat ovat armottomat.

Kokonaisia toimituksia kaadetaan ja ihmisten työsuhteet irtisanotaan. Osa astuu heti uusiin pesteihin, osa joutuu ansiosidonnaiselle. Kaikkien elämä muuttuu.

Minulta lähti vain yksi asiakas. Taas. Minulta lähti taas yksi asiakas.

Useiden "työsuhteiden" freelancer

Ihmiset eivät juuri noteeraa freelancerin ”työsuhteita”. Niitähän on useita. Me teemme vapaaehtoisesti sirpaleisia töitä. Aina riittää uusia asiakkaita. Eihän yhden asiakassuhteen päätös ole sama kuin irtisanominen. Niitä vain sattuu aika tiuhaan nykyään.

Asiakkaita ei loputtomiin riitä. Jos minulla on neljä vakituista asiakasta, joista yksi lopettaa toiminnan kokonaan ja toinen luopuu säästösyistä freelancerin palveluksista, minulle jää kaksi vakituista asiakasta. Olen lähes samassa jamassa kuin ansiosidonnaiselle joutunut kuukausipalkkalainen. Paitsi että tuloni ovat pienemmät ja teen yhä töitä.

Niinpä ryhdyn uusien asiakkaiden hankintaan. Muiltakin freelancereilta lähti asiakkaita. Kilpailu on kovaa. Myös moni niistä toimituksista irtisanotuista hyppää suoraan friikkujen jo ylikansoitettuun lampeen. Ja polskii joko kokemuksen tai vaikkapa suhteiden avulla suoraan maaliin.

Freelancer työllistää itse itsensä ilman kenenkään muun apua tai taloudellista panostusta.

Melko harva friikku ansaitsee yhtä paljon kun kuukausipalkkalainen, ainakaan joka kuukausi. Kaikki kulut, lomat ja lounaat menevät omasta pussista.

Vapaus valita

Itsensätyöllistäjällä on toki myös etuja. On vapaus valita koska, missä ja miten työnsä tekee. Kenelle tekee tai ainakin kenelle tarjoaa töitään. Myös hinnoittelu on vapaata. Tosin jonkun täytyy se summa myös suostua maksamaan.

Tämän vapauden myötä meistä tulee tietyllä tavalla lainsuojattomia. Yhteiskunnan ja ihan läheistenkin ihmisten silmissä. Kyllä sinä selviät, vaikka mitä kävisi. Olet tottunut tuohon. Aina tulee uusia asiakkaita. Mitäs läksit?

Kyllä freelancerkin on pitkälti markkinoiden ja taloustilanteen armoilla. Huonoina aikoina maksetaan ja tilataan vähemmän. Ajoittain elämä on pitkiäkin aikoja kuin osa-aikaisesti työttömällä.

Työnhaku käy työstä

Töiden ja juttujen tarjoaminen on kuin työnhakua. Se vie aikaa, vaivaa ja joskus itsetuntoakin. Tulee torjumisia. Toisinaan useita peräperää. Tulee palkkioneuvotteluja. Tulee väärinkäsityksiä ja huonoja briiffauksia, jotka johtavat aikaavieviin ja alipalkattuihin työtehtäviin.

Kaikki eivät ole vapaaehtoisesti itsensätyöllistäjiä. Yhä useammalle se on pakkorako, joka määrää, millä leipä pöytään kiikutetaan.

16 vuoden freelancer-uran jälkeen voin todeta, että itselleni tämä on täysin vapaaehtoista. Joskus puuduttavaa, joskus palkitsevaa. Usein köyhää, ajoittain jopa kannattavaa. Epävarmuuteenkin tottuu, siitä tulee elämäntapa.

Tätä nykyistä menoa seuratessa tuntuu kuitenkin varmemmalta tehdä töitä pienemmissä osissa useammalle taholle kuin odottaa kirveen heilautusta pää yhdellä pölkyllä.