Blogi

Diili, josta hyötyvät kaikki

Kesätöiden haku on jälleen käynnissä ja mikä parasta, tarjolla on enemmän kesätyöpaikkoja kuin vuosiin. Tämä on fantastinen uutinen monella tapaa.

Nuorelle kesätyö on portti todelliseen työelämään. Kesätöissä nuorella on mahdollisuus tienata omaa rahaa, oppia uutta, soveltaa aikaisemmin opittua ja solmia kestäviäkin suhteita työnantajiin. Kesätyöstä saa myös ansioluetteloon arvokkaan merkinnän, joka madaltaa kynnystä seuraaviin tehtäviin.

Tilaisuus kannattaa käyttää hyvin ja jättää itsestä mielikuva oma-aloitteisena ja aikaansaavana tyyppinä. Moni työnantaja haluaa kesän päättyessä varmistaa, että tunnistetut taiturit ovat mukana seuraavanakin kesänä. Hyvää työtodistusta on mukava näyttää tulevissa työhaastatteluissa.

Työnantajilla tärkeä tehtävä

Myös työnantajalle kesätyö on loistava tilaisuus tutustua tulevaisuuden tekijöihin, löytää parhaat osaajat ja luoda mielikuvaa omasta organisaatiosta ja toimialasta innostavana työpaikkana. Tutkimusten mukaan suomalaiset työnantajat hoitavatkin leiviskänsä melko hyvin: Nuorille kesätyö on voittopuolisesti positiivinen kokemus.

Mitä paremmat työelämävalmiudet nuoret saavat jo ennen valmistumistaan, sen sujuvammin siirtymä koulun penkiltä oikeisiin töihin sujuu. Työnantajien kannattaakin muistaa, että tulevaisuuden työntekijät tarvitsevat koulutuksen lisäksi työelämätaitoja – ja tässä työnantajalla on tärkeä rooli kesätyöntekijöiden valmentamisessa.

Lopulta kesätyö ei ole vain nuoren ja työnantajan välinen asia. Hyvästä kesätyöstä hyötyy koko yhteiskunta osaavamman ja innostuneemman työntekijäjoukon ottaessa paikkansa ja tuottaessa myös yhteistä hyvää jaettavaksi.

Kesätyö on hieno suomalainen instituutio, josta kannattaa pitää huolta.

Antti Järventaus

Erityisasiantuntija – Senior Advisor
Pelastakaa Lapset – Save the Children Finland

Tahtoisitko saada tietoa ja neuvoja kesätöihin liittyen? Tervetuloa Pelastakaa Lapset ry:n Suunta-palveluun. Suunnan Chat-palvelu on avoinna sunnuntaista torstaihin klo. 18–21. Suunta-palvelussa sinua auttavat koulutetut ja luotettavat ohjaajat. Suunnassa voit kysyä kesätöiden lisäksi myös muista opiskeluun, työhön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. www.suuntapalvelu.fi