Talous ja raha

Brexit toi särön talousnäkymiin

29.6.2016 klo 10:12

Conference Board alentaa kasvuennusteitaan ja varoittaa taantuman riskistä vuodelle 2017. Sijoitusjätti Investorin Jacob Wallenberg haluaa Ruotsin käyttävän epävarman tilanteen hyväkseen. Näin Brexit vaikuttaa talouteen.

Ruotsin vaikutusvaltaisimman teollisuussuvun edustajan Jacob Wallenbergin mukaan brexit-päätös oli hänen ammatillisen elämänsä surullisin päivä. Brexit-päätöksellä tulee olemaan vaikutuksia suuriin ruotsalaisyhtiöihin, joissa Wallenbergien Investor on omistajana. Päätöksestä kärsivien yritysten joukossa ovat muun muassa SEB, Ericsson, Electrolux, Atlas Copco ja Saab.

Vielä on epäselvää, mitä brexitistä tarkalleen seuraa. Epävarmuus on päällimmäinen ajatus. Wallenbergin mukaan nyt on odotettava vähintään kolme kuukautta ennen kuin tiedetään millainen Britannian uusi poliittinen johto on ja mitä he seuraavaksi tekevät. Wallenbergin mukaan ainoa asia mitä nyt voi tehdä on lykätä investointeja Britanniaan. Häntä ihmetyttää, miten brittipoliitikot voivat olla niin ymmällään tapahtuneesta.

Epävarmuus hyödyksi

Wallenberg toivookin nyt, että Ruotsi käyttäisi epävarman tilanteen hyödykseen investoimalla voimakkaasti muun muassa infrastruktuuriin, asumiseen ja tutkimukseen. Talouden näkökulmasta Wallenberg ei näe brexitissä mitään myönteistä. Poliitikoille ja Brysselille brexit toimii herätyskellona. Kansanäänestys osoittaa, että EU:n hyötyjä on avattava enemmän.

Myös kansainvälinen taloustutkimuslaitos The Conference Board ennustaa, että Britannian EU-erosta tulee vuosikausia kestävä sotkuinen prosessi. Britannia on ollut yli 40 vuotta mukana unionissa, mikä perustuu ihmisten, pääoman, tavaroiden, palvelujen ja ihmisten vapaaseen liikkumiseen. Tällaisten rakenteiden purkaminen on erittäin vaikeaa.

Brexit aiheuttaa päänvaivaa paitsi poliitikoille ja ekonomisteille myös yrityksille. Conference Board esitteli New Yorkissa tuoreen maailmantalouden kasvuennusteensa, jota varjostavat voimistuneet poliittiset riskit taloudellisten riskien ohella. Tutkimuslaitos on nyt pessimistisempi kasvunäkymistä kuin syksyllä 2015.

Lähde: Kauppalehti