Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Bisnespukeutuminen: Laatu ja istuvuus pääosassa

6.11.2017 klo 7:00

Ril´sin pääsuunnittelija Birgitta Sannig vannoo pukeutumisessa hyvän laadun ja istuvuuden nimeen. Myös oikea vaatekoko on olennainen osa huoliteltua kokonaisuutta.

Kuopion muotoiluakatemiasta vaatesuunnittelijaksi valmistuneelle Birgitta Sannigille vaatteiden tekeminen oli aiemmin rakas harrastus. Hän oli kuitenkin yhä enemmän kiinnostunut myös bisneksestä. Vaatesuunnittelijana Sannig onkin onnistunut yhdistämään kaupallisuuden ja luovuuden.

Birgitta Sannig arvostaa vaatteissa hyvää laatua, istuvuutta ja kauniita värejä. Hänen suunnittelemansa mallistot ovat kuin jatkumo - ne täydentävät toisiaan, jolloin vaate kestää aikaa ja esimerkiksi toimivan bisnespuvuston kokoaminen on helppoa. Vaatteiden värimaailman tulee sopia käytettäviin materiaaleihin ja siihen vuodenaikaan, jolloin mallistot ovat kuluttajien saatavilla.

Bisnespukeutumisen kulmakivet

Bisnespukeutuminen on muuttunut valtavasti viimeisen 15 vuoden aikana. Pukeutuminen ei ole niin muodollista kuin ennen. Jakkupukujen rinnalle on tullut erilaisia hameita, housuja ja neuleita. Koko 2000-lukua on voimakkaasti leimannut rento casual-ajattelu, joka näkyy pukeutumisessa.

– Bisnespukeutuminen on rentoutunut ja se sopii mukavuudenhaluisille suomalaisille. Silti työpukeutumisessa pätee edelleen, että laadukkaisiin perusasioihin kannattaa panostaa. Bleiserimuoti on jälleen tulossa. Vaikka työtyyli olisi rento, vaatteen oikea koko, laadukas materiaali ja istuvuus ovat tärkeitä. Laadukas ja helposti yhdisteltävä peruspuvusto helpottaa arkea ja samalla voi varmistaa, että näyttää hyvältä kaikissa tilanteissa, Birgitta Sannig sanoo.

Bisnespukeutumisessa laatu on monelle itsestäänselvyys. Vaatteiden tulee kestää käytössä ja mallien sekä leikkausten tulee olla ajattomia.

– Naisilla laadukkaat suorat housut, muutama erilainen kauluspaita, kuten ihanasti laskeutuva silkki- tai silkkisekoitepaita ja helppohoitoinen easy care -puuvillapaita, pari erilaista hametta, esimerkiksi musta tai tweed-kuvioinen kynähame ja nahkahame, muutama laadukas kashmir-neule ja/tai eripituinen neuletakki sekä musta perusbleiseri, niin helposti yhdisteltävä pukeutumispaketti on valmis. Miehillä suorien housujen ja mahdollisen bleiserin lisäksi tulisi olla pari erilaista, kolmeosaista pukua, erilaisia kauluspaitoja ja solmioita sekä neuleita, Birgitta Sannig vinkkaa.

Naisten bisnespukeutumiseen tuovat vaihtelua lisäksi erilaiset mekot, kuten kotelomekot yhdistettyinä jakkuihin tai neuletakkeihin.

Piristä asusteilla

Työpukeutuminen ei kulje niin tiiviisti trendien mukaan kuin muu pukeutuminen. Bisnestyyliä kannattaakin piristää erilaisilla asusteilla, kuten huiveilla ja laukuilla sekä koruilla.

– Myös päällystakin tulee olla asukokonaisuuteen sopiva. Laadukas villakangastakki sopii talviseen bisnespukeutumiseen erinomaisen hyvin. Myös kenkien tulee olla siistit ja hyvin hoidetut, Sannig muistuttaa.

Birgitta Sannig peräänkuuluttaa tilannetajua pukeutumiseen niin työssä kuin vapaa-ajalla. Vaikuttava ja siisti pukeutuminen on osa toisten ihmisten huomioonottamista.

– Pukeutumisetiketti on rennon pukeutumisen maailmassa välillä hieman hukassa. Samassa tilaisuudessa saattaa nähdä ihmisiä iltapuvuissa ja farkuissa. Jos on epävarma vaatevalinnoistaan, kannattaa kääntyä ammattilaisen kuten pukeutumisneuvojan puoleen, Birgitta Sannig kannustaa.

Yhtä tärkeää kuin vaatteiden laatu, on myös niiden huolto. Vaatteet, kengät ja asusteet pysyvät pitkään laadukkaina, kun niistä pitää huolta. Mahdollisten nyppyjen poistaminen neuleista, pukujen asianmukainen tuuletus ja pesu, kenkien lankkaus jne. ovat osa huoliteltua pukeutumista. Huollettu vaate kestää aikaa ja siitä on iloa pitkäksi aikaa.

Kuka Birgitta Sannig?

Birgitta Sannig valmistui vaatesuunnittelijaksi Kuopion muotoiluakatemiasta vuonna 1995. Hän on työskennellyt muun muassa P.T.A. Groupilla. Birgitta Sannig aloitti L-Fashion Groupiin kuuluvan Jap:n malliston suunnittelijana vuonna 2002. Sannig työskenteli Kiinan Suzhoussa 2007-2013 suunnittelijana ja tuotelinjapäällikkönä. Nyt hän on samaan konserniin kuuluvan Ril'sin pääsuunnittelija. Birgitta Sannigin suunnittelema Eugenia-mekko on nähty muun muassa Ruotsin kruununprinsessa Victorian yllä.

www.rils.com