Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Avoimien työpaikkojen määrä kasvanut kaikissa maakunnissa

3.9.2018 klo 12:55

Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi kaikkialla Suomessa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön STT:lle kokoamasta tilastosta.

Ministeriön mukaan heinäkuussa 2016 avointen työpaikkojen määrä työtöntä kohti oli keskimäärin 0,17 ja avoimia työpaikkoja oli selvästi eniten Uudellamaalla. Vuonna 2018 keskiarvoluvun yli päästään lähes kaikissa maakunnissa. Koko maan keskiarvo oli heinäkuussa 2018 noussut 0,3 työpaikkaan.

Avoimien työpaikkojen lisääntymisen taustalla on eri syitä. Pääkaupunkiseudulla avoimia työpaikkoja on paljon palvelualoilla ja rakennusalalla, mutta tekijöitä puuttuu. Varsinais-Suomessa avointen työpaikkojen täyttymistä vaikeuttaa asuntopula. Avointen työpaikkojen määrän lisääntyminen voi pahimmillaan jarruttaa talouskasvua, jos työlle ei saada tekijöitä.

Avointen työpaikkojen määrä suhteessa työttömien määrään on lisääntynyt merkittävästi myös Itä-Suomen kunnissa, erityisesti Pohjois-Savossa. Toki myös Itä-Suomessa on osaajapulaa monilla aloilla.

Uudellamaalla on edelleen eniten avoimia työpaikkoja suhteessa työttömien määrään, mutta kehitys on ollut hillitympää kuin muissa maakunnissa. TEMin indeksin mukaan avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi Uudellamaalla keskiarvoa hitaammin marraskuusta 2015 marraskuuhun 2017. Suhteellisesti eniten avoimet työpaikat lisääntyivät Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Lähde: STT