Blogi

Arvopohjainen valinta

Työnantajan edustamat arvot nousevat etenkin nuorten työnhakijoiden kriteerilistalla kärkikahinoihin kun potentiaalisia työnantajia arvioidaan, mutta kyllä arvovalinnan voi tehdä toiseenkin suuntaan.

Keskustelu arvoista keskittyy tällä hetkellä yritysten sijaan enimmäkseen työntekijöihin, joiden on ymmärrettävää miettiä, edustaako oma työnantaja toiminnallaan henkilökohtaisia arvoja niin, että yrityksen valintojen takana voi ylpeästi seistä. Työpaikka on nykyään muutakin kuin palkan tuova pakollinen paha – se voi olla työntekijälle vahvakin identiteetin jatke.

Vähemmälle huomiolle kuitenkin jää se seikka, että arvopohjainen valinta voi tapahtua myös toiseen suuntaan: työnantaja saattaa hyvinkin jättää muuten hyvän hakijan valitsematta, jos tämän arvopohja vaikuttaa yrityksen silmään kyseenalaiselta tai liian arvoista poikkeavalta. Tällä en tarkoita sitä, että kaikkien yrityksen työntekijöiden tulisi olla samasta muotista, vaan nimenomaan edustaa samanhenkistä arvomaailmaa. Joissain tehtävissä tämä päätös on selkeämpi; vegaaniliittoon tuskin otettaisiin lihansyöjää tai puolueen palkkalistoille täysin eriävillä mielipiteillä varustettua hakijaa.

Aina kyse ei kuitenkaan ole politiikasta tai vaikkapa aktivismista, vaan ihan tavallisen oloisistakin yrityksistä. Esimerkiksi vastuullisuuden ollessa yrityksen liiketoiminnan ytimessä, myös sillä on merkitystä, minkälaisia arvoja edustavia työntekijöitä yritykseen valitaan. Vastuullinen toiminta kun kantautuu muuallekin kuin yrityksen esitteisiin, jos sillä aidosti tehdään bisnestä. Siispä ei ole se ja sama, minkälaisia henkilöitä yrityksessä työskentelee. Jos kasvu ja menestys rakennetaan vahvasti tiettyjen arvojen päälle, on luontevaa odottaa niitä myös työntekijöiltä.

Kuinka sitten valita sellainen henkilö, jonka arvot sopivat yrityksen arvoihin muutaman tapaamisen ja parin hassun testin perusteella? Rekrytointiprosessi kun ei paljasta hakijoista kaikkea.

Kannustan miettimään haastatteluihin sellaisia keskustelunaiheita ja kysymyksiä, joihin vastaamalla työnhakijan arvoista voi saada kiinni. Jos hakijan arvojen on tärkeää mätsätä yrityksen arvoihin, fokus kannattaa kääntää perinteisistä haastattelukysymyksistä niihin, joiden varjolla työnhakijan arvomaailmaan voi päästä käsiksi. Ajankohtaiset puheenaiheet arvojen ympärillä – kuten nyt vaikkapa ilmastoasioiden – auttavat eteenpäin. Kannattaa pohtia isommallakin porukalla, miten varmistaa rekrytointiprosesseissa se, että yhtiön arvoja edustavat hakijat saadaan poimittua joukosta.

Arvot kuuluvat samaan kategoriaan asenteen kanssa, niitä on vaikea opettaa, toisin kuin taitoja, joten syytä on myös pohtia, mikä on yritykselle tärkeämpää – samankaltaiset arvot vai osaaminen.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina