Blogi

Arvioi miten taitavasti johdat uraasi

Koostin tähän täyden  tusinan kysymyksiä, joilla voit arvioida miten tavoitteellisesti johdat omaa uraasi ja ammatillista kehittymistäsi.

Toivottavasti kysymykset ovat hyödyksi Sinulle, jolle uran kehittäminen on ajankohtaista. Hyvä keino voi olla myös harjoitella haastattelutilanteita työpaikan vaihtoa varten vaikkapa kaverin tai muun sparraajan kanssa. Keskity tuomaan esille omaa kokemustaustaasi ja kiinnostuksen kohteitasi seuraavaa urasteppiäsi ajatellen.

"Minullekin tuli näkyväksi oma kokemus ja niiden tuoma arvo uudella tavalla, mikä toi luottamusta omaan osaamiseen ja sen esilletuomiseen hakuprosesseissa."

Työ on  tärkeä osa hyvää elämää

Työ tuo merkityksellisyyttä, mahdollisuutta toteuttaa itseään ja toimia yhdessä muiden kanssa. Ajoittain sisäinen uudistumisen tarve tai ulkoiset tekijät ohjaavat kuitenkin ajatteluamme jossittelemaan muista työvaihtoehdoista. Monta asiaa uran ohjaamiseen onkin konkreettisesti tehtävissä kun hetkeksi pysähtyy arvioimaan omaa lähtötilannetta.

Tämä kysymyslista palvelee sinua toivottavasti oman lähtötilanteesi selkiyttämisessä ja kannustaa tarttumaan kehityskohtiin.

Arvioi uran johtamisen keinojasi seuraavien väittämien kautta arvoilla 1-5 (1 = hyvin vähän, 5 = erinomainen. voit käyttää myös ½ numeroita)

1. Urallasi on selkeä suunta. Koet sen merkitykselliseksi ja olet siitä innostunut!

2. Kehität itsetuntemustasi menestyäksesi paremmin työelämässä. Tiedät, missä tehtävissä ja tilanteissa olet parhaimmillasi ja heikoimmillasi, ja miten joku voi sinua täydentää.

3. Tunnistat paljon työn tekemisen eron olennaisen, eteenpäin vievän työn välillä. Koet käyttäväsi aikasi oikein etkä juokse vain turhan silpun perässä.

4. Onko sinulla mentori, joka sparraa kehittymistäsi?

5. Pystytkö tuomaan työlläsi lisäarvoa sinun tavallasi tehdä asioita ja asenteellasi? Tiedätkö, miten erottaudut kollegoistasi?

6. Onko sinulla vahva ammatillinen verkosto?

7. Osaatko myydä ideasi ja osaamisesi muille hyvin?

8. Oletko tiiviisti yhteydessä tehtäviesi ja onnistumisesi kannalta olennaisiin ihmisiin ja vahvistat ja laajennat näitä kontaktejasi tavoitteellisesti?

9. Oletko kartalla, mille osaamiselle yhtiössäsi, alallasi ja työmarkkinoilla on kysyntää? Kehitätkö sen mukaisesti jatkuvasti osaamistasi ja pidät markkina-arvoasi yllä?

10. Toimitko sen mukaisesti, mitä sanot haluavasi saada aikaan?

11. Onko sinulle uraasi kannustava henkinen sponsori, joka vahvistaa onnistumishaluasi?

12. Tuletko toimeen työssäsi onnistumisen kannalta organisaatiopolitiikan ja sisäisen vaikuttamisen kanssa?

Jos jäät useammassa kohdassa alle 3 ½  -tason niin voit tarttua keinoihin kehittää itseäsi tavoitteellisemmaksi urasi suhteen.

Miten johtaa omaa motivaatiotaan uutta uravaihetta odotellessa?

Vaikka uuden urasiirron suhteen voi itse olla aktiivinen ja edistää uuden uravaiheen alkamista ei aina kuitenkaan voi vaikuttaa uuden työtehtävän ajoitukseen. Tehtäviä tulee tarjolle tai paikkoja auki, mutta matchin löytyminen voi välillä kestää. Mitä tehdä sillä aikaa?

1. Suuntaa kehittymisesi tavoitteesi mukaisesti jo nyt. Suosittelen, että kehität pienin askelin omaa osaamistasi ja verkostojasi tavoitettasi kohti jo nyt,  nykyisessä tehtävässäsi, jotta saat kokemuksen tavoitteesi suuntaan edistymisestä.

2. Tunnista työn merkityksellisyys nyt ja tulevassa. Tärkeää oman työn mielekkyyden johtamisessa on myös aktiivisesti pohtia ja tunnistaa, miten nykyinenkin työ tuo merkityksellisyyden kokemusta. Oman motivaation ohjaaminen heijastuu juurevuutena tuleviin valintoihisi ja siihen, miten myyt itseäsi haastattelutilanteissa.

3. Nauti siitä hyvästä, mitä on. Turhautumisenkin keskellä voit löytää tyytyväisyyden aiheita. Kuka työkaverisi tuottaa iloa, kenestä asiakkaasta et haluaisi luopua, miten pääset soveltamaan osaamistasi?

Kysy itseltäsi, miltä osin nykyinen työsi tarjoaa sinulle mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä ja vaali sitä.

Voit myös hyötyä Ura-Personal Traineristä, joka täsmentää kanssasi tavoitteet, suunnittelee konkreettisen reitin tavoitteitasi kohti sekä sparraa sinut onnistumaan haku- ja haastattelutilanteissa.

Mia Aspegrén

Suorahaun ja johdon arvioinnin ammattilainen, henkilökohtainen Ura-PT

#ura #tavoitteet #careercoach