Työkyöpeli

Anna asiantuntijan tehdä työnsä

24.10.2019 klo 8:16

Monella on hinku puuttua toisen työhön, vaikka se ei kuuluisi omaan osaamisalueeseen.

Usein työasiat hoituvat tasaisimmin, kun kaikki hoitavat oman tonttinsa. Tämä kuulostaa tylyltä, mutta on kaikessa yksinkertaisuudessaan totuus. Asiakas todennäköisemmin saa mitä tilaa, kun kalamestari hoitaa lohen fileoinnin ja kassa rahastaa ostokset.

Työelämässä törmää silti todella usein tyyppeihin, jotka tykkäävät astua tonttinsa ulkopuolelle. Ehdotella, ideoida ja määrätä muita tehtävissään. Joskus tällainen tiimi-input on ihan paikallaan, erityisesti pyydettynä. Todella usein se kuitenkin vain sekoittaa pakkaa ja pahimmassa tapauksessa sabotoi koko projektia.

Hassua kyllä tätä asioihin puuttumista ilman varsinaista tarvetta tapahtuu esimiesaseman puolelta verraten usein. Esimies, työn tilaaja tai muu johtoasemassa oleva henkilö tunkee lusikkansa asiantuntijan soppaan ja sekoittaa koko tehtävän tai sitoo varsinaisen tekijän kädet.

Tehtäviensä tasalla oleva esimies tietää, kun ei välttämättä omaa osaamista tiettyyn erityisalueeseen ja ymmärtää, että hänen alaansa ovat suuret linjat eivätkä työn yksityiskohdat.

Se, että haluaa välttämättä osallistua ja jättää jälkensä on aivan eri asia kuin osallistua, koska se on tarpeen ja projekti kaipaa lisäapua.

Erikoistoimittajana törmään ongelmaan usein. Lehtiartikkeli on tilattu minulta aiheen asiantuntijana ja olen saanut vapauden sen tekemiseen. Jossain kohtaa toimituspäälliköltä alkaa tipahdella sähköposteja tyylillä ”törmäsin tällaiseen hauskaan juttuun, voisiko sen sisällyttää artikkeliin?” No joskus voi ja joskus ei sitten mitenkään. Useimmiten aivan satunnainen idea jo rakennettuun juttuun ei todellakaan ole tarpeen.

Puolisoni alalla rakennustyömailla tämä toiminta on surkuhupaisan kuuluisaa ja ikävään välikäteen joutuvat aina keskiasteen esimiehet. Yläpuolelta tipahtelee irrationaalisia käskyjä toimittaa työvoimaa sinne tänne ja ympäriinsä eikä rakennusmaiden varsinaista tilannetta seuraavan henkilön näkemyksiä kuunnella lainkaan. Lopuksi ihmetellään viikset tuohtumuksesta väpättäen seisovia työmaita ja vieritetään toki syy sen työnjohtajan niskoille.

Asiantuntijan työn rauhoittaminen ja kunnioitus on osoitus omasta ammattitaidosta.