Työuran alussa

Ammattitaitokilpailu haastaa osaajat

14.8.2015 klo 8:39

Suomen ammattitaitomaajoukkue aloitti kisaurakkansa São Paulossa 12.elokuuta.

Suomen ammattitaitokilpailun joukkueeseen kuuluu 36 kilpailijaa, jotka edustavat omien ammattiensa huippuosaamista. Joukkueeseen kuuluu muun muassa lähihoitaja, kokki ja putkiasentaja.

Kilpailusuoritusta voi hyvin verrata urheilukilpailuihin: se on nuorille sekä henkisesti että fyysisesti todella kova ponnistus. Suoritus kestää neljä päivää, ja jokainen kilpailija on treenannut sitä varten kuukausia oman valmentajansa kanssa. Sen lisäksi kilpailijat ovat osallistuneet Skills Finlandin järjestämille maajoukkueleireille. Leireillä toisilleen tuntemattomat nuoret hitsautuvat joukkueeksi, ja jäsenet tukevat toisiaan kisamatkan aikana.

Henkinen valmentautuminen tärkeää

Henkisellä valmentautumisella on suuri merkitys, sillä tutkitusti se erottaa menestyjät muista kilpailijoista. Kaikki kilpailuun osallistuvat nuoret ovat ammatillisia huippuosaajia ja heidän työelämätaitonsa ovat vankalla pohjalla.

Se, miten kestää kisajännitystä, virheitä ja onnistumisia, ratkaisee lopputuloksen. Henkisen kantin lisäksi nuorilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa. Aamusta iltaan kestävä kisasuoritus, välillä äärimmäisen kuumissa olosuhteissa, on rankka. Oikein ajoitettua ruokailuakaan ei saa unohtaa.

Fyysisen kunnon kehittämisessä haetaan kestävyyttä. Huippu-urheilija ei silti tarvitse olla. Valmentautumiseen kuuluu kuntotesti, jolla kilpailijat itse mittaavat oman kuntonsa kohentumista. Jotkut harrastavat aktiivisesti liikuntaa, toiset vähemmän.

Team Finlandin kisataival jatkuu. Myöhään sunnuntai-iltana 16.8.2015 selviää, miten suomalaisnuoret menestyivät kilpailussa, jossa lähes 1200 nuorta ottaa mittaa toisistaan 50 eri lajissa.

Suomen joukkueen kisamatkaa voi seurata verkossa:

www.facebook.com/ammattitaitomaajoukkue
www.twitter.com/skillsfinland
www.skillsfinland.kuvat.fi

WorldSkills São Paulo 2015:

- São Paulossa 11.‒16.8.2015 järjestettävä kilpailu on järjestyksessään 43. WorldSkills-kilpailu.

- Joka toinen vuosi järjestettävä WorldSkills on ammattitaidon MM-kilpailu korkeintaan 23-vuotiaille nuorille.

- Kilpailuun osallistuu lähes 1200 nuorta 60 maasta.

- Nuoret kilpailevat 50 lajissa, muun muassa robotiikassa, hiusmuotoilussa, kivitöissä, ravintolapalvelussa ja viherrakentamisessa.

- Kilpailu levittäytyy 213 000 neliömetrin alueelle Anhembi Parquessa.

- Kilpailua seuraamaan odotetaan yli 200 000 vierasta.