Talous ja raha

Ammattiastman diagnosoinnissa iso digiloikka

14.7.2016 klo 7:00

Työterveyslaitos ja Elisa lähtevät yhdessä kehittämään työperäisen astman diagnostiikkaa Elisa Etämittauksella. Ammattiastmaa tutkitaan nyt digitaalisesti Elisa Etämittauksella.

Suomessa noin 10 000 työikäistä sairastuu vuosittain astmaan. Ammattiastmaan liittyviä tutkimuksia tehdään Työterveyslaitoksen arvion mukaan ainakin tuhannelle suomalaiselle työntekijälle vuosittain. Työterveyslaitos ja Elisa ovat aloittaneet yhteistyön, joka alkaa puolen vuoden pilottijaksolla. Pilotin aikana Elisa Etämittausta kehitetään edelleen ammattitautidiagnostiikan tarpeisiin. Elisa Etämittaus mahdollistaa astman diagnosointiin tarvittavien PEF-mittausten (uloshengityksen huippuvirtaus) luotettavan tekemisen työpaikalla ja kotona älypuhelimen, mittalaitteen ja Elisa Etämittaus -sovelluksen avulla.

Terveydenhuollon palvelut digitalisoituvat parhaillaan kovaa vauhtia. Myös työterveyshuolto ja ammattitautidiagnostiikka ovat muutosvaiheessa. Elisa Etämittaus on hyvä esimerkki digitalisoituvasta diagnostiikasta, mikä palvelee sekä tutkittavana olevaa työntekijää että tutkimushenkilökuntaa. On myös suomalaisen yhteiskunnan etu, että ammattiastma tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Mittaaminen nopeampaa ja luotettavampaa

Elisa Etämittauksessa mittalaite liittyy älypuhelinsovellukseen Bluetooth-yhteydellä, joten potilaan ei tarvitse enää kirjata tuloksia. Elisa Etämittaus -sovellus muistuttaa mittausten tekemisestä ja varmistaa kunkin mittaustuloksen onnistumisen. Tulokset siirtyvät hoitohenkilökunnalle suoraan verkon välityksellä, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan. Kaikki mittaukseen liittyvät graafit piirtyvät hoitavalle lääkärille automaattisesti.

Oivaltavat IT-ratkaisut mahdollistavat sen, että potilaan saama palvelu helpottuu ja samalla kustannustehokkuus parantuu. Mittaaminen on nopeampaa ja tulokset luotettavampia. Ammattiastman tutkiminen kestää neljä viikkoa ja puhalluksia tehdään kahden tunnin välein niin töissä kuin vapaalla valveillaoloaikana. Lisäksi on olennaista, että Elisa Etämittaus oikeasti muistuttaa olevan puhaltamisen aika.

Elisa Etämittaus -mobiilisovellus voitti Suomen Paras Mobiilipalvelu 2014 -kilpailussa Paras yrityksen tehokkuutta tai tuottavuutta parantava palvelu -sarjan. PEF-mittausten lisäksi Elisa Etämittauksella voidaan tehdä myös mm. verensokeri- ja verenpainemittauksia. Kaikki palvelussa käytettävät mittalaitteet ovat kliiniseen hoitotyöhön soveltuvia laitteita.

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja kouluttaa. Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot. Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstöä on n. 560. www.ttl.fi

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen. Suomessa Elisa on mobiililiittymien markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 200 000. Liikevaihto vuonna 2015 oli 1,57 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 100. www.elisa.fi

Lähde: Työterveyslaitos