Työuran alussa

Ammatillinen koulutus ja sote

9.11.2015 klo 17:07

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry on erittäin huolissaan siitä, että ammatillinen koulutus yhdistetään Sote-uudistukseen. Hallituksen kaavailema toisen asteen uudistus on vaarassa epäonnistua, jos ammatillista koulutusta kohdellaan poliittisena pelimerkkinä uudistamisen sijaan.

SAKKI on erittäin huolissaan siitä, että ammatillista koulutusta ei enää tulevaisuudessa pystytä ohjaamaan kokonaisuutena, vaan sen laadusta ja muista kysymyksistä tullaan päättämään aluekohtaisesti. Ammatillisen koulutuksen tuottamien tutkintojen laadun pitäisi olla mahdollisimman yhdenvertaista - ja kaikilla ammattiin opiskelevilla on oikeus saada laadukasta koulutusta. Nimenomaan laadun rajut vaihtelut alueittain ja järjestäjittäin ovat keskeinen ongelma juuri nyt. Ammatillisen koulutuksen tehtävien siirtäminen maakunta-alueille tarkoittaisi sitä, että ammatillista koulutusta kokonaisuutena ei enää ohjaisi kukaan. Tällaisessa tilanteessa laadulliset vaihtelut kasvaisivat entisestään.

Tasainen laatu varmistettava

Ehdotetulla muutoksella heikennettäisiin nimenomaan niitä asioita, joita uudistuksella on tarkoitus parantaa: tutkintojen tasaisen laadun varmistaminen, koulutuksen saavutettavuus, yksilölähtöisyys ja osaamisperusteisuus. Lisäksi toista astetta on käsiteltävä kokonaisuutena. Jos ammatillinen koulutus viedään maakuntatasolle ja lukiokoulutus jätetään kuntien vastuulle, eriytetään toisen asteen koulutus kahdeksi eri osaksi, jolloin koulutusjärjestelmän ja etenkin koulutuksen laadun kehittämisestä tulee huomattavasti nykyistä vaikeampaa.

Lähde: Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry