Työuran alussa

Allerginen nuori ammatinvalinnassa

19.8.2015 klo 9:00

Joka neljännellä nuorella on astma tai jokin muu allerginen sairaus. Allerginen nuori tarvitsee siis luotettavaa tietoa allergia-asioista uravalintoja tehdessään.

Uusi Töissä terveenä -sivusto tarjoaa tiedot yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä sekä siitä, miten ongelmia voidaan ehkäistä. Sivusto on tarkoitettu koulutusta ja ammattia valitseville nuorille, opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

Monessa työssä joutuu kosketuksiin käryjen ja pölyjen kanssa, jotka saattavat pahentaa astmaa, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitokselta.
Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi kampaaja, kokki, leipuri, hitsaaja, eläintenhoitaja ja rakennusmies. Riskejä voi vähentää noudattamalla hyviä työtapoja, käyttämällä hengityksensuojaimia sekä hoitamalla huolellisesti astmaa.

Työmarkkinat kehittyvät koko ajan, joten tällä hetkellä riskialtis työ saattaa olla turvallisempi tulevaisuudessa. Ikävintä on, jos nuoren opinnot ja ura keskeytyvät väärän ammatinvalinnan vuoksi.

Astma estää palomiehen uran

Kaikkien astmaa sairastavien on valitettavasti turha haikailla palomiehen urasta. Muutoin lievä astma ei aiheuta ehdottomia rajoituksia ammatinvalintaan. Vaikeampaa astmaa sairastavien kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään riskiammatteja.

Kädet ovat kovilla useissa ammateissa

Toistuva käsien pesu, märkä tai likainen työ, kemikaalien käsittely ja tiiviiden suojakäsineiden käyttö ärsyttävät ihoa. Esimerkiksi kampaajan, lähihoitajan, suuhygienistin, kokin, automekaanikon ja koneistajan työssä käsien iho on kovilla. Mikäli atooppinen ihottuma on ollut lievää, eikä sitä ole esiintynyt käsissä, ei ole ehdottomia rajoituksia ammatinvalinnassa. Ihoa kannattaa kuitenkin hoitaa hyvin rasvaamalla ja käyttämällä tarvittaessa suojakäsineitä. Jos nuorella on ollut aiemmin käsi-ihottumaa, kannattaa hänen valita mieluiten täysin kuiva ja puhdas työ.

Jos nuorella on useita ammattivaihtoehtoja, hän voi miettiä sairauksien kannalta parasta alaa. Sivustolle onkin koottu pitkä lista myös allergikoille turvallisista ammateista. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupan alan työt ja toimistotyöt.

www.toissaterveena.fi

www.ttl.fi