Työnhaku

Alle neljäsosa työllistynyt avoimeen työpaikkaan

22.3.2016 klo 12:10

Sitran työelämätutkimuksen mukaan vain alle neljäsosa työtä hakevista on työllistynyt hakemalla avointa työpaikkaa.

Työpaikan hakeminen on vaativaa hommaa. Sitran teettämän työelämätutkimuksen mukaan hakemuksen lähettäminen julkisesti avoimeen työpaikkaan tuottaa nykyään vain harvoin tulosta. Sen sijaan työnhakijan kannattaa olla suoraan yhteydessä työnantajiin.

Sitran laajan työelämätutkimuksen mukaan alle neljäsosa työtä hakevista on päätynyt nykyiseen työhönsä hakemalla avointa työpaikkaa.Tutkimuksen mukaan viidesosa on saanut työtä lähestymällä itse aktiivisesti työnantajia. Toinen viidesosa on saanut työtä siten, että työnantaja on tarjonnut heille työtä. Joka kymmenennen ura on puolestaan jatkunut entisen työnantajan palveluksessa, mutta uusissa tehtävissä.

Sitran mukaan luvut ovat hätkähdyttäviä, mutta ne kertovat aikojen muuttumisesta. Työpaikkoja syntyy monilla eri tavoilla, ja oman aktiivisuuden merkitys on nyt todella keskeinen.

Työnvälityksestä saa tietoa, mutta harvoin työtä

Sitran tutkimuksen mukaan julkisten työnvälityspalveluiden eli TE-toimistojen kautta työn on löytänyt vain nelisen prosenttia työssäkäyvistä. Tutkimuksessa on nimenomaan kysytty työntekijöiden omaa kokemusta.

Sosiaalinen media on tärkeä työntekijöiden ja työnantajien kohtaamispaikka jo pelkästään sen vuoksi, että työpaikkojen vaihdokset yleistyvät. Yhä useammin ihmisillä on useita eri työpaikkoja työelämänsä aikana.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen ihmettelee julkisen työnvälityksen vähäistä osuutta. Hän viittaa Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyyn viime vuodelta. Kyselyn mukaan liiton jäsenyritykset pitävät julkista työnvälitystä yleisimpänä rekrytointikanavana. Tulos on reilusti parempi kuin samassa kyselyssä vuonna 2010. Ukkonen arvelee, että monet käyvät etsimässä työpaikkoja mol.fi -palvelusta eli nykyiseltä TE-palvelut.fi –sivustolta, mutta hakeutuvat työpaikkaan omia reittejään. Tammikuussa 2016 TE-hallinnon järjestelmissä oli 50 000 avointa työpaikkaa.

Sama työnantaja, uudet työtehtävät

Monilla työnantajilla on myös omia rekrytointikanavia, jolloin työntekijöitä etsitään ensin talon sisältä ja sitten vasta muualta. Lisäksi työpaikan laittaminen julkiseen hakuun tuottaa usein niin suuren pinon hakemuksia, että niiden läpikäymiseltä halutaan välttyä.

Lähde: Sitra, Yle