Juha Sarellin, 55, elämä oli vuosia päihteiden väärinkäytön sävyttämää. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Juha kertoo paluustaan normaaliin työelämään.

Juha Sarell oli nuorena hyvin urheilullinen. Ratkaiseva hetki alkoholin käytön suhteen tuli Juhan eteen hänen ollessaan 16-vuotias.

– Olen kotoisin tehdaspaikkakunnalta ja alkoholin käyttö oli siellä hyvin tavallista ja sallittua. Urheilin paljon. 16-vuotiaana minun piti yhtenä viikonloppuna päättää lähdenkö Vierumäelle harjoitusleirille vai kavereiden kanssa juhlimaan. Valitsin kaverit ja joimme Pöytäviinaa kaksin käsin. Siitä se sitten lähti, Juha Sarell muistelee.

Alkoholi tuli Juhan elämään vakituiseksi seuralaiseksi. Hän meni naimisiin, sai kaksi lasta, kävi töissä, mutta samalla myös alkoholi oli osa elämää. Urheilu jäi kokonaan. Välillä ryyppyputket kestivät pari päivää, joskus pidempään. Työnantajat eivät ohjanneet 1990-luvulla krapulaista Juhaa hoitoon, vaan taputtivat olalle ja sanoivat, että kyllä se siitä taas.

– Salliva kulttuuri alkoholin suhteen mahdollisti juomiseni. Join kaikki vapaa-ajat, mutta hoidin työni. Ja kun maa alkoi poltella jalkojen alla, vaihdoin työpaikkaa, Juha kertoo.

Täysin pohjalla

Vuodet kuluivat ja päihdeongelmat pahenivat. Vaimo lähti ja Juha jatkoi juomistaan. Havahtuminen tapahtui vasta viiden vuoden kuluttua avioerosta, kun Juha istui kodittomana alkoholistina puistonpenkillä, vaatteet muovikassissa. Juha oli aivan pohjalla: hänellä ei ollut kotia, työtä eikä rahaa.

– Juominen ei lopu sormia napsauttamalla. Ihmisellä pitää olla voimakas halu lopettaa ja muuttua. Hakeuduin hoitoon ystävien ja lähimmäisten tukemana. Retkahduksia tuli senkin jälkeen, mutta nyt olen ollut 20 vuotta raittiina. Paluu normaaliin yhteiskuntaan ei ole ollut helppo, sillä alkoholistilla on varsinkin pienellä paikkakunnalla ikuinen leima otsassaan. Lisäksi raha-asioiden selvittely vei vuosikausia, ennen kuin sain talouteni balanssiin.

Juha oli alkoholi- ja lääkeriippuvuuden takia poissa työelämästä noin viisi vuotta. Jotain satunnaisia työjaksoja oli välissä, mutta ne päättyivät holtittomaan juomiseen ja lääkkeiden väärinkäyttöön.

– En koskaan mennyt humalassa töihin. Sanoin yleensä itseni irti, kun viinasta johtuvia poissaoloja alkoi olla liikaa.

Selviytymiskamppailu

Sarell on työskennellyt työuransa aikana teollisuudessa eri aloilla sekä hoito- ja kaupan alalla. Nykyisin hän toimii tukkumyyjänä elintarviketukussa. Tukkualalla hän on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta. Raitistumisen myötä myös urheilu on jälleen tärkeä osa elämää.

– Raitistumisen alkuvuosina oli todella vaikea saada työtä. Maine kulki edellä ja hajanainen työhistoria ei ollut paras mahdollinen ”työtodistus”. Silti haluan kannustaa tämän asian kanssa kamppailevia. Apua on saatavilla. Niin kauan kun on elämää, niin on mahdollista tapahtua muutos elämässä, Juha Sarell kannustaa.

Kun ihminen lopettaa päihteiden käytön, niin silloin alkaa selviymiskamppailu.

– Jos on jäänyt pois työelämästä päihdeongelmaisena johtajana, raitistumisen jälkeen ei välttämättä saa ainakaan heti johtajan paikkaa. Nöyryyttä tarvitaan. Alkoholisti joutuu usein palaamaan työelämään ns. hattu kourassa ja tekemään niitä töitä mitä tarjotaan, kunnes luottamus palautuu.

Mutta miten toipuva päihdeongelmainen kohtaa arjen haasteet toipumisen keskellä? 

– Avoimuus, rehellisyys ja nöyryys – juuri niitä toipuva alkoholisti tarvitsee. Olen elävä esimerkki siitä, että jokaisella on mahdollisuus muuttua ja saada menetetty elämä takaisin. Jos katsoo koulutustani ja menneisyyttäni, niin minulle on käynyt todella hyvin. Minulla on nyt täysin uusi elämä. Nykyinen vaimoni ei ole nähnyt minua koskaan humalassa. Minulla on kolme ihanaa lasta, joiden kanssa olen hyvissä väleissä. Vaikeuksien kautta sain elämäni takaisin, Juha sanoo kiitollisena.

 

Alkoholiongelmat työpaikoilla

Asiantuntijoiden mielestä alkoholiongelmaan pitäisi tarttua työpaikalla aikaisessa vaiheessa. EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytin mukaan esimerkiksi sadan hengen yrityksessä alkoholiongelmasta koituvat kustannukset yltävät vuositasolla jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Hytin mukaan alkoholiperusteisten poissaolojen vuoksi tuottavuuden menetys on arvioitu Suomessa 500-700 miljoonaksi euroksi vuodessa.

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Leena Hirvosen mukaan riippuvaisen työkäyttäytyminen muuttuu ja vaikuttaa koko työyhteisöön monin tavoin. Tällöin syntyy esimerkiksi epävarmuutta aikataulujen toteutumisesta.

EHYT ry:n Hytti ei osaa arvioida, miten yleisesti kohtuukäyttäjät jäävät sairauslomalle krapulan takia esimerkiksi juhlapäivien yhteydessä. Hänen arvionsa mukaan kyseinen ilmiö on viimeisten 10-20 vuoden aikana vähentynyt.

THL:n tutkimusprofessorin Pia Mäkelän mukaan alkoholiin liittyvistä syistä koituvista sairauspoissaoloista tiedetään vähän, koska niistä ei ole hallinnollisiin tarkoituksiin syntyvää rekisteri- ja tilastotietoa. Hytin mukaan piilottelun ja aktiivisen salailun kulttuuri vaikuttaa olevan vähenemään päin.

Lähde: Yle

 

Kommentit

21

Saikuton juoppo

Mä olen juonut lähes päivittäin viimeisen 5 vuoden ajan, samaan aikaan olen työskennellyt hoito-alalla. En ole päivääkään ollut saikulla tänä aikana, mutta juomiseni varmasti näkyy jossain määrin tehokkuudessani. Alkoholi on pahin piru tässä yhteiskunnassa, vaikka sen itse juopon suulla sanonkin. -28v mieshoitsu.
13

Mimmi

Olisi varmaan aika miettiä, mitä haluat ja mihin pystyt. Voi olla, että haluat vaan juoda. On hyvä tiedostaa, että olet jo sairastunut ja että on utopiaa kuvitella sen parantuvan kun haluat. Niin ei käy. Sitten, M mikä on pahinta, mitä sulle voi tapahtua. Usein niin juurikin käy. Sitten mieti, mikä olisi parasta. Usein niin juurikin käy.
13

Kuinmyös

Sama täällä, ehkä noin 7v jatkunut ja sama ala. En tosin vedä ökykännejä, krapulaa ei koskaan ole, ehkä auttava tekijä on se että joudun käymään autolla töissä niin pysyy pakka kasassa, muutamia kertoja puhallusratsiakin ollut työmatkalla ja näyttänyt nollaa
11

Huh huh

Mitä hemmettiä siinä alkoholissa nyt niin kamalaa TAIKKA erikoista on että sitä pitää pirutella ja ryypätä päivittäin. Aivan älyhoi touhua.. eikö kroppaki jo sano että EI KIITOS ku mennään kolmatta päivää maisteissa.
8

Pp

Ei vaan se haluaa juuri lisää alkoholia. Sitä tekee mieli kuin tupakkaa.
15

juopon entinen puoliso

Monessa työpaikassa ei puututa vaikka nähdään ongelma,poissaolot,huono työtehokkuus ynm. Varsinkin pienellä paikkakunnalla,ei haluta horjuttaa yhteishenkeä. Ja niin alkoholistin juominen jatkuu.
12

Toinen juopon ex

Mies opettajat saavat olla vuosia humalassa ja krapulassa töissä. Naispuoliset kollegat ja rehtori vaan hyysäävät ja puolustavat juoppoa. Syyttävät juopon juomisesta puolisoa.
11

Anonyymi

Näin on- En ymmärrä!!!!
8

Anonyymi

Näin ei ole- Minä ymmärrän!!!!
19

Juha

Mieshoitsu sä olet nuori ja elämä edessä. Älä anna viinan viedä parhaita vuosia elämästäsi. Silloin kun on nuori niin tuntuu että jaksaa mitä vaan, mutta eräänä päivänä tulee narusta pää vastaan. Olet jo ottanut ensimmäisen askeleen kun tunnusta osittain ongelmasi. Ota toinen askel ja tee ongelmalle jotain. Mieti miksi juot? Oletko ujo vai onko joku menneisyyden haamu kaapissa. Mulla oli monta asiaa menneisyydestä jotka saivat minut voimaan pahoin. Pelko hyljätyksi tulemiseksi on ajanut elämääni takaa kunnes sain ymmärtää mistä se johtui. Sain käsitellä asian ja ymmärtää että ei mua kukaan ole hylkäämässä. Sain kokea valtavan vapautuksen. Mun ei tarvii enää paeta. Eikä juoda😁
14

Jaakko

Menneisyyden ongelmat, mistä näit sait kaiveltua?
18

45 vuotta ryypännyt

Raitistunut 35 vuotiaana tämä Juha, itse olen 60 vuotias jos nyt raitistun kerron 80 vuotiaana et olen 20 vuotta ollut selvinpäin.
11

juuti

Olipahan juttu. "ei saa lannistua" Tosiasiassa just tänäpäivänä yksikään entinen alkoholisti ei työllisty muuten, kuin ehkä häviämässämäärin sukulaisten suosiolla, tai vaihtoehtoisesti yhteiskunnan rajulla ja rajoitetulla rahalla. Nämä alkoholistit kyllä työllistää määrätynlaista populaa, joka saa leipänsä toisten epäonnistumisista.
10

J. Sipilä

"Olipahan juttu. "ei saa lannistua" Tosiasiassa just tänäpäivänä yksikään entinen alkoholisti ei työllisty muuten, kuin ehkä häviämässämäärin sukulaisten suosiolla, tai vaihtoehtoisesti yhteiskunnan rajulla ja rajoitetulla rahalla. Nämä alkoholistit kyllä työllistää määrätynlaista populaa, joka saa leipänsä toisten epäonnistumisista." Entiset alkoholistit eivät työllisti ja alkoholistit työllistävät. Eikö nämä alkoholistit siten voisi työllistää entiset alkoholistit?
10

Kokemusta on

Tärkeää on itse tunnistaa ongelma ja tärkeintä on tunnustaa se. Unohtaa häpeän tunteet ja hakea apua. Sitä saa onneksi tässä yhteiskunnassa. Itselläni sellaisia lipsahduksia 3-6 kertaa vuodessa. Välillä ei pienintäkään ongelmaa eikä halua katsoakaan viinapulloon päin. Nyt olen käynyt terapiassa ja tein paikallisen päihdehoitajan kanssa diilin, että käyn kaksi kertaa viikossa ottamassa antabusdrinkin hänen luonaan. On ikäänkuin rutiini ja viimeinen lukko tuolle asialle ja näillä aion jatkaa.
16

AA - Nimetön Alkoholisti

Noin 20 vuotta join lähes päivittäin. Aluksi vähemmän ja sitten enemmän. Viimeiset viisi vuotta olen urakoinut aika lailla ja siitä vielä viimeiset kaksi, ollessani työtön, vieläkin reilummin. Kävin terapiassa, ei auttanut. Halusin todellakin lopettaa juomisen, mutta en osannut enkä pystynyt. Sitten päädyin AA-kerhoon ja sen jälkeen olen ollut juomatta. Nyt tosin vasta pari kuukautta, mutta hyvältä tuntuu. Suosittelen AA:han tutustumista kaikille. Duunia pitäisi vielä löytää, ehkä se onnistuu paremmin selvin päin kun kännissä tai krapulassa.
14

Liikakäytöstä selvinnyt

juuri: Miten niin, olipahan asiaa? Asiaa nimenomaan tuossa kertomuksessa oli ja kyllä entinen alkoholisti voi työllistyä, varsinkin paikkakunnalla, missä on paremmin töitä tarjolla. Ei välttämättä saa koulutustaan vastaavaa työtä, jos työvuosia puuttuu, mutta kyllä sitä töitä muiltakin aloilta voi löytyä kuin omalta. Siitähän tuossa jutussa juuri kerrotaan. Ei työllistymiseen mitään sukulaisuussuhteita tarvita, riittää, että työnantaja ymmärtää, että ihminen voi muuttua, jos haluaa.
11

Liikakäytöstä selvinnyt

Kommenttini oli tarkoitettu juutille. Tuli kirjoitus virhe juuri, piti siis olla juuti.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.