Blogi

Alkaako ”the great resignation” syksyllä myös Suomessa?

Kuvassa Paula Narkiniemi.

Sanotaan, että ”ison maailman muutokset” saapuvat tänne meille viiveellä – työmarkkinoilla ja rekrytoinnissa globaaleja ilmiöitä hitaammin vieläpä. Amerikassa jo vuoden päivät käynnissä ollut ja pandemian liikkeelle sysäämä massairtisanoutuminen, ”the great resignation”, ei ole jäänyt kytemään vain rapakon taakse, vaan on ollut nähtävissä jo muuallakin maailmalla. Koska ilmiö saapuu Suomeen – vai saapuuko?

Lyhyesti Amerikan massairtisanoutumisissa on ollut kyse pandemian aiheuttamasta joukkopaosta työpaikoilta: etenkin nuoremmat sukupolvet saivat pandemian myötä joko tarpeekseen työstään tai alkoivat pohtia muita vaihtoehtoja elannon hankkimiselle, mikä alkoi viime syksynä näkyä työmarkkinoilla suoranaisena työvoiman joukkopakona. Suurimmalla osalla motiivina lähtöön oli joko paremmat ansiot tai merkityksellisempi työ. Sosiaalisen median kanava TikTok alkoi täyttyä videoista, joissa työntekijät saavat työstään tarpeekseen ja irtisanoutuvat julkisesti. Vaikka tutkimusdata näyttääkin, ettei pandemia yksinään aiheuttanut joukkopakoa työpaikoilta, on sillä ollut merkittävä vaikutus ilmiöön ­– joka tutkimusten mukaan ei toki vielä ole edes ohi.

Lue myös: Työstä irtisanoutuminen – ota huomioon nämä seikat

Suomessa vastaavaa joukkoirtisanoutumisten aaltoa ei vielä ole nähty, mutta spekulaatioita ilmiön rantautumisesta tännekin on käyty viime vuodesta lähtien. Yhä useampi hakee työstään syvempää merkityksellisyyttä ja pohtii työpaikan vaihtoa muutenkin, mutta rantautuuko vastaavanlainen joukkoirtisanoutumisen buumi tänne, siihen vaikuttaa moni muukin asia kuin pandemia.

Lue myös: Hyvin johdettu työkyky tukee työn merkityksellisyyttä

Inflaatio ja sota vaikuttavat – tottakai – mutta kuinka kauan?

Jos pandemia ei ollut vielä riittävä syy vaihtaa työpaikkaa, se on takuulla saanut ihmiset ainakin pohtimaan työtään ja työtyytyväisyyttään yhä aktiivisemmin. Kotona aamusta iltaan koneen äärellä ahertavat työntekijät ovat joutuneet takuulla pohtimaan työnsä merkityksellisyyttä ja motiiveja etenkin kun paluu toimistoille on ollut mitä on. Keväällä alkanut sota ja sen mukanaan tuoma inflaatio tosin tuskin vauhdittavat suomalaisten työpaikanvaihdoshaluja, mutta taustalla kuitenkin kytee – ja paljon.

Työn merkityksellisyys on puhuttanut ja näkynyt työmarkkinoilla jo pitkään – reilusti ennen pandemiaa – enkä usko, että tuo ilmiö noin vain laantuu ilman, että jotain tapahtuu. Ehkä viimeaikaiset geopoliittiset ja taloudelliset muutokset vain viivyttävät meilläkin myöhemmin nähtävää joukkojen irtisanoutumista tai ehkä muutos tapahtuu tasaisesti kasvaen? Suomalaiset eivät perinteisesti ole helposti tyhjän päälle hyppäävää kansaa, vaan arvostavat työelämässäkin tiettyä turvaa, joten nähtäväksi jää, todistammeko jo tänä syksynä edes jonkinlaista liikehdintää työmarkkinoilla, vai siirtyykö muutos taloudellisesti varmempiin aikoihin.

Mitä itse luulet, nähdäänkö Suomessa Amerikan kaltaista joukkoirtisanoutumista?