Blogi

Alan vaihtamisen vaikeus

29.7.2019 klo 7:00

Lomakausi on tunnetusti hyvää aikaa pohtia omaa uraa, valintoja ja tulevaisuutta – kerrankin on aikaa hengähtää ja miettiä, mitä työelämältä oikein haluaa. Mutta entä jos pohdinta johtaa haluun vaihtaa alaa aivan kokonaan?

Koska on liian myöhäistä vaihtaa alaa? Mitä jos kouluttautuisi uudestaan? Isoja kysymyksiä, joiden pohtiminen käy yhä haastavammaksi, mitä pidemmällä alkuperäisellä työurallaan on. Kun vaakakupissa painaa asuntolainan maksut, perhevelvoitteet ja sujuva arki, ajatus rikkonaisesta opiskelurupeamasta saattaa hirvittää.

Miten arki sujuu, jos tulot putoavat ja jaksaako ylipäätään enää opetella uutta kaiken muun elämän ohella? Nuorilla opiskelijoilla tilanne on toinen kuin pidempään työelämässä vaikuttaneilla ja luopumista on huomattavasti enemmän, jos alaa päättää vaihtaa niin, että aloittaa käytännössä uudestaan ihan alusta. Vieläpä vanhemmalla iällä.

Jos pelkän työpaikan vaihtaminen kuormittaa ja stressaa, voi vain kuvitella, miten paljon  tätä tapahtuu kun päättää vaihtaa hommia kokonaan. Alan vaihtaminen on syystäkin suuri stressitekijä ihmisen elämässä, eikä siihen kannata suhtautua turhan kevyesti.

Mutta ei alan vaihtaminen ole silkkaa murhetta, sinnittelyä ja stressiä, vaan parhaimmillaan mahdollistaa sen elämän, josta ihminen on koko ajan haaveillut. Joudumme pakostakin tekemään isoja uraa koskevia päätöksiä todella nuorina, sillä valintamme yläkoulusta lähtien vaikuttavat siihen, mihin ammattiin päädymme. Ei siis ole ihme, että alaa halutaan vaihtaa kun vuosien opintoputken jälkeen teininä tehty valinta ei osoittaudukaan parhaaksi mahdolliseksi itselle. Ihminen kun kasvaa ja muuttuu, samoin prioriteetit ja arvot – ja yhä enemmän työn halutaan heijastelevan näitä voimakkaastikin.

Alan vaihtoa pohtivien kannattaakin miettiä ennemmin sitä, mitä kaikkea vaihdos loppuelämälle mahdollistaa, ja suhteuttaa tämä siihen uhraukseen, jonka opinnot tai uran uudelleen aloittaminen saattavat aiheuttaa hetkellisesti. Kuinka paljon vaakakupissa painaa muutaman kenties raskaamman vuoden kuluttua siintävä onni?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina