Blogi

Älä pelkää työllistymistä

Blogi

Näinä aikoina, kun työtä joutuu etsimään pitkään ja alaa vaihtamaan sekä kouluttautumaan lisää, olen usein pohtinut sitä, kuinka kauan ihmisellä on aikaa odottaa, että uusi työpaikka löytyy?

Vielä muutama vuosi sitten työnhaku oli helpompaa. Kolmessa kuukaudessa saattoi löytyä uusi työ. Nykyisin, kun kysyn työttömien kokemuksia asiasta, kuulen usein, että työttömyys on pitkittynyt yli vuoteen tai kahteen.  Vuoden työttömyyden jälkeen moni vielä uskoo löytävänsä sitä mitä haluaa, mutta pikkuhiljaa työttömyyden pidentyessä tai useamman työttömyysjakson kertyessä, alkavat näkymät hämärtymään. Kiinnostavaa minusta on kuitenkin se, miten kauan koulutetut, työkykyiset ihmiset ovat valmiita odottamaan uutta työtä ilman mitään muita siirtoja? Miten kauan heidän mielensä kestää tilannetta? Miten kauan pelko pitäytyy tutussa ja turvallisessa?

Aika moni uskoo löytävänsä samanlaista työtä mitä on ennenkin tehnyt. Harva uskaltaa kokeilla mitään uutta tai alkaa rakentamaan omaa asiantuntijuuttaan ja etsimään uutta uraa sitä kautta. Yrittäjämäiset työllistymismahdollisuudet ovat lisääntyneet, joten nykyisin kuka tahansa voi alkaa myymään asiantuntijaosaamistaan myös itsenäisesti ilman yrittäjäriskiä.

Oma kokemukseni vastaavasta toiminnasta laittaakin miettimään, että mikä estää työttömiä tekemästä näin? Minä uskon, että he eivät a) ymmärrä mitä tuo käytännössä voisi tarkoittaa heidän tilanteessa, b) he eivät luota osaamiseensa riittävästi tai kykyynsä myydä ja c) he pelkäävät tuoda itseään ja osaamistaan esiin. Kaikkein suurin vaikutin edellisten taustalla on mielestäni kuitenkin pelko tuntemattomasta tulevaisuudesta. Mutta miten paljon voisikaan saada aikaan omalla riskittömällä investoinnillaan itsenäisesti sillä aikaa? Kuinka paljon enemmän tyydytystä se saattaisikaan tuoda sen sijaan, että odottaa mahdollisuutta saada tehdä sitä minkä jo osaa täysin vuosien kokemuksella?

Mitäpä jos työpaikkaa ei kahdenkaan vuoden jälkeen löydy ja ansiopäivärahat loppuvat? Alkaako silloin uusi pelko kaivaa mielessä?  Miten minulle nyt käy? Joudunko kuitenkin hankkimaan uuden koulutuksen ja aloittamaan urani alusta? Tai alkaako silloin itsensä syyttely siitä, että olisi pitänyt tehdä jo aiemmin sitä ja tätä. Siinä on paljon kysymyksiä pohdittavaksi.  Kysymys mikä minusta ensimmäiseksi pitäisi ratkaista on se, miten voisi hankkiutua eroon turhista työllistymistä rajoittavista ajatuksista ja pelon tunteista.

Luottamus omaan osaamiseen kasvaa kokemuksen myötä. Jos tarkemmin miettii on myös paljon hiljaista tietoa ja taitoa, joka on syntynyt kokonaan muualta kuin työn kautta. Voi olla jokin harrastus, joka on ollut aina kiinnostavampaa kuin varsinainen leipätyö ja josta kuitenkin tietää jo niin paljon, että osaisi auttaa muita. Tästä syystä kannustaisinkin kaikkia työtä etsiviä penkomaan omaa sisäistä maailmaansa sen verran, että tunnistaa todellisen osaamisensa, joka ei useinkaan löydy työtodistuksen kuvauksista, omasta ansioluettelosta eikä näy suoraan ulospäin. Tällöin olisi myös mahdollisuus toteuttaa unelmiaan ja tehdä jotain muuta kiinnostavaa.

Usein ne pelottavat asiat, joita työnhakijat kertovat, liittyvät omaan ja perheen toimeentuloon, omien resurssien riittävyyteen kuten ajankäyttöön, oman osaamisen puutteeseen, ympäristön mielipiteisiin, omiin huonoihin kokemuksiin, omiin haitallisiin asenteisiin ja ajatuksiin, jotka estävät henkilöä toteuttamasta itseään tai sitten heidän negatiivisiin uskomuksiin itsestään. Nämä ovat minusta kaikki tavallaan tekosyitä asialle. Nykyaikaiset mahdollisuudet tarjoavat vaihtoehtoja niin paljon, että tutkimalla hieman syvemmin, asian suoran torjunnan sijasta, löytyy jokaiselle vaihtoehtoja.  Usein viitataan myös Te-toimiston asettamiin rajoitteisiin. Jos tarkkaan katsotaan, tuossakin asiassa on mahdollisuuksia rajoitteiden lisäksi, joihin vain täytyy tutustua tarkemmin, jotta ymmärtää miten voi niissä puitteissa toimia. Ei torjuntaa ennen iskua.

Olipa syy mikä tahansa, olisin sitä mieltä, että kannattaa tarkistuttaa jollakin asiantuntijalla sitä miten on itse oman työllistymisensä este. Sen sijaan, että kuuntelisit vain oman puolison, äidin tai jonkun muun henkilökohtaisia totuuksia asiasta, jotka saattavat olla lausujiensa omia pelkoja, ota selvää itse.

Kirsi Mäkinen
Muutosympyrä Oy

Kirsi Mäkinen on uuden ajan rekrytointikonsultti ja muutostaitovalmentaja, joka haluaa auttaa työyhteisöjä kehittämään tuottavuutta ja hyvinvointia yksilöt huomioiden erilaisten koulutusten, valmennusten ja henkilökohtaisen kehittymisen kautta. www.muutosympyra.fi