Kesätyöntekijälle

Älä murjota! Mulla menee hyvin kesätöissä!

Omia saavutuksia ja onnistumisia voi olla vaikea tunnistaa ja juhlia, jos kukaan ei ole vieressä kannustamassa. Varsinkin etätyössä positiiviset kommentit ja kannustavat huomiot voivat jäädä työkavereilta ja esihenkilöiltä saamatta! Kesällä ei kannata murjottaa, vaan ota vinkkimme käyttöön! 

Muista, että sinun arvosi ei ole muilta saadun palautteen varassa, joten kannattaa opetella kehumaan sekä sparraamaan itseäsi. Opettele myös rohkeasti pyytämään palautetta kesätöissä, jos sitä ei spontaanisti tule tarpeeksi. Kurkkaa parhaat vinkit omien onnistumisten tunnistamiseen ja itsensä hypettämiseen:

1. Anna itsellesi positiivista palautetta!

Palaute on merkki siitä, että ihmisen työ huomataan ja tunnustetaan. Jos palautetta ei saa, niin oma työ saattaa tuntua merkityksettömältä. Siksi on tärkeää osata antaa myös itselle positiivista palautetta. Itselle annettavalla palautteella on periaatteessa sama tehtävä kuin palautteella yleensäkin: se motivoi, ohjaa ja auttaa kehittymään työssä.

2. Muista pysähtyä välillä!

Välillä kannattaa työssään pysähtyä arvioimaan, missä asioissa on onnistunut ja mitä voisi vastedes tehdä paremmin. Onko jossain yksittäisissä työtehtävissä jotain parannettavaa tai oletko huomannut jotain epäkohtia tai kehittämiskohteita työssäsi? Kerro näistä havainnoista työkavereillesi tai esihenkilöllesi, niin asioille voidaan tehdä jotain.

3. Ajattele työtäsi osana laajempaa kokonaisuutta!

Kannattaa ajatella työtään osana laajempaa kokonaisuutta, jossa pienikin teko on tärkeä. Asiakkaiden kanssa ystävällisesti jutteleva kassatyöntekijä voi nähdä työnsä tarkoitukseksi sen, että hän tuo iloa ja hymyä ihmisten päivään.

4. Kirjoita ylös, mitä olet saanut aikaan!

Joskus kiireen tunteen keskellä tai työpäivän jälkeen on vaikea edes ymmärtää, mitä kaikkea on saanut aikaan yhdessä päivässä tai esimerkiksi kokonaisen työviikon päätteeksi. Listaa ylös asioita, niin huomaat kuinka paljon olet saanut aikaiseksi!

5. Kirjaa ylös hyvä palaute!

Laita muistiin tai kirjaa ylös asiakkaalta tai työkaverilta saatu hyvä palaute! Voit aina palata tähän palautteeseen kun sinulla on huono hetki kesätöissä tai rankka päivä. Positiivisesta kirjatusta palautteesta voit saada hyviä argumentteja myös ensi kesän kesätyöhakemukseen!

6. Muista vahvuutesi!

Listaa 3-5 henkilökohtaista vahvuuttasi ja muistuta itseäsi säännöllisesti kesätyön aikana vahvuuksistasi! Missä oletkaan hyvä ja mikä tekee kesätyöstäsi merkityksellisen sekä missä asioissa olet selkeästi loistanut kesätyön aikana? Näitä vahvuuksia voit hyödyntää varmasti myös tulevaisuuden työtehtävissä!

Teksti: Ilari Äijälä

Kuva: Niko Jekkonen