Epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen piinaavat edelleen suomalaisia työpaikkoja.

Vaikka kiusaamisen syistä ja seurauksista tiedetään paljon, tehokkaita keinoja kiusaamisen lopettamiseksi kaivataan yhä. Ratkaisevaa kiusaamisen ehkäisyssä on sopia työpaikalla yhteisesti, että epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista ei hyväksytä.

Kiusaamisen nollatoleranssin rakentamisessa koko työyhteisön rooli on tärkeä. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen Sopuisa työyhteisö -hankkeen materiaalista.
Sopuisa työyhteisö -hankkeessa tehtiin kehittämistoimia ja järjestettiin valmennuksia johdolle ja työyhteisöille kiusaamisen nollatoleranssin juurruttamiseksi työpaikalle. Mukana oli kuusi organisaatiota.

Jokainen on vastuussa

Jokainen työyhteisön jäsen on vastuussa omasta käyttäytymisestään, mutta johdolla ja esimiehillä on tärkeä rooli häirinnän tai kiusaamisen ehkäisyssä. Kiusaamiseen puuttuminen on monelle esimiehelle vaikeaa, mutta se on taito, jonka voi oppia. Valmennukseen osallistuneet esimiehet kokivat saaneensa työkaluja kiusaamisen puheeksi ottamiseen ja konfliktin selvittämiseen.

Hankkeeseen osallistuneissa organisaatioissa epäasiallinen ja vastuuton käyttäytyminen väheni, ja myönteinen vuorovaikutus sekä tuki epäasiallisesti kohdelluille lisääntyivät.

Vastuuton työkäyttäytyminen on yleistä

Vastuuton työkäyttäytyminen on syytä erottaa kiusaamisesta, sillä niiden selvittämisen ja lopettamisen prosessit ovat erilaiset. Vastuutonta työkäyttäytymistä on työtä ja työyhteisön toimintaa häiritsevä ja vaikeuttava toiminta. Esimerkiksi omavaltainen käytös, muiden aiheeton syyttely sekä osaamisen tai työn vähättely ovat vastuutonta työkäyttäytymistä. Jos työaikoja tai muita yhteisesti sovittuja työtä koskevia pelisääntöjä ei noudateta, henkilö käyttäytyy vastuuttomasti.

Hanke osoitti, että vastuuton työkäyttäytyminen on selvästi yleisempää kuin työpaikkakiusaaminen, lähes kaksi viidestä Sopuisa-seurantakyselyyn osallistuneesta kertoi, että omassa työyksikössä on vastuuttomasti käyttäytyvä työntekijä.

Kuusi askelta kiusaamisen nollatoleranssiin:
- Kahdella ensimmäisellä askeleella tunnistetaan kiusaamisen riskit ja epäasiallisen käyttäytymisen muodot.
- Kolmas askel on puheeksi ottaminen, olkoon kyse sitten omakohtaisesta kokemuksesta tai muiden huonosta kohtelusta.
- Neljännellä askeleella esimies tarttuu toimeen ja selvittää tietoonsa tulleen kiusaamisepäilyn.
- Viidennellä askeleella kysytään, sallitaanko meillä kiusaaminen ja mikä estää sen puheeksi ottamisen.
- Kuudennella askeleella tuetaan myönteistä, työn suuntaista käyttäytymistä. Hankkeessa työtovereiden auttaminen, tervehtiminen ja myönteisen palautteen antaminen lisääntyivät.

Kohti sopuisaa työyhteisöä -hankkeessa tutkittiin, miten organisaation toimintakulttuuri ja ajattelutavat ovat yhteydessä kiusaamiseen, siihen suhtautumiseen ja puuttumiseen. Hankkeessa etsittiin keinoja, joilla organisaatiot, esimiehet ja työyhteisöt voivat rakentaa työpaikkakulttuuria ja ajattelua, jossa epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista ei hyväksytä. Tutkimus- ja seurantatietoa kerättiin ryhmähaastatteluin sekä koko henkilöstölle suunnatuin kyselyin. Hankkeeseen osallistui kuusi organisaatiota, jotka edustavat eri toimialoja ja eriluonteista työtä mm. sosiaali- ja terveydenhuoltoa, teknistä toimialaa, ravitsemustoimintaa, kirkollista työtä ja koneenrakennusta. Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto. www.ttl.fi/sopuisa
 

Lähde: Työterveyslaitos
www.ttl.fi

Kommentit

64

Ansku

Tilannetta saattaa joskus vaikeuttaa se, että esimies itse onkin se, jonka käytökseen tulisi puuttua.
54

Greta

Esimiesten kiusanteolle ei pysty kukaan mitään. Etenkin, jos hänellä/heillä on taito puhua itsensä ulos epäsuotuisista väitteistä, ja toistensa tuki. Yleensä työkaveritkaan eivät nouse puolustamaan kiusattua, kun vastassa on esimies. Nämä kehotukset olla hyväksymättä työpaikkakiusaamista on naurettavia, kun niitä keinoja ei todellakaan ole. Keksikää ensin keinot ja kouluttakaa työterveyslääkärit ja -psykologit tunnistamaan ja puuttumaan asioihin. Tällä hetkellä tilanne on se, että työntekijä irtisanoutuu tai jää kiusattavaksi.
33

Esimiehen kiusaama

Niinpä. Ja pienessä työyhteisössä asialle ei periaatteessa voi tehdä mitään, kun kiusaaja on yrityksen omistaja ja esimies. Siksi minä sanouduin irti, kun en muuta voinut. Tärkeintä on pitää huoli omasta henkisestä terveydestään, vaikka kuukausipalkkaa ei enää saisikaan.
26

Greta

Sama juttu. Parempi lähteä kuin jäädä kiusattavaksi.
28

koiraihmisiä koirajärjestössä

Nimenomaan pomo vahvistaa omalla käytöksellä monesti kiusaamista, eli nauttii hajoita ja hallitse tunnelmasta...jossa monella työntekijällä paha olla :(
48

Arianne

Niinpä. Kuka uskaltaa puuttua, jos kiusaaja on esimies tai esimiehen esimies, jonka alainen on myös oma esimies. Siinä ollaan suut supussa ja mitään tukea ei tule. Siinä sitten voit huonosti ja joudut jäämään sairauslomalle ja kaikki onkin johtunut omasta masennuksestasi. Vaikka masennuksesi on aiheutunut työpaikkasi epäasiallisesta johtamiskulttuurista. Sitten joku kolleegoistasi heittää epäilyn, että sinulla on parisuhdeongelmia, ettei työyhteisössä ole mitään vikaa, vaikka tämä kollega itsekin sairastui jouduttuaan hoitamaan ko. Pomon antamia tehtäviä. Näin toimiessaan kolleega ottaa irtopisteet päästääkseen urallansa eteenpäin. Huh, huh. Puutupa tuohon sitten...
40

Saikku

Oikein mukavaa työviikkoa kaikkille ilman kiusaamista ja vastuutonta käytöstä..
28

Greta

Juuri näin se menee. Esimiehet syyttää kiusattua henkilökohtaisista ongelmista ja työterveyslääkäri määrää masennuslääkkeitä. Työkaverit näkevät todellisuuden, mutta hiippailevat toistensa selkien takana, ja vaikenevat visusti. Työnantaja perustelee toimiaan työnjohdollisena velvollisuutena, harhauttaen työterveyshuoltoa uskomaan, että kyseessä on tavallista hankalampi työntekijä.
42

ihmettelijä

Miksi kuvassa on mies jota naiset kiusaavat? Tyypillinen kiusaaja on kuitenkin mies ja uhri nainen, joten pitääkö oikeasti ihan joka paikassa yrittää syyllistää naisia aivan kaikesta? Oikeesti nyt...
34

Johannes

Näinhän ei useinkaan ole, varsinkaan palvelualoilla. Siellä se on se nainen vähättelemässä muita...
29

ihmettelijä

palvelualat ovat ylipäänsä naisvaltaisia aloja joten totta kai sielä niin kiusaajat kuin kiusatutkin ovat useammin naisia. Mutta yleisesti ottaen persoonallisuushäiriöt ovat yleisempiä miehillä, ja yhteiskunnan sukupuolittuneiden valtarakenteiden vuoksi miehiltä siedetään tai jopa ihaillaan sellaista käytöstä jolla nainen leimattaisiin vain hankalaksi akaksi.
30

Greta

Eiköhän tuohon kiusaamiseen kykene yhtä hyvin mies kuin nainenkin. Kuvalla ei varmastikaan ole merkitystä sen suhteen, kumpi sukupuoli kiusaa enemmän.
30

Johannes

Näinhän ei useinkaan ole, varsinkaan palvelualoilla. Siellä se on se nainen vähättelemässä muita...
26

Niitti

Onko kiusaamista vai vain huonoa käytöstä? Kaikki esimerkit koskevat samaa henkilöä: Jos työkaveri ei toistuvasti tervehdi. Vastaa tervehdykseeni vain, jos joku toinen on paikalla ja kuulemassa/näkemässä tilanteen. Työkaveri poistuu kun tulen paikalle. Kun kävelen käytävällä häntä vastaan, hän kääntyy pois ja vaihtaa kulkureittiään tai kääntää katseensa pois ja ohittaa vstaamatta tervehdykseen. Kun hänelle kerättiin yhteisesti lahjarahaa ja osallistuin, kuten olen osallistunut muidenkin lahjoihin, niin saan tietää muilta, että heitä on erikseen kiitetty spostilla, minulle ei tullut kiitosta.
28

Petteri

Itse olen mies naisvaltaisella alalla, ja omat kiusaajani ovat olleet aina naisia.
29

Rymy-Petkelsröm

Yhteisöt ovat erilaisia työn luonteenkin mukaan. Naisvaltaisilla hoito- ja kasvatusaloilla on kaikenlaisia ikäviä pelejä ja klikkejä. Huonosti voivassa yhteisössä ns. syntipukki-ilmiö tyypillinen myös, jota voi hyvin rinnastaa kiusaamiseen. Todellisista pahan olon aiheuttavista asioista ei puhuta, ne, jotka pitäisi heittää ulos, ulkoistavat olonsa viattomaan, jolloin nämä kiusaajat selittävät itselleenkin sen, kuka muka yhteisön kitkan aiheuttaa...
29

Petteri

Usein vain se kiusaamisen muoto, johon on vaikeampi puuttua, eli porukalla kiusaaminen, on yleisempää naisilla. Miesten tapauksessa kyseessä on yleensä häiriintynyt yksittäinen persoona, joka toki usein masinoi muitakin mukaan kiusaamiseensa.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.