Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Älä anna työstressin hiipiä loman loppuun

13.8.2018 klo 7:00

Lomalta paluuseen kannattaa alkaa valmistautua jo ennen kuin loma edes alkaa - miksi ihmeessä?

Jos kuulut siihen osaan työntekijöistä, joille lomalta paluu aiheuttaa vähintäänkin pienen tuskanhien kihoamista ohimoille, suuntaan lomaltapaluuvinkkini juuri sinulle. Tottahan on, että osalle meistä lomatunnelmaan laskeutuminen ei suju ihan tunneissa eikä päivissäkään kun työasiat pyörivät mielessä, ja kun lomalta paluu alkaa olla ajankohtaista, stressi alkaa taas nostamaan päätään.

Ennen lomalle lähtöä olisi siis hyvä miettiä pari juttua, jotta paluu sorvin ääreen sujuisi mahdollisimman stressittömästi - jos vain mahdollista.

Ensinnäkin, päätä jo nyt aiotko lukea ja vastata lomalla sähköposteihin vai et. Ja pysy päätöksessä. Jos päätät olla vastaamatta, älä kurki silloin tällöin postia vaan laita reipas out of office -viesti, jossa kehotat viestin lähettäjää olemaan sinuun uudestaan yhteydessä loman jälkeen - jos asia on ajankohtainen edelleen. Päätöksessä olla lukematta viestejä on helpompi pysyä, jos viestien lähettäjätkin tietävät, että uusi yhteydenotto kannattaa tehdä kun olet palannut.

Jos taas päätät, että vastaat viesteihin lomallakin, varaa tähän joku tietty aika viikossa tai päivässä, hoida homma pois ja jatka lomailua. En itse suosittele tätä, mutta jos taktiikka toimii hermoillesi paremmin, tee niin. Pääasia on, että et roiku sähköpostissa tuntitolkulla vaan teet nopeita täsmäiskuja.

Ennen lomaa kannattaa varata myös pari tuntia aikaa ihan vaan keskeneräisten projektien statuksen kirjaamiseen sekä sähköpostien siistimiseen. Kun kirjaat ylös mitä missäkin projektissa tapahtuu ja miten työ jatkuu loman jälkeen, on sinun helpompi laskeutua työhön tämän dokumentoinnin pohjalta, etkä joudu kaivelemaan lomaa edeltäneitä sähköposteja. Myös sähköpostilaatikon siivous kannattaa - voit loman jälkeen palata vain uusimpiin posteihin, eikä sinulla ole tarvetta turhaan kelata aikaan ennen lomaa.

Kun olet jo ennen lomaasi järjestellyt työsi ja päättänyt taktiikkasi työtä kohtaan lomalla, on lomalta paluukin sujuvampaa: tiedät, mistä tiedot löytyvät ja miten työt jatkuvat kun viimein - toivottavasti rentoutuneena - palaat lomalta töihin.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina