Vuoden 2018 alusta voimaan tulleesta työttömyysturvan aktiivimallista kohistaan joka suunnalla.

Työttömyysturvan ns. aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Sen vaikutukset alkavat näkyä vasta noin kolmen kuukauden kuluttua, kun ensimmäinen 65 päivän tarkastelujakso päättyy.

Lain soveltaminen vaatii viranomaisilta lisätyötä, koska työttömän toiminta on kirjattava nyt 65 päivän jaksoissa jatkopäätelmiä varten. Toiminta voi muuttaa työttömyysturvan saamisen ehtoja ja työttömyyspäivärahan määrää.

Työttömyysturva voi alentua 4,65 prosentilla, se voi säilyä ennallaan tai siihen voi tulla joillekin päiville korotusosa tai korotettu ansio-osa tai kulukorvaus työvoimapalveluihin osallistumisen osalta.  Lisäksi työttömyysturva on soviteltava työtulojen kanssa tai evättävä kokoaikaisen työn päiviltä tai ajalta, jolloin palkka ei enää mahdu sovitellun päivärahan raameihin.

Pykäläviidakkoa tulkitsemassa

Pykäläviidakko kummastuttaa työnhakijaa. Miten kansalainen voisi ymmärtää uudet säännökset? Mitä tarkoittaa 4,65 prosentin alennuksen välttämisen ehtona oleva 65 päivän aikana tehty sellainen työ, että se ”kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon”? Vastaus: Se tarkoittaa pääsääntöisesti vähintään 18 tunnin työtä, mutta sen lisäksi palkan on oltava vähintään työehtosopimusten mukainen. Yrittäjillä, freelancereilla jne. määritelmä on erilainen.

Mikäli työtön on tehnyt työtä 65 päivän tarkastelujakson aikana, se voi johtaa työttömyyspäivärahan muuttamiseen sovitelluksi päivärahaksi, ellei sitten työttömyyspäivärahaa kokonaan evätä työpäivien osalta.

Kun työtön on ollut tarpeeksi aktiivinen 65 päivän aikana tekemällä mahdollisesti osa-aikatyötä tai joitakin työpätkiä, seurauksena voi olla jopa päivärahan alentaminen, koska tällöin joudutaan noudattamaan sovitellun päivärahan sääntöjä. Silloin otetaan huomioon 300 euron ns. suojaosa, joka on kohdistettava oikealla tavalla kuukausituloihin.

Työttömyyspäivärahaan voidaan tehdä uudessa laissa määrätty alennus myös silloin, kun päiväraha ei ole täysi päiväraha. Kyse voi olla sovitellusta päivärahasta, vanhempiensa kotona asuvien osittaisesta työmarkkinatuesta tai muun sosiaaliturvan (useimmiten lasten kotihoidon tuki) kanssa yhteen sovitetusta päivärahasta tai sitten tarveharkinnan vuoksi vajaasta päivärahasta. Alennus tehdään täyteen päivärahaan, josta sitten lasketaan muut vähennykset.

Työvoimapalvelujen riittävyys?

Työttömyyspäivärahan alentamiselta voi välttyä osallistumalla vähintään viiden päivän ajan työllistämistä edistäviin palveluihin tai muuhun työvoimaviranomaisten järjestämään työllistämisedellytyksiä parantavaan palveluun tai toimintaan tai rekrytointia tukevaan toimintaan, josta maksetaan työttömyysetuutta. Ongelmana on vain se, että työllistämistä edistäviä palveluja ei ole tarjolla kaikille, ja että ne ovat joka tapauksessa harkinnanvaraisia. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta yhdelläkään työttömällä ei ole automaattista, subjektiivista oikeutta näihin palveluihin.

Valtion talousarvion mukaan työvoimapalveluissa on tänä vuonna vähemmän väkeä kuin viime vuonna. Koska työttömän aktiivisuutta tarkastellaan vain 65 päivän jaksoissa, henkilön aikaisemmalla työ- ja toimintahistorialla ei ole merkitystä. Jos henkilö esimerkiksi irtisanotaan 30 vuoden työhistorian jälkeen, hänen on aktivoiduttava välittömästi ensimmäisten 65 työttömyyspäivän aikana välttyäkseen päivärahan alentamiselta.

Tai jos työtön palaa puolen vuoden työvoimakoulutuksen jälkeen työttömäksi, niin hänen on ensimmäisten 65 päivän aikana osoitettava olevansa riittävän aktiivinen, jotta päivärahaan ei tehtäisi 4,65 prosentin pudotusta.

Uudessa laissa ei ole ikärajaa. Myös eläkeiän kynnyksellä olevan työttömän päivärahaa voidaan alentaa. Aktiivisuusvaatimukselta välttyvät ainoastaan työkyvyttömyyseläkepäätöstä odottavat, vammaistukia saavat sekä omais- ja perhehoitajina toimivat työttömät.

 

Lähde: Kela, Aamulehti, HS

Kommentit

10

Virpi

Tässä ei vaan ole mitään järkeä enään viedään työt asunnot paikkakuntien vaihto pääkaupunkiseudulle vuokra-asuntoihin ei perhettä voi edes perustaa nuoret . Ilmaista työvoimaa keikkattyötä ihmisiltä viedää kaikki kiristetään vain bisnes on ay-liikkeillä ja muilla tahoilla näitä on paljon miljoonien bisneksen työntekijöiden ja kansaa kurjuuteen . Näitä ay-liikkeet ja asumistuet veroton tulo googlesta löytyy lisää tietoa https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001909726.html
17

Anonyymi

Samaan aikaan, kun työttömiä, vanhuksia ja vammaisia kuritetaan viemällä heiltä avustukset ja vähentämällä lääkekorvauksia, syydetään miljoonia kielteisen päätöksen oleskeluluvan saaneille opiskeluun ja terveydenhoitoon. Tämäkö on oikein Suomen kansalaisia kohtaan?????
6

sartsa

Miten tästä ns."Aktiivimallista" saa tiedon esim. ihminen jolla ei ole televisiota, ja hän ei käytä sosiaalista mediaa (koska ei ole varaa näihin). Tuleeko tästä työttömille TE-toimistolta joku virallinen ilmoitus, että näin täytyy toimia,tai muuten lähtee tuesta tietty prosentti pois. Eihän se voi mennä niin, että vain sosiaalisessa mediassa näin ilmoitetaan, täytyyhän siitä tulla joku virallinen ilmoitus myös työttömälle itselleen??? Osaako joku vastata tähän..?
9

s.tamminen

ne kertoo puhelimessa (kontrolli puhelussa) aina uudet säännöt, se on niiden velvollisuus, jos olet ollut työttömänä tietäisit. jos ei ole puhelinta asiaa hoidetaan kirjeitse. Mutta uutisten seuraaminen on jonkin sortin kansalaisvelvollisuus, sodan, kriisin ja vaaratidoteidenkin takia. Ennen oli radio ny on telkkari ja nettiuutiset. Sivistää pitää, kansalainen ei tiedä.
9

Jamppa

Itse olen työtön ja ei ole kyllä tullut TE-toimistolta eikä Kelalta minulle mitään tietoa. Itse omistan (onneksi) tietokoneen ja netin. Itse olen joutunut etsimään tietoa.
11

mika

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730
14

moro

https://www.adressit.com/te-toimiston_palvelusta_luopuminen
9

s.tamminen

Minua ei puhuta yhtään, kultturialat on pois suljettu te-toimiston palveluista. Koitetaan pakottaa töihin joitka eivät edistä omaa uraa millään tavalla, vaikka valtio, te työntekijät ja yhtiöiden omistajat olette maksaneet satojen tuhansien eurojen kolutukseni. Minä en ainakaan ole huvikseni tuhlannut valtion varoja vaan koska olen hyvä jossain asiassa, minut on valittu yliopistoihin ja korkeakouluun koska olen hyvä jossain asiassa. Verottaja ja Te-toimisto eivät mene yhteen. tsekatkaa ja tukekaan ideaa, ehkä vielä vuoden sisään saadaan asia eduskuntaan. Koko Te-toimiston rhana hassaus ja pelleilly lopetetaan, ihmisten holhoaminen on naurettavaa, kai ny aikuinen itse osaa töitä hakea ei siihen tarvita setää tai tätiä valvomaan ja lässytämään te-toimiston sisäpiiri juttuja. https://www.adressit.com/te-toimiston_palvelusta_luopuminen
7

Ihme ja kumma

Luin jostain että kela tai työttömyyskassa seuraa sitä 18h työtä tai yrittäjän tuloa ei TE toimisto. Aiemmin piti aina pätkätöistä ilmoittaa TE toimistoon ja lähettää työsopimus ja ne anto lausunnon kassalla /Kelaan ja sitten sai soviteltua päivärahaa. Eli työttömyyskassa tai Kela valvoo aktiivisuutta ja olet kuitenkin hakijana TE-toimistossa. Jotenkin tuntuu että tässä on joku sekaannus tai katkos.....

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.