Työnhaku

Ajattele CV uusiksi

27.6.2019 klo 9:17

Kesä on mainiota aikaa punoa urasuunnitelmia ja päivittää CV iskukuntoon. Tavallisen kronologisen CV:n sijaan työnhakuun kannattaa lähteä tiiviillä osaamispohjaisella CV:llä, joka keskittyy työpaikkojen listaamisen sijaan työssä hankittuun osaamiseen ja näyttöihin.

Kiireinen rekrytoija ilahtuu, kun näkee hakijan osaamisen ja työssä saavutukset nopealla silmäyksellä. Ei oppimispohjainen CV mikään aivan uusi asia ole, mutta ainakin toistaiseksi sitä käytetään niin vähän, että sen avulla on mahdollista erottautua, Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n rekrytoija Ani Sallinen kertoo.

Pitkän uransa aikana Sallinen on läpikäynyt tuhansia ansioluetteloja. Monet niistä saavat rekrytoijan ymmälleen.

– Kronologisen CV:n heikkous on, että se listaa titteleitä, jotka eri yrityksissä voivat tarkoittaa hyvin eri asioita ja vaatia ihan erilaista osaamista. Esimerkiksi päällikön titteli ei kerro rekrytoijalle oikein mitään, ellei työn saavutuksia ole avattu tarkemmin.

Lue rivien välistä

Oppimispohjaisen CV:n hienous on kiteytyksessä. Sen tekeminen vaatii laatijalta osan osaamisen tunnistamista.

– Hakijan tulisi osata lukea työpaikkailmoituksia niin, että hän näkee ikään kuin rivien välistä millaisia taitoja ja osaamista työssä vaaditaan. Rekrytoijan näkökulmasta ei ole olennaista, missä työssä tarvittavat taidot on hankittu, vaan kuinka ja miten hakija osaa niitä hyödyntää.

Tärkeimpien vahvuuksien lisäksi osaamispohjainen CV esittelee haetun tehtävän näkökulmasta muutaman olennaisimman työpaikan ja kertoo niistä aikaansaannosten kautta. Tehtävästä ja toimialasta riippuen saavutuksia voivat olla esimerkiksi myyntitavoitteisiin yltäminen, uusien asiakkaiden hankkiminen, alaisen johtaminen, tai vaikka uuden kehutun yritysilmeen suunnittelu.

Oppimispohjaista CV:tä kirjoittaessa on hyvä käydä läpi aiempia työkokemuksiaan ja miettiä, mitä työ on opettanut: miten olen soveltanut osaamistani? Miten ja miksi tietty osaamiseni olisi juuri tässä työssä hyödyllistä?

Kaikkea ei opita töissä

Sallisen mukaan työelämässä hyödyllisiä taitoja voi oppia myös työn ulkopuolella, kuten vapaaehtoistöissä ja harrastuksissa. Jos oman osaamisen tunnistaminen tuntuu vaikealta, kannattaa mielipidettä kysyä vaikka kollegalta tai kumppanilta.

– Suomalaiset ovat luonteeltaan usein niin vaatimattomia ja asiakeskeisiä, ettei itsensä kehuminen aina ole helppoa. Asioiden auki kirjoittamisen voi nähdä myös oman sisäisen maailman kuvaamisena. Jos kerrot esimerkiksi olevasi hyvä organisoimaan tai että sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot, asian voi käsittää monella tavalla. Rekrytoijaa kiinnostaa, mitä juuri sinä sillä tarkoitat.

Sallinen antaa esimerkin. Näkemystään voi perustella esimerkiksi väitteellä, uskon, että yrityksen suorituskyky paranee kun johtamisessa keskitytään ihmisiin, eikä asioihin. Lause kuvastaa työnhakijan omaa sisäistä ajattelua ja toimintamalleja ja auttaa rekrytoijaa peilaamaan niitä yrityksen arvoihin.

Osaamispohjaisen CV:n ei tarvitse olla ulkoasultaan kronologinen vaan myös sen suunnittelussa on lupa käyttää luovuutta. Sallinen kehottaa googlaamaan verkosta löytyviä CV-pohjia ja ilmaisia CV-työkaluja, joiden avulla CV-pohjan luominen onnistuu ilman graafikon taitoja.

Anna Väre

Ota talteen: CV-ja hakemuspohjat »
Osaajaprofiili on näyttävä tapa esitellä itseäsi ja osaamistasi »
Työhaastattelun yleisimmät kysymykset »