Blogi

Aika aktivoitua ja pyyhkiä pölyt cv:stä

Blogi

Tästä se taas alkaa, syksyn työt ja työnhaut. Kesälomien vedellessä suurimmalla osalla viimeisiään, alkavat rekrytoinnitkin vilkastua.

Perinteisesti rekrytoinnin ja työnhaun maailmassa merkittävimmät ”sesongit” ovat nyt kesän kääntyessä syksyksi ja vuodenvaihteen jälkeen uuden vuoden startatessa. Kesälomien aikana monella on enemmän aikaa suunnitella uusien uraliikkeiden toteutusta ja kartoittaa työmahdollisuuksia, jotka arjen kiireen keskellä monesti jäävät usein vain ajatuksen tasolle. Ja uusi vuosi nyt ajatuksenakin henkii fressiä uutta alkua, joten ei ihme, että silloin töitä haetaan aktiivisesti.

Osalla työnhaku käynnistyy (tai jatkuu) nyt toden teolla – viimeinkin kun avoimia työpaikkoja kesän osittaisen hiljaiselon jälkeen alkaa taas näkyä markkinoilla. Osalla työnhaku taas ei ole nyt(kään) varsinaisesti ajankohtaista; töissä ollaan suhteellisen tyytyväisiä, mutta jos jotain huikeaa tarjoutuisi, voisi siihen toki tarttua. Yleensä kirjoitan työnhakuvinkkejä joko aktiivisille tai passiivisille työnhakijoille, mutta tässä kohtaa vuotta, kun ovet voivat olla moneen suuntaan avoinna, päätin tarjota molemmille hakijatyypeille tähän hetkeen mielestäni parhaan neuvon.

Aktiiviselle työnhakijalle: Tee jotain uutta.

Tuntuuko, että huolimatta kaikista cv:n tuunauskikoista ja hakemuskirjeiden viilauksista, toivottua lopputulosta ei tunnu syntyvän? Usein se paras tapa erottua hakijoiden massasta on se nimenomaan itselle kaikista vaikein. Jos esiintyminen ahdistaa, ei ehkä ensimmäiseksi tartu videokameraan ja kuvaa itselleen reipasta video-cv:tä, tai jos aktivoituminen somessa ei tunnu luontevalle, lykkää sitä viimeiseen asti. Mitä, jos ottaisit tässä kohtaa reteesti härkää sarvista, ja kokeilisit pokkana sitä itselle haastavinta työnhakutapaa? Perusta työnhakusivut nettiin, aktivoidu Twitterissä, räjäytä vanha cv:si tai kuvaa se video – itsensä ylittäminen tuntuu mahtavalta ja uskon, että se myös näkyy työnantajalle lopputuloksessa.

Passiiviselle työnhakijalle: Ei ne kotoa sinua tule hakemaan, joten avita edes vähän.

Tarinat LinkedIn:n kautta tarjotuista unelmaduuneista saavat passiivisen työnhaun kuulostamaan helpommalta kuin se todellisuudessa onkaan. Toki headhunterit ja työnantajat jatkuvasti etsivät ja myös rekrytoivat ihmisiä eri verkostojen kautta ilman, että työpaikkailmoituksia saati hakemuksia laaditaan. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että jollakin nämä headhuntatutkin kandidaatit ovat kiinnittäneet rekrytoijan huomion – joko heitä on suoraan suositeltu eli ”työnäytteet” ovat kunnossa tai sitten some- ja/tai uraprofiilit ovat hyvin viimeisteltyjä ja ajan tasalla.

Kotoa harvemmin ketään tullaan huippuduuneihin hakemaan, joten edes pieni vaivannäkö näin rekrytoijien aktiivisimman hakukauden kynnyksellä kannattaa: päivitä edes se LinkedIn-profiili vastaamaan todellisuutta ja laita muutama kiinnostava artikkeli jakoon some-kanavissasi niin verkkopresenssisi ei näytä aivan lomalle jääneeltä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina