Työhyvinvointi

Ahdistaako työ?

5.10.2016 klo 8:56

Onko työ sinulle inspiraation lähde vai painajainen?

‬”Välillä tykkään työstäni niin paljon, että innostus saa ihon kananlihalle. Sellaisina hetkinä työ tuntuu helpolta ja vaivattomalta. Hyvät hetket kantavat haasteiden ja väsymyksen yli. Tykkään mennä töihin.”

Samaan aikaan toisaalla pelkkä ajatus töihin menosta aiheuttaa pelon tunteen. Vatsaan sattuu, päätä särkee ja ruoka ei maistu. Unettomuus on syönyt keskittymiskyvyn, motivaatio on loppu ja terveys heikkenee. Ennen pitkää siviilielämä alkaa kärsiä ahdistavasta työstä.

Valmentajana ja mentorina saan kulkea rinnalla sekä työelämän kamalina että ihanina kausina. Kun työ tuntuu omalta ja tiimin kanssa sujuu, virtaa ja motivaatiota riittää. Ei haittaa, vaikka työpäivät välillä venyvät ja töitä on paljon. Pitkä työmatka räntäsateessa hurahtaa päivää suunnitellessa. Sanelulaite on tarpeen, kun ideaa pukkaa auton ratissa, lenkillä ja saunassa. Työhön liittyvät epäkohdat tuntuvat pieniltä siihen verrattuna mitä kaikkea hyvää työ tuo elämään. Fokus on helppo pitää hyvässä. Positiivisuus auttaa menestymään työssä.

Negatiivisuuden noidankehä syntyy pikkuhiljaa, pelon ja väsymyksen myötä. Vedämme puoleemme lisää niitä tunteita, joissa enimmäkseen piehtaroimme. Omat pinttyneet ajatukset, ilmaisutavat, eleet ja toimintamallit ennustavat hyvin mitä työpaikalla on odotettavissa. Toisin sanoen, jos kertaa koko illan työpäivän ikäviä tapahtumia, seuraava työpäivä alkaa todennäköisesti jähmeästi. Sitä saa mitä odottaa saavansa. Surullinen esimerkki on pikkuhiljaa katkeroitunut ja uhrin roolin omaksunut työntekijä, jonka mielestä ura on mennyt sivu suun, koska nuoremmat ja kauniimmat ovat vieneet mehukkaimmat työtehtävät nenän edestä.

Totuus on, että inspiroitunut ja idearikas työntekijä halutaan organisaatioportailla mahdollisimman ylös. Se on yrityksen edun mukaista. Omasta työmotivaatiosta ja jaksamisesta kannattaa pitää huolta, jos mielii edetä organisaatiossa.

Kaikilla on hyviä ja huonoja kausia työurallaan. Moni käväisee pestissä, joka osoittautuu huonoksi valinnaksi. Olennaista on ratkaista pattitilanne, jos työhönmeno ahdistaa, vaikka kuinka yrittäisi olla positiivinen ja rakentava. Muutos on tärkeä jo oman terveyden tähden.

Muutos alkaa usein siitä, että kysyy itseltään, onko työ itselle mieluista. Keho ja mieli ilmaisevat pahalla ololla, jos työn sisältö, organisaatio, arvot tai kulttuuri eivät ole linjassa oman sisäisen totuuden kanssa. On helpompaa, jos oivaltaa, että fyysisellä ja henkisellä tuskalla saattaa olla tarkoitus:
Tuska työntää meidät uudelle polulle. Tuska hälvenee, kun uusi visio alkaa vetää puoleensa.

Moni päätyy tunneskaalan pohjalle ennen kuin uskaltaa korjata suuntaa. Uusi suunta ei välttämättä tarkoita työn tai uran vaihdosta. Nykyisestäkin työstä voi oppia tykkäämään, kunhan saa uusia työkaluja ja näkökulmia. Punainen lanka saattaa löytyä esim. näitä aiheita pohtimalla:

Mikä saa minut innostumaan ja ideoimaan?
Jos kaikki olisi mahdollista, niin mitä tekisin?
Millaiset ovat minun tärkeimmät arvoni?
Mitä haluan työltäni, työympäristöltäni ja työtovereiltani?

Unelmat ovat hyvä kompassi, koska ne liittyvät aina myös siihen missä on luontaisesti hyvä. Vai riittääkö, että rakennat elämääsi useamman kivijalan varaan? Onko mahdollista harrastaa vapaa-ajalla jotain niin intensiivistä, että työpaineet vähän helpottavat. Jooga, lenkkeily golf tai puutarhanhoito ovat monen henkireikä. Ihmissuhteisiin panostaminen on aina hyvä tapa helpottaa paineita. Yksi löytää meditaation, toinen ottaa tavoitteekseen oppia uuden kielen. Olennaista on löytää lähemmäksi itseään ja tehdä mahdollisimman usein niitä asioita, jotka saavat sielun soimaan.

Pirkko Tavaila, Cerified Holistic Health Coach, Elämäsi Kuntoon -valmentaja, mentori, kirjoittaja, KTM, MTi