Työhyvinvointi

Ahdistaako syksy?

Syksyn saapuessa on usein hyvä aika pohtia tyytyväisyyttään elämään ja työhön. Entä jos kaipaa muutosta ja elämä/työ ei tunnukaan enää mielekkäältä?

Syksyn aikana on hyvä sauma miettiä, onko työ omien arvojen mukaista vai tekeekö esimerkiksi liikaa kompromisseja itsestään huolehtimisen tai perheen parissa olemisen suhteen. Jos töihin paluu ahdistaa tai huomaa kaipaavansa muutosta, työterveyspsykologi voi auttaa. Työmotivaatio, uralla kehittyminen ja ammatti-identiteetti ovat sellaisia kysymyksiä, joiden pohdinnassa työterveyspsykologin apu voi olla tarpeen.
 
Työterveyspsykologi ei ole vastausautomaatti

Työterveyspsykolologi ei anna valmiita vastauksia, vaan on ulkopuolinen sparraaja, jonka kanssa omia ajatuksia voi pallotella. Ihmisillä on paljon rajoittavia uskomuksia, joita kannattaa tutkia huolella. Uudet näkökulmat auttavat eteenpäin.
 
Yleisin syy hakeutua työterveyspsykologin vastaanotolle on stressi. Seuraavaksi yleisimmin apua haetaan uniongelmien ja työuupumuksen vuoksi. On hyvä muistaa, että työterveyspsykologin puheille voi hakeutua myös muissa kuin työhön liittyvissä asioissa.
 
Pienillä muutoksilla paljon aikaan
 
Psykologilla käyntiin kannattaa suhtautua samalla tavoin kuin muidenkin valmennuspalveluiden käyttöön. Kynnys hakeutua työterveyspsykologin puheille kannattaa siis pitää mahdollisimman matalana. Mitä aiemmin sen parempi.
 
Tervetuloa hyvinvoiva syksy:
 
1. Pidä taukoja työpäivän aikana. Loman palauttava vaikutus on ohi jo muutamassa päivässä. Palautumisesta tulee  siksi pitää huolta päivittäin. Anna aivojen levätä päivän mittaan.
 
2. Keskity vain yhden asian tekemiseen kerrallaan. Kokeile rajoittaa sähköpostin käyttö vain tiettyihin kellonaikoihin päivästä. Tee päivän tärkein ja eniten aivotyötä vaativa tehtävä heti työpäivän alussa.
 
3. Syö kunnolla ja noudata säännöllistä ateriarytmiä. Syö kunnollinen aamupala, lounas, välipala, kunnon iltaruoka ja tarvittaessa iltapala. Huolehdi, että saat kaikilla aterioilla kasviksia sekä hyviä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja.
 
4. Liiku itsellesi mieluisalla tavalla. Liikkuminen alentaa kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia, vahvistaa luustoa ja auttaa stressinhallinnassa.
 
5. Nuku riittävästi. Jos valoisat kesäyöt ovat houkutelleet valvomaan, kiinnitä syksyllä huomiota säännölliseen unirytmiin.

 
Asiantuntijana: Työterveyspsykologi Annamari Heikkilä, Terveystalo.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin elokuussa 2019.