Työllisyysnäkymät

Ahdistaako puhuminen?

27.4.2016 klo 13:56

Tuntuvatko palaverit sinusta piinaavilta? Tuntuuko, että et saa ääntäsi kuuluviin?

Palaverit ovat erityisen piinaavia ihmisille, jotka eivät saa ääntään kuuluviin joukon keskellä tai kaipaavat hiljaisuutta pitääkseen ajatuksensa kirkkaana. Hiljaiset - introverttien manifesti -kirjan kirjoittaja Susan Cain antoi vinkkejö siihen, miten kokouksissa pärjää, vaikka ei olisikaan niissä kuin kotonaan.

Susan Cain neuvoo, että introvertin kannattaa valmistautua kokoukseen ennakkoon todella hyvin, vaikka sitä ei varsinaisesti pyydettäisikään tekemään. Ajatusten valmistelu voi auttaa olemaan ensimmäinen, joka kokouksessa puhuu. Sitä kautta voi tuntea olevansa osa kokousta, ja sen huomaavat muutkin.

Valmistautuminen on tärkeää

Monet introvertit eivät mielellään ajattele ”lennossa”. He haluavat käydä ajatuksiaan läpi ennen kuin päästävät ne suustaan. Tämän vuoksi valmistautuminen on tärkeää. Valmistautumisen jälkeen on hyvä kuitenkin päästää irti ajatuksesta, että jokaisen lauseen tai idean pitäisi olla täysin valmis. Eivät muidenkaan ideat juuri koskaan ole valmiita, mutta silti he esittävät ajatuksiaan täydelle kokoushuoneelle.

Kun alkaa puhua kokouksessa, se kannattaa tehdä hieman kovemmalla äänellä, jotta saa huomion ja pääsee mukaan keskusteluun. Nopeiden sutkautusten ja valmistelemattomien huomioiden esittäminen vaatii kuitenkin harjoittelua, mutta siinäkin voi kehittyä.

Lähde: Harward Business Review, Talouselämä