Työhyvinvointi

7 vinkkiä, joilla kehityt työssäsi

26.2.2015 klo 9:00

Työssä kehittymistä voi edistää näkökulman vaihdos tai antoisa vapaa-aika. Näillä vinkeillä vahvistat osaamistasi ja teet työstäsi entistä mieluisampaa.

1. Vaihda näkökulmaa

Vaikka toimisit työssäsi täysin itsenäisesti, ovat tehtäväsi yleensä aina osa suurempaa kokonaisuutta. Mieti, miten työsi vaikuttaa muiden toimintaan ja yritä nähdä se heidän näkökulmastaan. Pyydä kollegaltasi palautetta työtavoistasi ja kysy, mihin hän erityisesti kiinnittää huomionsa. Tämä auttaa sinua hahmottamaan työsi laajemman merkityksen ja kertoo samalla, mitä osa-alueita voisit vielä kehittää.

2. Seuraa alaasi ja luo kontakteja

Lue toimialasi kirjallisuutta ja seuraa alasi tärkeimpien vaikuttajien blogeja ja twiittauksia. Etsi LinkedInistä kiinnostavia ryhmiä ja osallistu niissä käytäviin keskusteluihin. Samalla voit myös solmia uusia kontakteja. Mikäli olet kiinnostunut vaihtamaan ajatuksia tietyn ihmisen kanssa, tutki LinkedIn-verkostoasi ja etsi väliltänne yhteisiä tuttavuuksia. Jos sellainen löytyy, pyydä kyseistä henkilöä esittelemään tiedät toisillenne virtuaalisesti.

3. Hio viestintääsi

Etenkin asiantuntijatehtävissä kollegoiden kesken syntyy helposti kieli, jota ulkopuolisten on usein vaikea ymmärtää. Huomioi keskustelukumppanisi tausta ja tietämys kun selität hänelle työhösi liittyviä asioita. Pyri puheessasi täsmällisyyteen ja vältä ammattislangia sekä monitulkintaisia ilmaisuja. Kun olet yhteydessä asiakkaaseen tai muuhun yhteistyökumppaniin, mieti onko asiasi helpointa kertoa sähköpostilla vai tarttuisitko ennemmin puhelimeen.

4. Jalosta ideasi valmiimmiksi

Kun ehdotat pomollesi tai tiimillesi uutta ideaa, valmistaudu kertomaan, kuinka se voitaisiin toteuttaa konkreettisesti. Alustava toimintasuunnitelma antaa ideallesi uskottavuutta etkä kuulosta siltä, että olet saanut ajatuksen vasta matkalla palaveriin. Suunnitelmasi ei tarvitse olla täydellinen, mutta sen avulla viestität esimiehellesi, että olet valmis ottamaan vastuuta entistä kunnianhimoisemmista projekteista.

5. Haasta itsesi intervalleilla

Tuntuuko, että tekemistä on niin paljon ettet tiedä mistä aloittaa? Kokeile intervalliharjoitusta, jossa säädät herätyskellon soimaan 25 minuutin kuluttua ja päätät työskennellä siihen saakka niin tehokkaasti kun mahdollista. Kun kello soi, pidä viiden minuutin tauko ja toista sama uudelleen. Kun olet työskennellyt kolme jaksoa, nauti pidemmästä tauosta ja palkitse itsesi jollain mieluisalla.

6. Löydä esikuva tai mentori

Onko yrityksessänne henkilö, jota arvostat ja jolta haluat oppia lisää? Kysy, kuinka hän toimisi eri tilanteissa ja kerro, että olet kiinnostunut kuulemaan hänen kokemuksistaan. Voit myös etsiä mentorin työpaikkasi ulkopuolelta, jolloin tapaamisesta on mahdollista tehdä säännöllisempää ja tavoitteellisempaa. Vaikka hyvä mentori-aktori -suhde hyödyttää molempia osapuolia, tulisi keskustelujen keskitytä asioihin, joissa juuri sinä haluat kehittyä.

7. Inspiroidu vapaalla

Vapaa-ajan tarkoitus on tehdä kivoja juttuja, mutta usein niistä voi hyötyä myös työssä. Ammenna uusia ideoita näyttelyistä, matkailusta, elokuvista, luonnosta ja kirjallisuudesta. Tutki sanomalehden tapahtumapalstaa ja valitse sattumanvaraisesti jotain, mitä et ole ennen kokeillut. Olipa se sinun juttusi tai ei, ainakin saat uuden kokemuksen ja parhaimmillaan opit katsomaan asioita uudesta näkökulmasta.

7+1 Huolehdi jaksamisestasi.

Välillä parasta työhön latautumista voi olla totaalinen laiskottelu.

Lähteet: Entrepreneuer.com, Fortune.com, Inc.com, Lifehack.org.