Työllisyysnäkymät

5374 työntekijää irtisanottiin alkuvuonna

25.6.2015 klo 15:01

Irtisanomisten määrä pysyi viime vuoden tasolla tammi-kesäkuussa. Kesää kohti mentäessä potkuja on kuitenkin jaeltu rankalla kädellä.

SAK:n kokoamien tietojen perusteella tammi-kesäkuussa 2015 irtisanottiin yhteensä 5 374 työntekijää. Luku on aavistuksen pienempi kuin viime vuonna, jolloin se oli saman ajankohtana 5 558.

Kesäkuu on ollut oikea potkujen kuukausi. Jo 1 700 työntekijää on tähän mennessä irtisanottu kesäkuun aikana. Tammikuusta toukokuuhun irtisanomisten määrä oli maltillisempaa, noin 700 kuukaudessa.

Irtisanomisia tasaiseen tahtiin

Alkuvuonna suuret yritykset ovat irtisanoneet henkilöstöään tasaiseen tahtiin. Alkuvuoden suurin irtisanoja oli Tieto, joka kertoi maaliskuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa irtisanovansa enintään 435 työntekijää. Seuraavaksi tulivat Sandvik, joka irtisanoi 340 henkilöä sekä Posti 319:lla ja UPM-Kymmene 300:lla irtosanotulla työntekijällä. Koska Sandvik on tarjonnut 140 irtisanotulleen siirtymämahdollisuutta muualle, sen osalta irtisanomisten määrä voi vielä pienentyä.

Irtisanomiset jakaantuivat tasaisesti yksityisille palvelualoille 2 132 ja teollisuuteen 2 079. Teollisuudessa eniten irtisanoivat teknologiateollisuuden yritykset, ja määrä nousi yli 800:aan.

Loppuvuosi maltillisempaa?

Alkuvuonna yt- eli yhteistoimintaneuvottelujen piirissä oli yhteensä reilut 41 000 työntekijää. Luku on yli 14 000 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Huhti-kesäkuussa yt-neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrä oli 15 200, kun vastaava luku viime vuonna oli lähes 23 500.

Myös työnantajien ilmoittama työntekijöiden vähennystarve on toisella neljänneksellä pysytellyt viimevuotista matalampana. Tällä hetkellä huhti-kesäkuun aikana on ilmoitettu 3 160 työntekijän vähennystarpeesta, mikä on yli tuhat henkilöä vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

SAK:ssa nähdään toisen neljänneksen yt-luvuissa varovaista toivoa paremmasta. Vastaavia elpymisen merkkejä näkyy myös EK:n investointitiedusteluissa. Orastava kasvu olisi pystyttävä nyt kääntämään todelliseksi kasvuksi ja siten uusiksi työpaikoiksi.

Lähde: Talouselämä