Työnhaku

50+ työnhaussa

23.11.2015 klo 11:23

Viisikymppisen voi olla vaikea päästä työhaastatteluun. Vaikka ikään liittyviä asenteita ei sanota suoraan, hakija huomaa pienistä vihjeistä, että haussa on nuorempi työntekijä.

Helena Ruuska, 51, työskenteli 26 vuotta vakuutus- ja finanssialalla saman työnantajan palveluksessa. Helena irtisanottiin yt-neuvottelujen seurauksena helmikuussa 2015. Hän etsii uutta työpaikkaa avoimin mielin.

– En osannut ennakoida töiden loppumista. Olin omistautunut verkkokouluttajan työlleni ja pidin siitä mitä tein. Kun työt loppuivat, olo oli epätodellinen. Kevät meni asiaa pohtien. Aluksi ajattelin hakea ainoastaan oma alan töitä, mutta vähitellen olen laajentanut hakua, Helena Ruuska kertoo.

Helena kävi heti työttömyytensä alussa Pro-ammattiliiton järjestämän työnhakukurssin. Eräs työnhaun suurimmista haasteista onkin oman osaamisen esilletuominen. Muista saman yrityksen irtisanotuista koostuva vertaistukiryhmä on ollut hyvä keino verkostoitua, ja se on tuonut vastapainoa työnhaulle.

– Työnhakukurssi oli hyvä startti työnhakuun. Kun on ollut pitkään saman työnantajan palveluksessa eikä työtä ole tarvinnut hakea, työnhaku on uusi asia, johon on hyvä saada sparrausta. Olen lähettänyt kymmeniä hakemuksia, mutta haastattelukokemusta ei ole vielä kertynyt, Helena sanoo.

Aina valmis uusiin haasteisiin

Työelämän uutiset ovat synkistyneet kokoajan. Viisikymppisiä työttömiä on paljon. Helena sai työpaikaltaan vuoden tukipaketin, mutta ansiosidonnaiselle päivärahalle siirtyminen mietityttää.

– Ajattelin työttömyyden alussa, että työllistyn pian, ja että kyllä tekevälle töitä riittää. Uutisten synkennyttyä kuukausi kuukaudelta, ei olekaan niin varmaa milloin saan töitä. Vaikka lasten aikuistuttua ja muutettua pois kotoa, työn tekemiselle ei ole samanlaista taloudellista painetta kuin ruuhkavuosina, työttömänä oleminen turhauttaa. Työn tekeminen on perustarve ja haluan tehdä jotakin merkityksellistä, Helena Ruuska pohtii.

Helena on miettinyt myös opiskelua ja osa-aikaisia töitä. Hän on avoin heittäytyjä-luonne, joka nauttii uusista haasteista.

– Vaikka työnhaku on haasteellista, olen luottavainen, että minulle sopiva työpaikka löytyy. Työttömyysaikana olen osallistunut aktiivisesti erilaiseen yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaan, pitänyt huolta kunnostani ja remontoinut mieheni kanssa mökkiämme. Tärkeintä työttömyysajassa on se, että ei jää yksin. Ystävät, perhe ja yhdistystoiminta ovat pitäneet liikkeessä, Helena summaa.

Kohti unelma-ammattia

Satu Schneider, 52, työskenteli toimittajana 18 vuotta samassa yrityksessä. Irtisanominen lokakuussa 2014 ei tullut Sadulle totaalisena yllätyksenä, vaan hän oli osannut ennakoida asiaa.

– Suhtauduin irtisanomiseen rauhallisesti. Lähipiiri ja ystävät olivat hyvin myötätuntoisia ja kannustavia. Vaikka minut irtisanottiin, edessä olisi jotakin uutta, Satu Schneider muistelee.

Satu Schneider työskenteli puolisen vuotta freelance-toimittajana, mutta ajatus opiskelusta kyti mielessä. Puoliso kannusti Satua ja elokuussa 2015 hän hakeutui opiskelemaan nuoruuden haaveammattiinsa sairaanhoitajaksi Laureaan.

– Tein tarkat laskelmat opiskelun vaikutuksesta taloudelliseen tilanteeseeni ja suunnittelin opintopolkuni huolellisesti. Tavoitteeni on valmistua 3,5-vuotisesta sairaanhoitajan koulutuksesta mahdollisimman nopeasti ja tehdä töitä myös opintojen ohella, Satu Schneider kertoo.

Vaikka opintopaikan saaminen oli iso juttu, niin oli myös opiskelun opetteleminen. Silti Satu Schneider on sitä mieltä, että opiskelu kannattaa aina.

– Vaikka olen opiskellut aikoinaan työn ohessa, jouduin aluksi opiskelemaan opiskelua. Onneksi kaksi opiskelevaa tytärtäni ovat antaneet minulle vinkkejä. Huomaan myös, että näin viisikymppisenä opiskellessa pitkäjänteisyyttä ja aikaa on enemmän kuin nuorempana, Satu Schneider summaa.

Miksi palkata viisikymppinen?

  • Työmotivaatio on hyvä
  • Monipuolista kokemusta työstä ja elämästä yleensä
  • Lapset ovat kasvaneet ja kenties jo muuttaneet kotoa
  • Työhön riittää aikaa ja innostusta
  • Sitoutuminen työnantajaan on vahvaa
  • Vankka osaaminen ja ammattitaito
  • Myönteinen asenne työhön
  • Nykypäivän viisikymppiset työntekijät ovat innostuneita, motivoituneita ja elämänsä kunnossa.

Teksti: Riikka Hollo