Talous ja raha

5 vinkkiä palkkaneuvotteluun

5.5.2015 klo 8:59

Pelottaako palkkaneuvottelu? Näiden vinkkien avulla onnistut.

1. Jos et pyydä, et saa

Palkankorotuksia kehotetaan aina pyytämään kohtuullisesti ja oman tason mukaisesti. Miksi ihmeessä? Tutkimusten mukaan korkeammista luvuista aloitetut palkkaneuvottelut mahdollistavat paremman lopputuloksen palkansaajaa ajatellen. Palkkapyyntö ei kuitenkaan saa olla hatusta repäisty tähtitieteellinen summa, vaan sille on oltava realistiset perustelut.

2. Osaa neuvotella

Neuvottelutaidot ovat kaiken a ja o onnistuneissa palkkakeskusteluissa. Vaikka palkkatasot voivat olla miehillä aavistuksen suurempia, palkkaneuvotteluissa naisilla on hyvä sauma tasoittaa peli. Naiset voivat joissakin tapauksissa olla jopa kilpailuhenkisempiä kuin miehet, joten siitä voi olla hyötyä.

3. Huumori murtaa jään

Palkkaneuvottelut ovat usein kireitä ja jännittäviä paikkoja. Sopiva huumori keventää tunnelmaa ja osoittaa, että tärkeätkin neuvottelut sujuvat sinulta rennon varmalla otteella.

4. Unohda kompromissit

Vaikka aina neuvotaan etsimään kompromissia, älä taivu kompromissiin oman etusi kustannuksella. Pidä ehdotuksesi järkevissä puitteissa ja perustele tahtosi selkeästi ja napakasti. Vaikka vastapuoli eli työnantajasi haluaisi tinkiä, se ei tarkoita, että kaikkeen pitäisi suostua. Luota itseesi, osaamiseesi ja vaatimukseesi. Näin vaurastut viisaasti.

5. Kilpaile hyvässä hengessä

Palkkaneuvottelu on kuin eräänlaista peliä, jossa kilpailuhenkisyydellä voi pärjätä paremmin kuin uskoitkaan. Aja reippaasti omia etujasi, mutta älä jyrää vastapuolta. Hyvät neuvottelutaidot kehittyvät kokemuksen myötä, ja vaikka tällä kerralla palkkatoiveesi ei toteutuisikaan, ensi kerralla se voi olla totisinta totta. Lannistuminen ei kannata.

Katso palkkalaskurista, millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat.