Kesätyöntekijälle

5 vinkkiä hyvän kesätyöhakemuksen tekemiseen

Nuori kirjoittamassa kesätyöhakemusta.

Mitä kirjoittaa hakemukseen ja ansioluetteloon, jos työkokemusta ei ole vielä lainkaan? Kokosimme parhaat vinkkimme kokemattomille työnhakijoille.

Kesätyönhakijana sinun on aivan turha murehtia työkokemuksen puuttumista, sillä työnantaja ei edes odota, että sinulla olisi kokemusta työnteosta. Mikä helpotus!

Siinä missä kokeneiden työnhakijoiden on mietittävä, mikä kaikki työkokemus on relevanttia haettavan työpaikan kannalta, kokemattomana kesätyönhakijana voit vain keskittyä kaivamaan esiin kaiken piilevän potentiaalisi ja esittelemään sen työhakemuksessasi ja ansioluettelossasi. 

Kerro, mitä olet oppinut harrastuksissa ja koulussa

Keskity tuomaan esiin sitä, millaisista asioista olet kiinnostunut ja sitä, millainen tyyppi olet. Näillä eväillä pääset jo pitkälle kesätyöhakemuksen ja ansioluettelon työstämisessä. 

Kaikki aktiivisuus näyttää hyvältä työnantajan silmissä. Kerro siis kesätyöhakemuksessasi ja ansioluettelossasi kaikesta kokemuksesta, jota olet saanut koulussa, harrastuksissa tai työharjoittelussa. 

Jos sinulla on jo työkokemusta joltain toiselta alalta, tuo se esiin. Ei haittaa, vaikka kokemuksesi olisi toisenlaisista työtehtävistä.

Ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa aivan kaikki kokemus on relevanttia ja arvokasta. 

Aloita ansioluettelon laatiminen kirjaamalla ylös harrastuksesi. Kerro lisäksi mahdollisimman konkreettisesti, mitä olet oppinut niissä. Joukkuepelit ovat voineet opettaa sinulle tiimityötaitoja, käsityöharrastus tai pienoismallien kokoaminen kärsivällisyyttä, partio johtajuustaitoja, lautapeli-iltojen järjestäminen organisointia ja sosiaalisia taitoja, blogin julkaiseminen tietoteknistä osaamista, pelaaminen nopeutta ja ongelmanratkaisukykyä, ulkomailla matkustelu kielitaitoa ja leivontaharrastus tarkkuutta.

Mikä tahansa liikuntaharrastus viestii työnantajalle siitä, että haluat pitää huolta kunnostasi ja kunniamaininta piirustus- tai kirjoituskilpailussa siitä, että olet aktiivinen, luova ja kenties kilpailuhenkinenkin tyyppi. 

Pienempien sisarusten hoitaminen tai naapurin koiran ulkoiluttaminen ovat varmasti opettaneet sinulle vastuullisuutta, joten älä unohda mainita niitä kesätyötä hakiessasi. 

Kesätyönhaussa kannattaa kertoa myös kouluprojekteista ja omasta roolistasi niissä. Miten käyttäydyit stressaavassa tilanteessa, miten yhteistyö opiskelukaverien kanssa sujui, miten suoriuduit esitelmän pitämisestä ja millaista palautetta sait opettajalta? Mitkä oppiaineet kiinnostavat sinua erityisesti?

Käytännönläheisillä esimerkeillä jäät rekrytoijan mieleen, koska ne kertovat jotakin sinusta ihmisenä. Hyvä kesätyöhakemus onkin sellainen, joka näyttää ja tuntuu juuri sinulta, ei keneltäkään muulta.

Jos et vielä osaa sanoa, missä olet hyvä, kannattaa lukea myös tämä artikkelimme omien vahvuuksien tunnistamisesta.

Osoita, että olet kiinnostunut työnantajasta

Koska kesätyönhaussa täytyy miettiä paljon itseä ja omaa osaamistaan, hakemuksesta tulee helposti turhan minäkeskeinen. Mietit tietenkin, miksi haluat tietyn kesätyöpaikan, mutta työnantaja miettii, miksi juuri sinut kannattaisi palkata. Hakemuksesta tulee varmasti kiinnostavampi, jos tarkastelet asiaa myös työnantajan näkökulmasta. 

Kerro selkeästi syyt, miksi työnantajan kannattaisi palkata juuri sinut. Miten pystyt auttamaan työnantajaa kesän aikana?

Tuo esiin myös halukkuutesi oppia uutta. Työnantaja ei odota, että osaat jo tehdä kesätyötä, mutta oppimisen intoa yrityksessä varmasti arvostetaan. 

Motivaatiostasi kertoo myös se, jos pystyt kesätyöhakemuksessasi näyttämään, että olet tutustunut työnantajaan kunnolla. Osoita, että tiedät, millaisia tuotteita tai palveluita yritys tarjoaa. Jos tuotteet tai palvelut ovat sinulle tuttuja ennestään, älä unohda mainita, että olet yrityksen asiakas.

Tee jokaiseen työpaikkaan oma työhakemus

Tämä on kesätyönhaun A ja O. Älä koskaan lähetä samaa hakemusta moneen paikkaan vaan kirjoita jokaista yritystä varten oma hakemus ajatuksen kanssa. Vaikka tuottaisit nopealla tahdilla paljon hakemuksia, pyri keskittymään siihen mitä teet.

Pysähdy miettimään, millaista osaamista juuri tässä yrityksessä etsitään ja miksi juuri sinä olisit hyvä kesätyöntekijä juuri tähän yritykseen.

Varmista aina ennen kesätyöhakemuksen lähettämistä, että hakemuksessa on oikean yrityksen nimi, ja että olet varmasti kirjoittanut nimen oikein.  

Etsi itsellesi suosittelija

Suosittelija ja suosittelijan yhteystiedot nostavat hakemuksesi aivan uudelle tasolle. Suosittelija on henkilö, jolle työnantaja voi soittaa kysyäkseen lisätietoja sinusta, käytännössä varmistaakseen, että olet sopiva henkilö kyseiseen kesätyöhön. 

Suosittelija voi olla esimerkiksi harrastuksesi ohjaaja tai opettajasi – kuka tahansa, joka on nähnyt potentiaalisi ja on valmis kehaisemaan sinua mahdollisen tulevan kesätyöpaikkasi rekrytoijalle. Kysy siis rohkeasti lähipiiristäsi, kuka voisi toimia suosittelijanasi.  

Erotu eduksesi visuaalisuudella

Visuaalisesti tyylikästä hakemusta on mukava katsoa, joten todennäköisesti rekrytoija tulee katsoneeksi sitä hieman tavallista kauemmin. Visuaalisuuden on tarkoitus tehdä dokumentista paitsi kiinnostavan näköinen myös helppolukuinen. Vältä siis liian railakasta ulkoasua, vaikka laittaisit hieman luovuutta peliin.

Hyvä visuaalinen ilme rakentuu monesta osasta. Sopivan tiivis teksti, jossa on kappalejakoja tasaisin välein, luo hyvän pohjan näyttävälle hakemukselle tai ansioluettelolle. Erityisen tärkeää on valita fontti, jota on helppo lukea. 

Kunnollinen, hyväntuulinen valokuva auttaa sinua varmasti jäämään rekrytoijan mieleen. Näyttävää ilmettä saat myös erilaisilla graafisilla elementeillä ja väreillä. Jos et halua luoda visuaalista ansioluetteloa alusta asti itse, tutustu valmiisiin visuaalisiin CV-pohjiin.  

Lue sekä työhakemus että ansioluettelo huolella läpi ennen kuin lähetät ne työnantajalle. Pyydä myös jotakuta tuttua lukemaan ne läpi, jotta voit saada arvokkaita parannusehdotuksia.

Menestystä työnhakuun!