Ihmetteletkö usein, miksi avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa? Listasimme viisi syytä, joiden vuoksi avoimia työpaikkoja on vaikea täyttää.

5 syytä, miksi avoimia työpaikkoja on vaikea täyttää:

35% hakijoita ei ole riittävästi tai ollenkaan
34% teknisen, mitattavan osaamisen puute
22% työkokemuksen puute
17% työyhteisötaitojen puute
13% liian korkea palkkapyyntö

Lähde: Manpower

www.manpowergroup.fi

Kommentit

48

Rekrytoijat listaavat isot määrät vastimuksia

Ei halua ajaa sisälle ja palkkapyyntö pitäisi olla pieni
53

Rekrytoijat listaavat isot määrät vastimuksia

Ei halua ajaa sisälle ja palkkapyyntö pitäisi olla pieni
92

huolestunut äityli

Ja mistä saa työkokemusta kun mihinkään ei oteta nuoria töihin ;/
37

Mäkkäristä

Itse rekrytoin Mäkkärissä ja meille tulee joka vuosi paljon yläasteikäisiä TET-jaksolle, ja heistä monet ovat tulleet meille töihin myös ihan oikeasti koulujen loma-aikoina. Itse olin yläasteikäisenä S-ryhmän "Tutustu ja tienaa"-kahden viikon pätkällä Amarillossa, ja S-ryhmä järjestää tollaisia joka kesä. Mun mielestä vanhempien pitäisi opettaa lapsilleen jo teininä, että miten töitä haetaan, ja sitten hakea pitäisi mahdollisimman moneen paikkaan. Ilmaisjakelulehtien jakamista, puhelinmyyntiä, et cetera. Eihän ne hohdokkaita duuneja ole, mutta niistä saa palkkaa ja työkokemusta.
47

Kokemusta on

Täällä Lahdessa sekä Mäkkärin että S-ryhmän vakiovastaus meidän nuorille on ollut "Ei me tarvita ketään". En tiedä, ketkä sinne lopulta pääsevät töihin ja millainen hidalgo pitäisi olla, kun siisteille ja hyväkäytöksisille nuorillekin vastataan noin. Lehtiä ja mainoksia jakamaan täällä on kyllä päässyt, ainakin jos on täyttänyt 18 v. ja on auto käytettävissä. Jakelufirmoista on sitten soiteltu myöhemminkin hyvien työntekijöiden perään. Vaikeinta taitaa olla saada rekrytoija vakuutetuksi siitä, että on kunnollinen ja luotettava, jos ei ole luonteeltaan mikään moottoriturpa. Kannattaisi antaa niille vähän ujomman oloisillekin mahdollisuus!
30

anne

kermaperseittein pennut sinne työharjoitteluun pääsee :(
38

entinen mainostenjakaja

Oletko itse jakanut koskaan mainoksia? Se oli mun eka työ ja se palkka työn määrään nähden on aivan liian pieni. Ei sitä sillä palkalla jaksanu tehdä ku puoltoista kuukautta.
29

Jakaja

Olen jakanut. Vuosia. Palkan pienuus selvisi vasta aikuisiällä. Ikuisesti olen kiitollinen että lähdin räntäsateessa tai aamulla ennen koulua kierrokselle. Näin niin mainosten määrän kasvun ja palkan/jaettava pienenemisen sekä uudelle lehdelle siirtyessä, liian suuret lupaukset ja lopulta palkkojen jäämisen maksamatta. Parasta työkokemusta ikinä.
28

Ei se palkka vaan työkokemus

Minäkin jaoin 14-17-vuotiaana kaksi kertaa viikossa mainoksia a 3-4h. Palkka oli mitätön, mutta kun ei muutakaan työtä ollut, tein koulun ohessa sitä. Jälkeenpäin olen saanut työnantajilta kiitosta: oli ekaan kokopäiväkesätyöhönkin valttikortti. Kuulemma 3 vuoden pesti mainosten jakajana oli vakuuttanut kesätyönatajani työhaluistani.
26

jabbba

Työ- ja muuta yhteiskunnallista sekä taloudellista ja syrjäytymistä ehkäisevää sosiaalista tietoutta voitaisiin opettaa vaikkapa peruskoulussa - kaikkien vanhemmista kun ei sellaiseen ole. Ja muutenkin siellä voitaisiin opettaa jotain hyödyllistäkin.
28

Nimimerkki

Työkokemus puhelinmyynnistä tuskin auttaa työllistymään mihinkään muualle kuin puhelinmyyntiin. Ainakin omien kokemuksieni mukaan kokemuksen pitäisi olla juuri siitä työstä johon hakee. Minulla oli äskettäin mielenkiintoinen kokemus, kun pääsin eräälle kurssille (ohjelmointia), ja hain kurssiin liittyvää työharjoittelupaikkaa. Yhteenkään hakemaani paikkaan ei kelvannut ilmainen koodari 12 vuoden työkokemuksella. Että aina pidä syyllistää työnhakijoita.
31

jo

Loistava kirjoitus ja osui asian ytimeen. Kun osoitat käytännössä, että teet töitä lopussa kiitos seisoo. Meistä jokainen voi oppia kaiken. Voi käydä kouluja tai ei. Tärkeintä on, että paneutuu siihen mitä kulloinkin on tekemässä. Täytyy olla henkisesti valmis elättämään itsensä, samaan aikaan täytyy olla kiitollinen siitä, että saa palkkansa omalla työllään. Opiskella voi, mutta on turha kuvitella, että esimerkiksi saisi lähihoitajan vakituista paikkaa paperihakemuksen ja haastattelun perusteella. Kun käyt yhden päivän töissä ja teet sen kunnolla, et ole ikinä työtön. Jos käyt yhden päivän ja teet päin persettä olet aina työtön. Muistutuksena: koulussa jotkut ajattelevat, että tärkeintä on päästä läpi. Paska asenne. Työelämässä ei pääse läpi ellei paneudu siihen mitä kulloinkin tekee, täytyy olla valmis opettelemaan uusia asioita. Voit olla maisteri, mutta työtön. Silloin neuvon menemään esimerkiksi puhelinmyyjäksi, hoitoapulaiseksi, siivoojaksi. Älä mene maisterina sosiaalitoimistoon. Tämä oli vain esimerkki. Soita johonkin firmaan ja kysy: Milloin voin tulla haastatteluun, koska te ette ole vielä tienneet, että olen teillä kohta töissä. Hiokaa asennetta, ahkeruutta, aktiivisuutta ja hyvää tahtoa ja ilmapiiriä. Minä en itse palkkaisi lähihoitajaksi yhtään ihmistä, ellen olisi tehnyt hänen kanssaan töitä yhden illan (että keltanokka olisi yhden työvuoron keikkalaisena).
83

Mersu

Tämä on ollut ongelma jo 39 vuotta, Olin 18 sanottiin "sulla ei ole työkokemusta", meni aikaa ja varjo venyi pätkätöiden kanssa painiessa. sitten kokeilin ammattiavastaavaa uudelleen. olin 30 #olet liian VANHA nyt otamme vain nuoria töihin, joten olen ollut aina väärän ikäinen ja nyt olen 55 ja rikkinäinen, jolle sanotaan "OLET LIIAN NUORI ELÄKKEELLE", koskahan olisin oikeassa iässä edes johonkin.
33

viiskymppinen

Viiskymppisen on toivotonta saada enää töitä. Työkokemusta on neljännesvuosisadan verran ja koulutusta parin tutkinnon verran, mutta kukaan ei tämänikäistä halua vaikka työhalua, kykyä ja kokemusta on. Joustavuuttakin löytyy työ kuin työ kelpaisi ja palkkavaatimuskaan ei päätä huimaa vaan kun ei. Noin sataan paikkaan hakenut parin vuoden aikana ja vain kahteen haastatteluun päässyt. Tästä se kolmas vuosi työttömän uraa taas alkaa....
38

Kelpaa

Olen palkannut useita yli viisikymppisiä töihin juurikin kokemuksen ja joustavuuden takia. Minulle työntekijän iällä ei ole mitään väliä, koulutus, motivaatio ja kokemus ratkaisee.
37

Asiaa!

Niinpä, olen samaa mieltä. Nykyää jokaisessa tarvitaan kokemusta, mitä jos just valmistunut ja ei ole kokemusta. Onko ammatti mennyt sit hukkaan koska ei anneta duunia kokemuksen perusteella. On se rankkaa kun on ollut 2v työttömänä ja on ammatti ja terveenä mutta työantajat liian vaativia... Ei enään niikun aikasemmin että menit työpaikkaan ja kysyit duunia ja sait siinä paikan päällä. Nyt siivoojallakin pitää olla kuulemma joku 1v koulutus, joka on ihan naurettavaa..
26

Yasi

Saa kokemusta, mutta siinä joutuu kikkailemaan. Esimerkiksi hakemalla työharjoittelupaikkaa, ei työnantajan tarvi maksaa kokonaista palkkaa (tai kaikissa tapauksissa ollenkaan)
34

Been there, done that - ei toimi.

Loistava idea! Etten itse tullut ajatelleeksi... Ai jaa, millä minä siten elän sen kuukauden, kaksi, kolme, neljä jne. kun yritän täysipäiväsesti vakuuttaa palkaamiseen halutonta työnantajaa taidoistani ja työnhalustani... Työkkäri - noh, kun ei maksa, kun olet heidän mielestään 'töissä'. Sossu - noh, kun ei maksa kun et leiki 'saamatonta ja moniongelmaista reppanaa', joka jaksaa nostaa ahterinsa päivän aikana juuri ja juuri sängystä sohvalle teeveen eteen. (Ja ihan yrityksen näkökulmasta: miksi maksaa kenellekään palkkaa, jos ne tulee ihan vapaaehtoisesti harjoittelijaksi - ja niistä pääsee muutaman viikon päästä taas eroon.)
76

Anonyymi

Työnantaja ei etsi työntekijää vaan orjaa, jolle ei tarvitse maksaa kunnon palkkaa, eikä työntekijällä ole muitakaan oikeuksia.
55

Metriheikki

Miksi anonyymi ei perusta firmaa ja näytä muille mallia, kuinka maksetaan kunnolla palkkaa?
31

Anonymous

Koska asia ei ole ihan noin simppeli. Nyt ei ole siis kyse pienistä yrityksistä, joiden ihan oikeasti täytyy harkitsemalla harkita tarvitsevatko he/kannattaako/voivatko he palkata lisää työvoimaa ja/tai nostaa palkkoja. Nyt on kyse isommista lafkoista, joilla sitä rahaa oikeasti on. Harmaa talous on paljon isompi rahakaivo, kuin työttömät. Työttömiä syyllistetään aivan turhaan asioista, joihin he loppujen lopuksi voivat hyvin vähän vaikuttaa. Rakas hallituksemme politiikallaan varmistaa, ettei työpaikkojen määrä ainakaan lisäänny tulevina vuosina. Tollanen retoriikka on turhaa, syyllistävää, ilkeää ja typerää, eikä millään tavalla rakentavaa.
29

mk

Ei sitä noin vain firmoja pystytetä. Ja tämä nykyajan luvallinen kikkailu työharjoitteluilla aiheuttaa sen, että palkkatöitä ei kohta enää olekaan.
79

Yx työtön

Ylimitoitetut vaatimukset, ikäsyrjntä, sijainti pääkaupunkiseudulla jossa asuminen ylihintaista.
43

Neiti

Kaikki ei innostu esim. 7 tuntia/viikko työajasta.
81

kokemus

kyllä sen palkan pitäisi työtehtävän ja kokemuksen mukainen olla. hieman hymyilyttää kun etsitään mm. kokeneita projektipäälliköitä ja palkkaukseksi tarjotaan TES-pohjapalkkaa. työnantajankin pitäisi tiedostaa realiteetit työpaikkailmoituksissaan, mikäli haluavat osaavan ja ennenkaikkea pysyvän työntekijän.
46

JL

Joo mä oon samaa mieltä, vaatimustaso on korkea mutta sitten kun pitäisi saada se palkkakin sille samalle tasolle niin siihen se usein sitte pompsahtaakin. Ja joo nuo realiteetit hyvä, osaava ja pysyvä työntekijä maksaa vähän enemmän mutta pitkällä aikavälillä maksaa itsensä varmasti takaisin. ;)
72

Työ tekijäänsä kiittää

Tavalliset ihmiset etsii itselleen leipäpuuta tavallisilla taidoilla ja usein hiukan huonolla itsetunnolla. Ja työyhteisössä pärjääminen on monille rankkaa vaikka yrittäisikin joustaa ja jaksaa toisten purkauksia ja omituisuuksia. Sitten työnhakuilmoituksissa vastassa on hirmu lista vaatimuksia joihin ei usko pystyvänsä vastaamaan vaikka käytännössä ehkä pystyisikin jos näkisi paikan päällä mitä se työ oikeasti on. Tai sit vaan pakko hakea ja tuntea ikuista riittämättömyyttä kun muuten tulee karenssia...
72

Omena

Kaikki syytkö työnhakijasta johtuvia?
52

Slörge

Pitikö viimeinen olla muodossa: "Yrityksellä ei ole varaa palkata tarvitsemaansa osaamista." Jos vihdoin löytyy muuten sopiva kaveri, mutta palkkapyyntöön töksähtää, niin ei siinä kyllä kovin isoista businekseista taida olla alunperinkään kyse, jolloin kannattaa hakeutua muualle.
30

Tili tuli, tili meni

Raha se on monesti mikä asiat ratkaisee, mutta onko sillä bruttopalkalla viimekädessä nettopalkaan niin kovin suurta vaikutusta? Tienaat tonnin enemmän bruttona ja saat nettona käteen jonku hikisen satasen lisää? Verottaja ruuvaa kyllä veroprosentin per heti niin perkeleen korkealle, että henki lähtee jos alkaa bruttopalkat kivuta liian ylös. Kannattaa ehkä lukaista tämä tilitoimistoyrittäjän näkemys tästä asiasta, josko se vaikka auttaisi ymmärtämään, mikä siinä kovassa palkkapyynnössä närästää. http://www.talousverkko.fi/blog/rikastu-rakastu-tai-edes-yrita/
65

Ninni

Tuossa listattu työnhakijoista riippuvia syitä. Itsestäni on naurettavaa kun työttömänä ollessani etsin töitä niin jotkut yksityiset listasivat "etsitään kotihoitajaa, lähihoitajan tutkinto pitää olla, kuskaat minua halutessani omalla autollasi, jaksat nostaa ja kantaa minua, töitä on 1-80 tuntia viikossa, et saa tupakoida/ omistaa eläimiä ja palkkaa saat 10 euroa tunnille". Aivan naurettavaa, tutkinnon lukeneelle ihmiselle noin pieni palkka, työnantajaa pitää kuskailla OMALLA autollaan, ja työtunteja on miten sattuu. Ei tullut mieleeni edes hakea niihin paikkoihin. Että kyllä ne työntarjoajatkin voisivat katsoa miten paljon vaativat pientä palkkaa vastaan.
36

Anonyymi

Kyse ehkä henkilökohtaisen avustajan hausta? Henkilökohtaisen avustajan palkan maksaa avustettavan kotikunta, joten siihen ei työnantaja eli avustettava voi paljon vaikuttaa. Toki Heta-liiton jäsenenä voi saada työntekijöilleen vähän lisää etuuksiakin. Mutta voitkin sitten itse miettiä omalle kohdallesi, mitä tekisit esim. 40h/vkossa tekevällä työntekijällä, jos et tarvitse jatkuvasti/niin paljon apua? Vaihtelevat työtunnit kuussa sopinevatkin varmaan parhaiten lisätienestiä tarvitseville, opiskelijoille jne.
37

Ninni

Kuinka monella lisätienestiä tarvitsevalla/ opiskelijalla on varaa kuskata omalla autolla muita ja odottaa pientä korvausta ensi vuoden verotuksessa? Ymmärrän täysin jos ei ole varaa maksaa enempää, mutta jos tarjoaa pientä palkkaa, ei pitäisi kyllä vaatiakaan hirveästi. Välillä saa ihan nauraa näille jotka tarjoavat surkeata tuntipalkkaa mutta vaativat aivan älyttömiä. Muistan siltä ajalta parikin, joilla oli aina ilmoitus mollin sivuilla ja teksti "paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä". En ihmetellyt ettei "sopivaa" henkilöä löytynyt koskaan.
65

ER

Jos ei ole hakijoita, joilla olisi tehtävässä tarvittavaa osaamista, esim. haetaan lääkäriä eikä yksikään lääkäri hae, OK, avoin työpaikka on todellakin vaikea täyttää. Mutta, mutta, - työkokemuksen puute, mutta mitattavasta osaamisesta ei ole puutteita: antakaa se työ ja pian tekijällä on kokemustakin! - työyhteisötaitojen puute: jos yhdelläkään hakijalla ei ole kykyä sopeutua työyhteisöön, olisiko talon ilmapiirissä jotain parannettavaa? - liian korkea palkkapyyntö: jos kaikilla hakijoilla on "liian korkeat" palkkapyynnöt ja neuvottelemalla sopimukseen ei päästä, firmalla ei ole varaa palkata työntekijöitä. Työn tarvitsijoita kyllä on ainakin juuri nyt. Mutta palkan on riitettävä elämiseen, he ovat toimeentulon tarvitsijoita.
37

JL

Juuri näin! ;)
23

TP

No, ainakin TE-keskuksen työpaikoista karkeasti 20-30% ovat sellaisia, että esim. ei ole minkälaista pohja- / takuupalkka (kiinteistövälittäjät, edustajat, puhelinmyynti, nollatuntisopimukset jne.) + useimmiten pitää vielä itse hankkia työkalut (myyntityössä esim. auto, joka on kuitenkin aika iso investointi kun 300e ruosteinen Lada ei edistää firman imago...). Liiketoiminnan riskit on siirretty viime vuosina työntekijöille, joilla ei kuitenkaan ole monesti mahdollisuus saada siihen kuuluva preemio. Ja ihan oikeesti - miten voi odottaa esim. 10-15 vuotta kokemusta vaativista tehtävistä mutta ikä 45v on liikaa? Kohdantaongelman syy on siinä, että ei ole yksinkertaisesti riittävästi työpaikkoja ja näin toinen osapuoli voi asettaa ihan tähtitieteellisiä vaatimuksia. Ja sitten itketään kun ei heti löytyy 120% sopiva henkilö (joka toki ei saa olla liian koulutettu) joka sitoutuu yritykseen täysin (ilman että yritys sitoudu...) ja tekee sen homman vielä sellaisella palkalla, että varmastikaan ei yksin maksa vuokran. Jos vaikka vähän kohtuullistettaisiin ne vaatimukset ja se mitä tarjotaan? Suomessa on 300.000 työtöntä, eiköhan siitä sopiva löydy...
41

Näin se menee

Näinpä. Ihan turha hakea siivousalalle ja sanoa olevansa valmis tekemään mitä tahansa, kun työnantaja katsoo koulutusta nokkaansa pitkin sillä asenteella, että ei akateeminen voi haluta tehdä muuta työtä kuin siistiä toimistotyötä. Tätä joku rekrytoija itki vähän aikaan sitten jossain nettijulkaisussakin ja alkoi naurattaa, kun kyse on työnantajien omasta ennakkoluulosta korkeasti koulutettuja kohtaan. Itse olen akateeminen, mutta valmis tekemään mitä tahansa työtä, mistä maksetaan palkkaa ja josta on oikeasti jollekin hyötyö, mutta en kelpaa, koska olen liian koulutettu.
46

sartsa

Ei paljoa ole kokoaikaisia työpaikkoja tarjolla. Muutaman tunti viikossa... ei sillä oikein tahdo elää, saati lainoja maksella.. Nyt on muodissa nämä ns kotivarat.. eli odottavat puhelin kourassa että jos vaikka muutamaksi tunniksi pääsisivät töihin ja jo matkat maksaa enemmän kun tienaavat, mutta ei uskalla kieltäytyä kun sit ei enää pyydetäkkään.. Että ei todellakaan ole työntekijöistä kiinni ettei avoimet työpaikat täyty. Tällaisissa listauksissa pitäisi tarkastella myös sitä millasia työpaikkoja on tarjolla..
43

mulperi11

Minulla perus ammattiin valmistunut poika. Normaali tapaus, ei haise tupakille tai viinalle, siisti ulkomuoto, ei elä kännykkä korvalla, vastuuntuntoinen. Ei pääse työhön kun ei ole työkokemusta. Valmistui vielä hyvillä arvosanoilla amiksesta. Ja nimenomaan haluaisi töihin. Mikä se on se nuorisotakuu sitten? Ja että mun pistää vihaksi katsella niitä ulkomaalaisia jotka tulee yhdenkään työpaikan ovesta ulos. Mitäs työkokemusta niillä sitten on? Kyllä suomalaiset nuoret ensisijaisesti töihin ja sit vasta mamuja jos sen jälkeen riittää työpaikkoja. En katso hyvällä suomalaista työnantajaa joka sivuuttaa omat nuoret.
39

yrittäjä

Asenteesta so on yleensä kiinni
31

Marja s

Juu asenteestapa hyvinkin. Usein myös työnantajan asenteesta. Itse olen 57-vuotias yo-merkonomi. Kun v.-79 valmistuin hyvillä arvosanoilla kauppaopistosta, oli lama ja vaikea saada mitään töitä. Monien työnantajien mielestä olin liian koulutettu ja he pelkäsivät, että lähden opiskelemaan kauppakorkeaan tai menen avioon ja äitiyslomalle. Venyin osa-aikais- ja määräaikaistöissä. Avioiduin ja kohtaloa uhmaten hankin lapset. Lopulta sain vakiduuninkin, jossa palkka on sellainen, että sillä säästäväisesti eläen pärjää ihan mukavasti, kun ei rilluttele. Kolmessa vuosikymmenessä tilanne on muuten samanlainen, mutta töitä on vieläkin vaikeampi saada.
39

Anonyymi

Voihan niillä olla paljonkin kokemusta. Joskus mamukin voi yksinkertaisesti olla pätevin kaikista hakijoista. Toivottavasti sinunkin poikasi joskus.
31

Anonyymi

Jos on kotoa perinyt noin ihmisvihamielisen asenteen, niin en ihmettele, jollei töitä löydy, itse en palkkaisi yhtään rasistia.
30

Hauki Kalanen

Jos rasistiksi pääsee noin helposti, niin ei koko sana tarkoita enää mitään. Jokainen täysipäinen ihminen on rasisti tuon määritelmän mukaan.
30

Ratsisti

Olen rasisti ja minut on palkattu! Taitavat olla ne ihanaa meillä on unelmaa milenosoittajatyyppisiä ihmisiä, jotka jäävät työelämän ulkopuolelle.
29

Tzyde

En minäkään ottaisi poikaasi töihin jos on perinyt rasistiset geenisi.
43

työn antajille neuvoksi

Koettakaapa itse selvitä ilmoitukseen listaamistanne vaatimuksista. Jos ette itse pysty suoriutumaan listaamistanne tehtävistä ei niitä kannattaisi niitä ilmoitukseen listata. Toinen sakki on sitten himmeät täydellisyyden vaatijat. Kyllä osataan esimiehenä kaivaa alaisten tekemiä virheitä( esim itselläni on luki vika) . Omat kirotusvirhee kyllä osataan korjata ilman teatteria ,mutta alaisten ei. Olen siihen törmännyt eräässä pomossani. Julkishallinnossa olen törmännyt siihen faktaan ,että vasta viime aikoina (tänä vuonna )on esimiehille tullut vaade tietää tehtävät jotka alaisen tehtävän kuvaan on kirjattu jOISTA SUORIUTUMISTA PITÄISI ARVIOIDA. Itselläni viimeisin esimieheni kysyi joka kerta kehityskeskustelun aluksi..... mitä nämä sun tehtävät on ja mitä ne tarkoittaa. Vaikeeta oli kun ei niitä ollut kukaan edes minulle kertonut ????
47

Nainen 37 vee

Nainen ei kelpaa työnantajille alle 35 vuotiaana, kiska jää kuitenkin äitiyslomalle ja on liian nuori. + 30v naiset ovat m8net pienten lasten äitejä, joille kuitenkin tulee näitä sairaspoissaoloja, kun lapsi sairastaa. Ja yli 40 vuotiaana oletkin jo liian vanha..
8

ei pidä paikkaansa

Ei tämä ole automaatio. Meille karsiutui taas rekrystä pelkästään yli 37 vuotiaita naisia. Syy: äitiyslomilta töihin palaava on jäätävän hyvä organisaattori monessa asiassa ja sellaista kaivataan monessa firmassa. Yksikään nuorempi naishakija ei ollut valmis sitoutumaan tehtävään pitkällä tähtäimellä, mikä luonnollisesti vaikutti valintaan oleellisesti etenkin kun työnantaja hakee pitkäaikaista ja sitoutuvaa porukkaa.
61

Kokenut

Työ on luokiteltu liian vaativaksi. Pitää olla 20v, kymmenen vuotta työkokemusta ja Di tutkinto takana, sekä minimi palkka tietty. Joka työhön vaaditaan erityisosaamista, eikö se ole juuri se työnantajan tehtävä kouluttaa niihin. Nykyään ei kukaan kouluta yhtään mihinkään, joten, mistä sä saat sitä erityisosaamista. Kuka lähtee oma-alotteisesti kurssille joka maksaa tuhansia euroja ja töihin pääsystä ei ole tietoakaan. Suhteita pitää olla. Isoihin firmoihin ja tehtaisiin ei pääse, ellei ole isä, äiti,veli,sisko, serkut, sukulaiset myös siellä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.