Työhyvinvointi

5 ominaisuutta, joita hiomalla kehityt loistavaksi johtajaksi

7.5.2014 klo 12:57

Johtajalla ja loistavalla johtajalla on vissi ero, mutta toisin kuin yleensä ajatellaan, loistavaksi johtajaksi voi myös oppia – kaikki ei riipu pelkästä luontaisesta karismasta tai miellyttävästä persoonasta. Jokainen loistavaksi johtajaksi pyrkivä voi hioa taitojaan ja kehittää itseään.

Loistavaksi johtajaksi ei synnytä, vaan on olemassa keinoja, joilla johtajuutta voi hioa – kuten mitä tahansa muutakin opittua taitoa. Talouslehti Inc. listasi keinoja, joiden avulla voi kehittyä erinomaiseksi johtajaksi.

1. Tee päätöksiä

Erinomaiset johtajat ovat nopeita arvioimaan, punnitsemaan, päättämään ja toimimaan, sillä päättäväisyys ja sen mukaan toimiminen lisäävät luottamusta. Kaikki päätökset eivät ole aina loistavia, mutta virheet voi useimmiten korjata.

2. Kanna vastuu

Kaikki tekevät huonoja päätöksiä. Tärkeintä on huonojen päätösten jälkeinen toiminta. Loistavat johtajat ovat ensimmäisiä, jotka tunnustavat olleensa väärässä ja että suuntaa pitää muuttaa.

3. Muista viestinnän voima

Liiketoiminta on täynnä mitä-kysymyksiä, vaikka yhtä tärkeää on kysyä "miksi". Työntekijän on tärkeää tietää, miksi hän tekee jotain. Tavanomaiset johtajat vaativat, kun loistavat johtajat sen sijaan selittävät ja kuuntelevat. Usein tehokkain viestintä vaatii enemmän kuuntelua kuin puhumista.

4. Anna palautetta

Haluamme kehittyä, ja siihen tarvitsemme palautetta työstämme. Erinomaiset johtajat uskovat työntekijöihinsä, kannustavat heitä ja näkevät heidät ihmisinä.

5. Pyydä apua ja kysy kysymyksiä

Usein johtavassa asemassa olevat ihmiset pyrkivät piilottamaan heikkoutensa merkit. Se, että on vastuussa kaikesta, ei tarkoita, että kaikesta tulisi tietää kaikki. Loistavat johtajat eivät teeskentele tietävänsä kaikkea, vaan he kysyvät kysymyksiä ja pyytävät apua niiltä, jotka tietävät enemmän.

Lähde: Taloussanomat