Työnhaku

4 käytännön vinkkiä työhaastatteluun

4.5.2015 klo 7:16

Jututin taannoin erästä tuttua rekrytoinnin ammattilaista, jonka seulan läpi valuu vuosittain satoja työnhakijoita erilaisiin työtehtäviin.

Halusin puristaa hänestä ulos mahdollisimman seikkaperäisellä tasolla niitä yleisimpiä asioita, joihin hän hakijoissa kiinnittää huomion, nimenomaan positiivisessa mielessä – eli millä hakija voi (ainakin tämän rekrytoinnin ammattilaisen silmissä) parantaa omia mahdollisuuksiaan hakutilanteessa. Nyt kannattaa toki huomioida, että seuraavat vinkit pätevät nimenomaan tilanteessa, jossa hakija on jo kiinnostavalla työhakemuksella pedannut itselleen paikan ensimmäiseen haastatteluun.

Tässä siis rekrytointiammattilaisen neljä käytännön vinkkiä, joilla vahvistat positiivista kuvaa itsestäsi työhaastattelutilanteessa:

1. Hymyile vaikka väkisin

Mikään ei vie haastattelijan fiiliksiä niin kuin nyrpeä naama ensitapaamisella. Vaikka kuinka jännittäisi, naamalle kannattaa repiä edes jonkunlainen iloinen virne, sillä hymy jos mikä tarttuu – myös rekrytoijiin. Tämä ei toki tarkoita, että koko haastattelu tulisi vetää läpi leveä virne naamalla, ehei sentään. Tärkeintä on luoda lähestyttävä ja miellyttävä fiilis nimenomaan tapaamisen ensisekunneilla, jotka määrittelevät aika lailla tulevan haastattelun tunnelman.

2. Kerro saavutuksistasi konkreettisesti – ja oma-aloitteisesti

Haastattelijan pyytäessä hakijaa kertomaan työhistoriastaan, aivan liian moni sortuu luettelemaan aiemmat työtehtävät listamaisesti työnimikkeen ja organisaation kautta. Toki haastattelija aina kysyy tarkentavia kysymyksiä muun muassa siitä, mitä hakija on näissä tehtävissä saavuttanut ja konkreettisesti tehnyt, mutta erityisen hyvän vaikutelman saakin luotua tarjoamalla tämän tiedon haastattelijalle oma-aloitteisesti. Kerro siis konkreettisesti ja ihan esimerkkien kautta, mitä kussakin tehtävässä olet tehnyt ja mitkä olivat saavutuksesi.

3. Rakenna urastasi tarina

Edellä mainitulla konkreettisten esimerkkien metodilla voit rakentaa omasta työhistoriastasi luontevasti myös ”tarinan”, jonka juoni ikään kuin kulkee opituista ja saavutetuista asioista aina seuraavaan pestiin ja sen oppeihin ja niin edelleen. Samalla voit taustoittaa urallasi tekemiäsi ”siirtoja” ja työpaikanvaihdoksia luontevasti tyyliin ”kaipasin haastetta tässä ja tässä, joten hain seuraavaksi paikkaa xx, jossa näitä haasteita pääsin aidosti kohtaamaan”. Tarinamaisella lähestymistavalla työhistoriasi saa lihaa luiden ylle ja edes hitusen draaman kaarta ja tähtipölyä ylleen, jonka avulla listamainen cv:si muuttuu taatusti kiinnostavammaksi. Mutta muista pysyä totuudessa.

4. Älä kysy väkisin sitä viimeistä kysymystä

Lähes jokainen työhaastattelutilanne päättyy haastattelijan viimeiseen kysymykseen: ”onko sinulla vielä jotain kysyttävää?”. Jos kysyttävää vielä löytyy, tässä kohtaa asia kannattaa ilmaista, mutta jos olette jo itse haastattelun aikana käyneet läpi kaikki sinua askarruttavat kysymykset keskustellen, ei tähän kohtaan kannata tyrkätä sitä valmiiksi mietittyä ja jo aiemmin käsiteltyä kysymystä vain sen takia, että meitä on opetettu esittämään haastattelijalle mikä tahansa kysymys tässä kohtaa, jotta näyttäisimme kiinnostuneilta. Sen sijaan voit hyvin kertoa, että kaikki mieltäsi askarruttaneet asiat tulikin jo käytyä läpi ja kiittää hyvästä keskustelusta, joka tarjosi paljon vastauksia itsessään.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina