Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

3 oppia, joista on iloa kesätöiden jälkeenkin

22.4.2019 klo 7:00

Kesätyöt alkavat monella nuorella aivan näillä näppäimillä, joten lienee paikallaan kerrata muutama hyväksi havaittu neuvo, joilla omasta kesätyörupeamasta saa mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä irti.

Lähtökohtaisesti kaikki työkokemus on hyvästä ja mahdollisuus oppia jotain – vaikka päällisin puolin ei aina siltä näyttäisikään. Jos kesätyöksi on vieläpä onnistunut nappaamaan omia mielenkiinnon kohteita vastaavan duunin tai edes omaa tulevaa alaa liippaavan pestin, aletaan olla jo hyödynnettävän potentiaalin kärkipäässä. Huolimatta siitä, keitätkö kesän kahvia ja kopioit dokumentteja kellarissa tai teetkö oman alan junnutason hommia unelmiesi yrityksessä, jokaisesta työpaikasta voi ottaa opikseen ainakin seuraavat kolme asiaa.

1. Työkulttuuri, jossa viihdyt – tai et
Jokainen työpaikka on erilainen ja sielä työskentelevien ihmisten muovaama. Aika nopeasti ymmärrät, minkälainen kulttuuri työpaikalla vallitsee ja huomaat myös, onko kulttuuri sellainen, jossa itse viihdyt vai kenties ei. Sen sijaan, että keskittyisit vain mahdollisiin huonoihin puoliin, kannattaakin itselle ehkä epäsopiva työkulttuuri nähdä mahdollisuutena tutkia, minkälaisessa paikassa viihtyisit paremmin. Jokainen työpaikka on itsetutkiskelun mahdollisuus: mikä minulle sopii ja missä voin olla oma itseni? Näitä pohtimalla pystyt jatkossa arvioimaan aina vain paremmin jo ennen työn vastaan ottamista, onko kulttuuri työpaikassa sinulle sopiva.

2. Odotukset esimiestyölle ja johtamiselle
Kuten kulttuurinkin kanssa, esimiestyö on asia, joka selviää usein vain kokeilemalla. Kyse on aina kuitenkin vuorovaikutuksesta, joten palautteen merkitys on molempiin suuntiin tärkeä: siinä missä esimieheltä kannattaa vaatia palautetta säännöllisesti, sitä kannattaa myös antaa. Kesätyö on hyvä rupeama oppia, mitä omalta esimieheltä odottaa ja minkälainen johtamistapa saa sinusta parhaat puolet ja tulokset esiin.

3. Mitä haluat tehdä seuraavaksi – tai et ainakaan
Kesäduuni voi olla jo lähtökohtaisesti sellainen, jota et todellakaan halua tehdä loppu elämääsi, mutta toisaalta myös antaa pilkahduksen siitä, mitä uralla voisi tavoitella. Ainakin opit, mitä et halua tehdä ja miksi, mutta samalla näet mitä todennäköisimminkin myös muita työnkuvia kuin omasi. Tarkkaile siis kollegoita ja keskustele heidän kanssaan siitä, miten heidän urapolkunsa on kulkenut ja mitkä asiat ovat johtaneet heidät nykyiseen työhönsä – ja viihtyvätkö he. Oman navan tutkailun lisäksi kannattaa siis katsahtaa naapuriin ja selvittää, miten eri tehtäviin päädytään – tai ei päädytä.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina