Blogi

200 hakemusta

Blogi

Toisinaan törmään ihmisiin, jotka kertovat tehneensä 200 hakemusta, ja valittavat, että kertaakaan ei ole tullut edes kutsua haastatteluun. Muutaman kerran olen sitten käynyt vähän syvällisempää keskustelua noista hakemuksista ja niiden tekemisestä. Niistä keskusteluista nousee eräs erittäin olennainen tekijä esille.

Kovin usein kuuluu ja näkyy, miten hakemus on tehty hakijan näkökulmasta; ”minä olen” ja ”minulla on koulutus”. Ja tämä runko (jopa ihan koko sisältä) toistuu tällä ihmisellä hakemuksesta toiseen. Joskus olen kysynyt itseltäni, että onko nuo 200 hakemusta olleet oikeastaan 200 kertaa sama hakemus, vai aidosti 200 erilaista hakemusta erilaisiin työpaikkoihin. Useampia tuhansia hakemuksia lukeneena, joitakin satoja rekrytointeja tehneenä ja merkittävän määrän työnhakijoita valmentaneena olen löytänyt joitakin kriittisiä tekijöitä työnhakemisessa onnistumisessa. Osansa tähän kokemukseen ovat myös tuoneet omat työnhakemiskokemukseni.

Työhakemuksen tekemisessä suurin ja eniten aikaa vievä tehtävä on selvittää, mitkä oikeasti ovat työnantajan kannalta olennaisia tekijöitä? Työpaikkailmoitukseen laitetaan kriittisiä tekijöitä ja sitten työnantajan kannalta kiinnostavia asioita. Tutustumalla työnantajaan ja sen kautta peilaamalla mitä hakijoilta pyydetään, pääsee kiinni siihen, mitä omassa hakemuksessa kannattaa tuoda esille.

Hakijan pitäisi pystyä aina tuottamaan vastauksia kolmeen näkökulmaan; A) kerro mikä sinusta tekee erityisen ja siksi juuri tehtävään sopivan, B) kuvaa työnantajan näkökulmasta millainen sinä olet työyhteisössä ja C) esitä todisteita edellä olevien väitteiden tueksi. Jotta nuo vastaukset pystyy tuottamaan niin, että saa kutsun haastatteluun, on kotiläksy tehtävä kunnolla.

Kun on tutustunut työnantajaan ja tämän tarpeeseen, niin yksinkertainen ajattelumalli auttaa pitkälle. Mieti, millainen hakemus sinua innostaisi tutustumaan hakijaan paremmin, jos olisit tuon työnantajan puolesta rekrytoimassa. Millaisen ihmisen sinä haluaisit saada työkaveriksesi ja millaista osaamista tuolla ihmisellä pitäisi olla? Tee sitten hakemus vastaten noihin vaatimuksiin.
Entäpä, jos et pysty vastaamaan työnantajan tarpeisiin? Silloin on syytä välittömästi luopua tuon hakemuksen tekemisestä. Hakeminen tehtävään, josta jo hakuvaiheessa tietää, että se tuskin on minun paikkani, ei ole kannattavaa. Toivotaan, toivotaan hakeminen johtaa hakemustesi laadun heikkenemiseen eikä tuota haastatteluja.

Arvosta itseäsi ja osaamistasi, kunnioita työnantajan tarpeita ja ole rohkeasti oma persoonasi. Näin pääset haastatteluun. Muistathan, että työhakemuksen tavoite ei ole työpaikan saanti, vaan haastatteluun pääseminen. Haastattelussa sitten tavoitteena on saada työpaikka, siis vakuuttaa haastattelijat siitä, että se mitä hakemuksessasi kerroit on totta ja aitoa!
Myös työpaikan hakemisessa menestys tulee työn tekemisen myötä, ei sitä ennen!
 
Kari I. Mattila
Senior Adviser, Erityisasiantuntija