Työnhaku

15 vinkkiä sujuvaan työnhakuun

22.7.2019 klo 7:00

Työnhaku voi olla monelle aivan uusi asia. Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun työnhaussa.

Vinkki 1: Valmistaudu työnhakuun kunnolla. Varmista, että työnhakudokumenttisi (CV, työhakemus, työtodistukset, some-profiilit jne.) ovat ajan tasalla, päivitetty ja oikoluettu.

Vinkki 2: Tuo persoonasi esiin! Muista, että työnantajat hakevat osaamisen lisäksi oikeita ihmisiä, joten omaa persoonaa kannattaa tuoda esiin työhakemuksessa ja CV:ssä (harrastukset, kiinnostuksen kohteet, blogi jne.).

Vinkki 3: Kohdista hakemuskirje oikealle henkilölle/yritykselle. Saman hakemuskirjeen kopioiminen eri työpaikkoihin näkyy eikä miellytä rekrytoijaa – etenkään jos viestin tekstikenttään on jäänyt väärän firman nimi tai vastaanottaja. Ole tarkka!

Vinkki 4: Viilaa julkiset some-profiilisi kuntoon ja tarkista varmuuden vuoksi, mitä Googlen hakutulos nimelläsi tarjoaa.

Vinkki 5: Ota aktiivinen ote haastatteluun! Mieti etukäteen, mitä voisit kysyä hakemastasi työstä ja yrityksestä – näin osoitat kiinnostustasi paikkaa kohtaan.

Vinkki 6: Liitä hakemukseesi kuva. Valitse mahdollisimman neutraali ja edustava kuva itsestäsi (ei bailauskuvia drinkki kädessä).

Vinkki 7: Ole kiinnostunut. Osoita kiinnostuksesi hakemaasi tehtävää kohtaan niin hakemuskirjeessä kuin haastattelussakin.

Vinkki 8: Esittele itsesi videolla. Video-CV on hyvä tapa tuoda esiin persoonaa ja esiintymistaitoja. Kannattaa kokeilla!

Vinkki 9: Ole kärsivällinen. Soita työpaikkaan ainoastaan silloin, jos sinulla on sellaista kysyttävää avoimesta tehtävästä, joka ei tule esiin työpaikkailmoituksesta.

Vinkki 10: Tee taustatyöt hyvin. Selvitä, mitä rekrytoiva yritys todella tekee ja mistä se on uutisoinut viime aikoina, niin et putoa kärryiltä haastattelussa.

Vinkki 11: Sanaton viestintä on tärkeää! Hyvät käytöstavat, hymy ja silmiin katsominen antavat positiivisen kuvan jo haastattelun alussa.

Vinkki 12: Muista kriittisyys työpaikkailmoituksia lukiessasi. Vaikka työpaikkailmoituksissa usein tunnutaan etsittävän yli-ihmisiä, eivät yrityksen odotukset todellisuudessa usein olekaan niin kovat kuin alkuun annetaan ymmärtää. Aina kannattaa hakea!

Vinkki 13: Hanki tarvittaessa apua. Jos työnhakusi kestää ja kestää, pyydä rohkeasti ammattilaista apuun ja sparraamaan työnhaussa. Myös vertaistuki on tärkeää eli keskustele muiden työnhakijoiden kanssa asioista.

Vinkki 14: Verkostoidu, verkostoidu ja verkostoidu. Älä väheksy mitään verkostoja. Koskaan et voi tietää mistä yhteydestä uusi työpaikkasi löytyy.

Vinkki 15: Panosta määrän sijaan laatuun. Lähetä mieluummin vähemmän, mutta laadukkaampia hakemuksia satunnaisen roiskimisen sijaan. Huomaat eron!