Neurologi, tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta ja asiantuntija Anita Pohjanvuori Muistiliitosta antoivat 10 vinkkiä aivojen hyvinvointiin ja Alzheimerin taudin ehkäisyyn. Aivoviikkoa vietetään viikolla 11.

Kuka tahansa pystyy vaikuttamaan Alzheimerin taudin riskitekijöihin elämäntavoillaan. Sairastumisen riskiä voidaan pienentää ja taudin puhkeamista siirtää mahdollisesti useita vuosia eteenpäin.

1. Pidä paino kurissa

On paljon tutkimusnäyttöä siitä, että ylipaino lisää riskiä sairastua verisuoniperäisiin sairauksiin: diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Sydän- ja verisuonisairaudet taas lisäävät riskiä sairastua muistisairauksiin. Helppo keino vähentää omaa riskiään sairastua on siis välttää ylipainoa. Se, mikä suojaa sydäntä, suojaa myös aivoja.

2. Lopeta tupakointi

Nikotiini kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverisuonia ja nostaa verenpainetta. Tupakoijilla veren rasva-arvot muuttuvat epäedullisiksi, mikä lisää tukoksen kehittymisen riskiä. Tämä taas lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä ja altistaa siten altistaa verisuoniperäiselle dementialle. Maailman terveysjärjestön mukaan 14 prosenttia maailman Alzheimer-tapauksista voidaan laskea tupakan aiheuttamiksi.

3. Nauti alkoholia kohtuudella

Runsas alkoholinkäyttö voi nopeuttaa Alzheimerin taudin etenemistä. Pysy siis kohtuudessa.

4. Hoida perussairaudet

Jos sinulla on todettu mikä tahansa perussairaus, on sen asianmukainen hoito parasta riskien pienentämistä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että hoidat korkean kolesterolin ja verenpaineen kuntoon lääkityksellä. Myös pienikin painonpudotus voi auttaa. Sama koskee kilpirauhasen vajaatoimintaa. On tärkeää hoitaa myös masennus kuntoon, sillä pitkään jatkuva masennus vahingoittaa aivoja.

5. Syö monipuolisesti

Yksipuolinen ravinto on muistisairauksien selkeä riskitekijä. Jos syö ravintoköyhää ruokaa, aivot eivät saa riittävästi rakennusaineita. Monipuolinen ravinto suojaa aivoja. Aivot nauttivat monityydyttymättömistä rasvahapoista, kalasta, marjoista, hedelmistä ja kasviksista. Välttää kannattaa tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja punaista lihaa. Sydän ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa. Jos syö sydänterveellistä ruokaa, myös aivot kiittävät. Itä-Suomessa tehdyssä CAIDE-tutkimuksessa (1998–2008) havaittiin, että runsas tyydyttyneen rasvan saanti keski-ikäisenä oli yhteydessä myöhempiin muistivaikeuksiin. Monityydyttymättömien rasvahappojen ja kalan saanti puolestaan paransi muistia. Muualla maailmassa on saatu vastaavia tutkimustuloksia. 

6. Liiku paljon

Liikunnalla on muistisairauksilta suojaava merkitys. Liikunta lisää verenkiertoa ja tuo vereen hapekasta hyvää verta, joka kulkeutuu liikunnan myötä aivoihin. PET-kuvauksissa on voitu huomata, että jo 20 minuutin liikunta aiheuttaa aivoissa positiivisia muutoksia. Kaikki liikunta on hyvästä, ja parasta on, jos pystyt liikkumaan monipuolisesti ja vaihtelevissa maastoissa. Liikunta tuo myös hyvää oloa, joka innoittaa puolestaan syömään terveellisemmin.

7. Kuuntele lempimusiikkiasi

Musiikilla on erittäin suuri merkitys aivojen hyvinvoinnille. Se tuottaa mielihyvää, laukaisee stressiä ja ehkäisee masennusta. Mikä tahansa musiikki on hyvää aivoille, kunhan kuulija pitää siitä. Parasta on, jos voit yhdistää musiikin ja liikunnan. Dosentti Teppo Särkämön johdolla tehty tutkimus on osoittanut, että muistisairaiden kognitiivista ja emotionaalista toimintakykyä voidaan erityisesti dementian alkuvaiheessa tukea musiikin avulla.

8. Pane aivot töihin

Aktiivinen elämäntapa ja uusien asioiden opettelu suojaa muistisairauksilta. Mitä enemmän käytät aivojasi sitä parempi. Lue, matkustele, tee ristisanoja, tapaa ihmisiä, opettele uusi kieli tai uusi taito. Mikä tahansa uusi haaste on aivoille hyvästä.

9. Nuku riittävästi

Uni on erittäin tärkeää aivojen ja muistin hyvinvoinnille. Unen aikana aivot lepäävät ja jäsentävät tietoa, jota olet saanut päivän aikana. Levollinen uni antaa aivoille mahdollisuuden tallentaa tietoa. Väsyneenä uusia asioita on paljon vaikeampi oppia kuin levänneenä. Vasta levossa esimerkiksi luovuus pääsee valloilleen.

10. Vältä stressiä

Pyri kaikin tavoin pitämään elämäsi tasapainossa. 8 + 8 + 8 sääntö on edelleen pätevä ohjenuora, eli hyvään vuorokauteen kuuluu kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia mielekästä vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta. Ei tarvitse suostua siihen, että on tavoitettavissa 24/7. Jos töistä ja kiireestä irrottautuminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla esimerkiksi mindfulness-harjoitteita tai muuta itselle mielekästä tekemistä.

Lähde: Nutricia Medical, Muistiliitto, Helsingin yliopisto

Kommentit

5

Ritta

Näitä neuvoja on todella hyvä toteuttaa omien resulssien puitteissa. Kaikki eivät onnistu kaikilta sairauksien tuomien rajoitusten takia
4

Ritta

Näitä neuvoja on todella hyvä toteuttaa omien resulssien puitteissa. Kaikki eivät onnistu kaikilta sairauksien tuomien rajoitusten takia
6

Ritta

Näitä neuvoja on todella hyvä toteuttaa omien resulssien puitteissa. Kaikki eivät onnistu kaikilta sairauksien tuomien rajoitusten takia
4

Bellf

Jos työpäivä on 8 tuntia ja sinne ja sieltä matkaaminen vie tunnin suuntaansa on tingittävä joko mielekkäästä vapaa-ajasta tai unista.
5

Delfie

Onkohan kaikki kodin hoitotyö, ruuanlaitto ja lastenhoito kaikille mielekästä vapaa-aikaa? Kuka sen työn tekee?
6

Minnie

Bellfiltä hyvä kommentti. Tuo 8+8+8 on monelle mahdoton yhtälö, ja tämän päivän kovassa työelämässä stressin välttäminen on useimmille todella vaikeaa. Sitä paljon puhuttua "paineensietokykyä" harvalta löytyy OIKEASTI!
5

Toivoton

Eipä noista ole ollut apua eli perintötekijät ovat niin vahvat. Se taitaa olla minunkin tulevaisuuteni.
4

pohdinpa vaan

Voisiko olla niin, että jos työ on tarpeeksi mielenkiintoista niin sen voi osittain ujuttaa tuohon vapaa-aikaankin? En oikein onnistu itse tajuamaan miten elämän edes voisi tai miksi pitäisikään jaotella erikseen työ- ja vapaa-aikaan. Ei kukaan tietenkään ole koko ajan juuri työvireessä, välillä on ihan vaan vapaalla ja välillä pelkästään töissä mutta itsellä ainakin metsälenkilläkin vapaalla tulee hyviä(kin) ajatuksia liittyen töihin ja saatan ryhtyä työstämään niitä sitten kotitoimistolla riippumatta viikonpäivästä. Työt on tietysti erilaisia mutta jos oma inspiroi edes jonkinverran niin intoa ja vireyttä voi löytää siitäkin kun tekee sen eteen asoita eikä vaan suorita sitä työpäivääö
5

Anonyymi

Kun tauti iskee itselleen sou what mitä sitten. Yhteiskunta pitää huolta. Tai sitten ei.
8

Anonyymi

Joo, mutta tiedän monia, jotka on myös parantuneet Alzheimerinkin taudista. Mutta eihän siitä saa puhua....
3

Impi

Hei, kertoisitko tuosta lisää..jos joku on oikeesti parantunut todetusta Alzheimerin taudista niin.. Sehän olisi sensaatio😱
4

Reijo

Ei pidä paikkaansa, Alzheimerista ei parane kukaan. Ei ainakaan vielä.
6

🌼

8+8+8 hyvä malli jota kohti kannattaa pyrkiä. Se on toinea asia se kuinka moni pystyy toteuttaan kys.suosituksen.👍
4

mistä lie sitten tuleekin

Äitini ja hänen 2 samanikäistä serkkuaan sairasti Alzhaimerin. Äiti noudatti elämänsä noita kymmentä käskyä, muttei ne vaikuttaneet. Ainoa oli kilpirauhasen vajaatoiminta johon oli pistos-lääkitys. Koko aikuiselmässään liikkui tunnin lenkin päivittäin, käytti aivojaan ja oli tosi terävä ja fiksu. Ei tupakoinut ja viinilasillinen muutama kerta vuodessa, söi vihanneksia mielellään jne...
4

Kilpirauhasen vajis

Pistos-lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan on minulle aivan uusi tieto. Normaalisti lääkitään tableteilla.
3

Topi

Nämä ovat hyviä keinoja kaikki. Mitä terveenpi pää, sitä terveempi ruumis. Joku voi ajatella että elää kuitenkin vain lyhyen elämän, mutta miten hyvä kunto on loppuaikana?
5

Usva

Mielekäs tekeminen voi olla ansiotyötä tai kotitöitä ym. mikäli muuttaa omaa asennettaan. Kaikesta tekemisestä voi löytyä mielekkyyttä ja arvoa. Kauan kestävän työmatkan voi myös hyödyntää monella tavalla mielekkäästi, etenkin jos kulkee junalla tai toisten kyydillä. Myös itse ajaessa voi kuunnella radiota, suunnitella tai haaveilla ym. Eli oma asenne vaikuttaa. Sen avulla voi nauttia, iloita, oppia tai tehdä jollekin toiselle hyviä tekoja, jotka kaikki voivat sisältyä 8+8 jonka jälkeen 8 tunnin unet on myös helpompi toteuttaa.
3

Kehotetaan nauttimaan alkoholia kohtuullisesti

Auttaako se välttämään Alzhaimerin? Hyvä tietää, en viimeisen 10 vuoden aikana maistanut kuin kerran punaviiniä. Se oli aika pahaa. Pitäisi tietää mitä merkkiä kannattaa ostaa, että pystyy juomaan.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.