Työnhaku

10 vinkkiä kesätyön löytämiseksi

28.1.2016 klo 12:15

Haetko kesätöitä? Lue vinkkimme kesätyön löytämiseksi.

1. Aloita nyt, äläkä luovuta!

Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen määrästä jo ennen vuoden vaihdetta ja laittavat paikat hakuun tammi-maaliskuussa. Pienten yritysten suunnittelurytmi on usein lyhempi ja päätökset kesätyöntekijöiden palkkaamisesta tehdään vasta lähempänä lomakautta. Silti on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Jos et saa kesätöitä keväällä, älä lannistu, vaan jatka aktiivista hakua edelleen. Voit saada paikan myös lähempänä kesää.

2. Seuraa ilmoituksia

Suurinosa kesätyöpaikoista on netissä. Googlaa ”kesätyö 2016”. Hae useita työpaikkoja yhtä aikaa ja seuraa tarkkaan ilmoituksissa olevia ohjeita. Hakemus pyydetään täyttämään usein sähköisesti, valmiille hakulomakkeelle. Valmiiden lomakkeiden ongelma on, että persoonallisuus ei niissä näy, mutta moniin sähköisiin lomakkeisiin voi liittää myös oman hakemuskirjeen ja CV:n. Vaikka jotkut suuret yritykset saattavat arpoa haastatteluun kutsuttavat hakijat, hakemuskirje ja CV kannattaa silti tehdä, sillä ne voivat olla tärkeitä silloin, kun arpaonni suosii sinua ja pääset haastatteluun! Hyvin laadittu hakemus ja CV ovat osoitus kiinnostuksestasi ja panostuksestasi.

3. Soita, jos se sallitaan

Monet yritykset eivät vastaa puhelintiedusteluihin, mutta jos soittomahdollisuutta tarjotaan, siihen kannattaa tarttua. Suurin osa hakijoista ei soita, joten saat etumatkaa jo pelkästään reippaalla puhelinkäytökselläsi. Esittele itsesi lyhyesti ja kerro, että olet kiinnostunut avoimeksi ilmoitetuista kesätyöpaikoista. Valmistele 2-3 kysymystä äläkä jää jaarittelemaan: hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi työpisteen sijainti, ellei sitä ole mainittu ilmoituksessa tai työajat. Jos työpaikka sijaitsee lähellä kotiasi, kerro sekin. Jos taas työpaikka on kauempana, selvitä ennen puhelua, miten pääsisit kulkemaan sinne, ja kerro sekin puhelimessa. Kesätyöt eivät aina vastaa sitä, mille alalle haluaisit opiskella tai olet opiskelemassa. Mikäli opintosi tukisivat työtäsi tai työ opintojasi, älä unohda mainita siitä. Kiitä vastaajaa hänen ajastaan ja lopeta puhelu toivomalla tapaamista haastattelun merkeissä.

4. Ole aktiivinen

Ota rohkeasti yhteyttä lähiseutusi yrityksiin tai opiskelemasi toimialan yrityksiin. Voit kävellä suoraan sisään esimerkiksi kauppoihin tai tehdä ns. avoimen kesätyöhakemuksen yritykseen, joka sinua kiinnostaa. Työnantajat arvostavat aktiivisuutta ja voit olla varma, että saat pisteitä siitä, että uskallat kysyä kesätöitä oma-aloitteisesti.

5. Käytä verkostojasi

Kysy vinkkejä vanhemmiltasi, oppilaitoksestasi ja kavereiltasi. Aina joku tietää jotakin, ja yhdestä vinkistä voi jatkossa poikia uusia ideoita. Joskus työnhaku on kuin salapoliisityötä.

6. Ulkomaille?

Oletko ajatellut kesätöitä ulkomailla? Suomalaiset nuoret ovat työskennelleet ulkomailla esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa, lasten leireillä, maatiloilla, huvipuistoissa ja tietenkin oman opintoalansa tehtävissä. Googlaa ”Summer jobs”, ”Student jobs”, ”sommarjobb”, ”Ferienjob”, ”Sommerjob” jne. Vinkkejä löytyy myös googlaamalla suomeksi ”kesätyö Ruotsissa/Saksassa” jne. Kielitaitoa tulee olla sen verran, että työstä selviää, mutta muista, että kielitaito myös karttuu kesätöissä.

7. Laadi hakemus ja CV

Katso hakemus- ja CV-malleja netistä. Tärkeintä on, että molemmat asiakirjat ovat siistejä ja selkeitä. Muista laittaa kumpaankin asiakirjaan nimesi, kotiosoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Otsikoi hakemus selvästi, jotta työnantaja näkee yhdellä silmäyksellä, mitä haet. Aiempi työkokemus on hyvä kirjata hakemukseen lyhyesti: tehtävänimikkeet riittävät, sillä tarkemmat tiedot yrityksistä ja työsuhteen kestosta löytyvät CV:stäsi. Jos työkokemusta ei ole, älä yritä kehittää sitä olemattomasta. Lue tästä ohjeet CV:n laatimiseksi

Lue myös muista työnhakuun liittyvistä dokumenteista tästä

8. Kerro harrastuksistasi

Älä unohda kertoa harrastuksistasi! Harrastitpa sitten koodaamista, partiota, urheilua, kaunokirjallisuutta, pianonsoittoa, tanssimista, leipomista tai mitä tahansa, tuo se esille. Jos olet saanut palkintoja harrastuksissasi tai ohjannut nuorempia harrastajia, kaikki on arvokasta tietoa työnhaussa.

9. Kuva kertoo

Laita kuva CV:hen tai hakemukseen, mutta älä molempiin. Hyvä kuva on vaikkapa koulukuva, jossa sinulla on iloinen, hymyilevä ilme ja katse kameraan, siistit vaatteet, ei avonaisia kaula-aukkoja ja hiukset siististi. Älä käytä bilekuvia, vaikka näyttäisit niissä kuinka hyvältä. Harrastekuvat voivat vielä nuorella toimia, mutta huomaa, että kuvasta on saatava hyvä käsitys sinusta – ei koirasta, hevosesta tai muustakaan työhön kuulumattomasta asiasta.

10. Reipas ja avoin mieli

Kun saat kutsun haastatteluun, usko itseesi: joku kuitenkin palkataan ja sinulla on yhtä hyvät mahdollisuudet kuin muillakin. Ole ajoissa paikalla; 5 minuuttia etuajassa on ok, mutta ei enempää; maleksi luppoaika vaikka kaupungilla, istu autossa parkkipaikalla tai tee mitä tahansa muuta, mutta älä mene liian aikaisin tapaamiseen! Ota mukaan haastatteluun työpaikkailmoitus, jos sellainen on olemassa. Ota mukaan myös  hakemuskirjeesi, CV:si ja mahdolliset aiemmat työtodistuksesi ja käytä niitä muistilistana haastattelussa. Voit alleviivata hakemuksessasi ja CV:ssäsi tärkeitä asioita, jotta et unohda kertoa niitä haastattelussa. Ota mukaan muistiinpanovälineet, ja kirjoita muutama kysymys itsellesi muistiin etukäteen. Lue juttu ensivaikutelman merkityksestä tästä

Asiantuntijana:

Jaana Toppari Consulting Oy

Lähde: www.uuteentyohon.fi