Työnhaku

10 työnhakuvinkkiä uran alkuvaiheessa olevalle

Nuori nainen tietokoneella.

Kokosimme työnhakuvinkit sinulle, jonka työura on vasta aluillaan. Poimi tärppimme ja nappaa työpaikka, joka näyttää ja tuntuu juuri sinulta!

1. Hae töitä, jotka kiinnostavat sinua

Vaikka kaverisi ja vanhempasi tuuppisivat sinua tiettyyn suuntaan uralla, hae työpaikkoja, jotka kiinnostavat sinua itseäsi aidosti. Miksi hakeutuisit heti urasi alkuvaiheessa hommiin, joista et syty? Olet itse vastuussa omasta urasuunnittelustasi, joten kuuntele muita, mutta tee tärkeät päätökset itse.

2. Älä vähättele osaamistasi

Muista unelmoida! Hae rohkeasti sinua kiinnostavia työpaikkoja, vaikka sinulla ei olisi kaikkea työpaikkailmoituksessa toivottua osaamista. On viime kädessä työnantajan asia päättää, oletko riittävän osaava ja pätevä tehtävään. 

Jos sinulla ei ole kaikkea työpaikkailmoituksessa toivottua kokemusta, tuo työhakemuksessasi esiin harrastuksissa ja opiskeluissa hankkimaasi osaamista. Älä kuitenkaan sorru liioittelemaan taitojasi saati valehtele työnhaussa. Jos saat paikan, vilppisi saattaa kostautua myöhemmin kiperinä tai noloina tilanteina työpaikalla. 

Jos työnhaku pitkittyy, varmista, että olet tunnistanut vahvuutesi ja osaat tuoda niitä oikealla tavalla ja riittävän pontevasti esiin työnhaussa. 

3. Huomaa piilotyöpaikat

Hae urasi alkuvaiheessa aktiivisesti sinua kiinnostavia avoimia työpaikkoja. Pidä kuitenkin mielessä, ettei kaikkia työpaikkoja ilmoiteta julkisesti. Usein työnhaku vaatiikin paitsi pitkäjänteisyyttä myös sitä, että valjastat kaikki konstit käyttöön.

Monissa yrityksissä on piilevää tarvetta tietylle osaamiselle. Työpaikka saatetaan täyttää, jos yritys kohtaa sopivan henkilön oikeaan aikaan. Joskus työntekijää saatetaan etsiä hiljaisesti niin, että yrityksen henkilöstö etsii sopivaa tekijää omien verkostojensa kautta. Kerro siis avoimesti ja aktiivisesti tutuille, sukulaisille, kavereille ja kaverien vanhemmille, millaisia töitä haluaisit päästä tekemään. Kenties jonkun tuttusi työpaikalla on juuri nyt piilevää tarvetta sinun työpanoksellesi. 

Tarjoa osaamistasi sinua kiinnostaviin organisaatioihin myös lähestymällä niitä avoimilla työhakemuksilla. Lue tästä vinkkimme hyvän avoimen hakemuksen kirjoittamiseen

4. Verkostoidu. 

Verkostoituminen voi tuntua aluksi pelottavalta tai kiusaannuttavalta, mutta työnhaussa verkostojen voimaa ei päihitä mikään. Verkostoitua voit yhtä lailla kasvokkain esimerkiksi alasi seminaareissa ja koulutuksissa kuin sosiaalisessa mediassakin; someaika onkin helpottanut monen ujon verkostoitumista kummasti.

Verkostot auttavat sinua löytämään kiinnostavia työpaikkoja, etenemään uralla ja rakentamaan juuri itsesi näköistä työelämää.

Verkostoilta opit niin ammattialasta kuin työelämän koukeroista. Kun olet verkostoitunut hyvin, sinulla on aina joku, jolta kysyä, jos jokin uraan liittyvä seikka askarruttaa. 

Jos olet alanvaihtaja, verkostoidu uuden ammattialasi osaajien kanssa, mutta vaali myös olemassa olevia verkostojasi.

5. Pyydä palautetta

Satsaa hakemukseen ja ansioluetteloon. Anna ne rohkeasti myös kommentoitavaksi muille, mielellään jo työelämässä jonkin aikaa olleille. 

Jos jäät ilman työpaikkaa, pyydä rekrytoijalta palautetta työnhaun dokumenteista ja mahdollisesta haastattelusta. Saat arvokasta palautetta, joka auttaa sinua kehittymään työnhakijana.

Jos hakeminen ei yrityksistä huolimatta ala tuottaa tulosta, lue nämä vinkkimme, joista saat uutta motivaatiota työnhakuun.  

6. Neuvottele palkasta

Kun sinulle tarjotaan työpaikkaa, älä säntää allekirjoittamaan työsopimusta ennen kuin olet neuvotellut palkasta. Varmista, että työsopimukseen on kirjattu se palkka, josta työhaastattelussa on ollut puhe.

Jos työsuhteesi alkaa koulutusjaksolla, josta maksetaan koulutusajan palkkaa, varmista että varsinainen palkka ja sen alkamisajankohta on kirjattu työsopimukseen. 

7. Hae työharjoittelupaikkoja rohkeasti

Jos opintoihisi sisältyy työharjoittelua, hae paikkoja, joista olet aidosti kiinnostunut. Muista, että työharjoittelijana sinulta ei odoteta samanlaista osaamista kuin työntekijöiltä, joten hae rohkeasti sinua kiinnostavia paikkoja, vaikka se vähän hirvittäisikin.

Mikä tahansa työharjoittelu tarjoaa kokemusta työelämästä ja uutta oppia, mutta voit myös hyödyntää harjoittelut täysivaltaisesti tulevan työllistymisesi hyväksi.

Etsi siis työnantajia, joille haluaisit oikeasti työllistyä valmistumisesi jälkeen. 

Vaikka sinulla ei olisi aikeita hakea myöhemmin töihin vieraalle paikkakunnalle tai ulkomaille, kannattaa harkita myös työharjoittelun tekemistä muualla kuin omalla koti- tai opiskelupaikkakunnalla. Maisemanvaihdos avartaa, tarjoaa uutta perspektiiviä ja saattaa myöhemmin vakuuttaa rekrytoijan siitä, että olet tyyppi, joka selviytyy uusista tilanteista vieraissa ympäristöissä. 

8. Opettele sanomaan kyllä ja ei

Jokainen on viime kädessä vastuussa omasta urakehityksestään ja siitä, millaiseksi oma työelämä muodostuu. 

Kun olet saanut työpaikan ja töissä eteesi tarjoutuu kiinnostavalta vaikuttava projekti, sano ”kyllä”, vaikka se hirvittäisi. Tällaisilla arjen teoilla ohjailet sitä, millaisia töitä pääset tekemään ja millaisen paikan itsellesi rakennat työyhteisössäsi. 

Sano ”ei” silloin kun sinua vedetään suuntaan, joka ei tunnu oikealta, tai kun sinulla yritetään teettää liikaa tai vääränlaisia töitä. 

9. Hanki suosittelija

Olet kilometrin lähempänä päästä kiinnostaviin työpaikkoihin, kun annat muiden auttaa ja tukea sinua. Hanki siis suosittelija jo urasi alkuvaiheessa. Jos et ole vielä ollut töissä, voit kysyä suosittelijaksi harrastuslajisi valmentajaa, opettajaa tai työharjoittelusi ohjaajaa. 

10. Muista, ettei työ ole koko elämä

Mieleisen – saati unelmien – työpaikan löytäminen vie usein aikaa. Älä siis lannistu, vaikka työpaikka toisensa jälkeen menisi sivu suun. 

Sopivan työpaikan löytäminen voi tuntua maailman tärkeimmältä asialta, mutta jos pysähdyt tarkastelemaan arvojasi, huomaat elämässäsi myös muuta merkityksellistä. Ethän anna työn määrittää sitä, kuka sinä – juuri sinä – olet? Työ on tärkeää, mutta koko elämä se ei ole.

Katso avoimet työpaikat täältä.